24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından KOSGEB Acil Destek Kredisi için Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başvurular alınmaya başlandı.

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “KOSGEB Acil Kredi Destek Programı”na ilişkin başvurular başlamıştır. Depremden zarar gören işyerlerinin taleplerinin alınması ile ilgili olarak Elazığ Valiliği (Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü) bilgisi ile Elazığ TSO’da kriz masası kurularak yoğun taleplere cevap verilmektedir.

“MÜRACAATLAR ALINMAYA BAŞLANDI”

Elazığ TSO tarafından medya kuruluşları, WhatsApp iletişim hattı, SMS ve Oda web sitesi üzerinden duyurular yapılarak Elazığ TSO Hizmet Binası 1. Katında 4 masa oluşturularak başvurular alınmaya başlandı. İl genelinde ticari faaliyetleri deprem nedeniyle olumsuz etkilenen tüm işletmelerin başvurularının alınarak KOSGEB’e bildirilmesi için yoğun bir çalışma başlatıldı. Yapılan duyuruların ardından işletmelerin yoğun talebi Elazığ TSO tarafından alınmaya başlandı.

“DESTEKLERE KOSGEB VERİTABANINDA BULUNAN İŞLETMELER BAŞVURABİLİYOR”

KOSGEB Acil Destek Kredisine başvurular için Elazığ TSO tarafından oluşturulan teknik ekipler tarafından gelen dilekçeler değerlendirilmektedir. Elazığ TSO sadece Oda üyelerinin değil KOSGEB veritabanındaki KOİB’lerin de taleplerini almaktadır. İşyeri zarar gören işletmelerin mağduriyetinin bir an evvel karşılanması için gelen talepler işleme alınmakta ve değerlendirilme süreci için Elazığ TSO Teknik Heyeti çalışma yapmaktadır.

“ACİL DESTEK KREDİSİ 36 AY VADELİ VE 100 BİN TL ÜST LİMİTLİ OLACAK”

Acil Destek Kredisi kullandıktan sonra işletmeler 12 ay boyunca hiçbir ödeme yapmayacaklar. Ondan sonraki dönemde de 3'er aylık vadelerde taksitlerini 2 yıl içerisinde ödeyecekler.

“KOBİ BEYANNAMESİ ŞARTI VAR”

KOSGEB Acil Destek Kredisi için önümüzdeki hafta içerisinde destek verecek bankalar belirlenecektir. Banka müracaatı için işletmelerden güncel KOSGEB KOBİ Beyannamesi istenecektir. KOSGEB Nace Kodu Listesinde bulunan sektörlerin 2020 yılına ait güncel KOBİ Beyannamesi işletmeler tarafından güncellemesi gerekmektedir” denildi.

“KEFALET SORUNİ İÇİN KGF DEVREDE”

KOSGEB Acil Destek Kredisine başvuran ancak kefalet sorunu olan işyerlerinin taleplerinin karşılanması için Elazığ TSO Yönetim Kurulu Başkanı ve Kredi Garanti Fonu (KGF) Yönetim Kurulu Üyesi Asilhan Arslan devreye girdi.

KGF Yönetim Kuruluna konuyu yazılı olarak talep eden ve yüzyüze görüşmelerle söz alan Başkan Arslan, “İlin yaşamış olduğu bu felaket ortamında KGF kefaleti çok büyük önem taşıyor. İnşallah hiçbir üyemiz ve işyerinin mağdur olmadan bu destekten istifade etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu destek iş dünyasının bir nebze olsun yaralarının sarılmasına katkı sağlayacaktır. Deprem sonrası hayatın normalleşmesi ve bundan sonraki yol haritasının oluşturulması için çok önemli girişim ve çalışmalarımız mevcut. Bunların çok sıkı bir şekilde takibini yapmaya mesai kavramı gözetmeksizin büyük bir mücadele ile devam ettiriyoruz” dedi.