Ticaret Bakanlığı tüketici kredisi ve konut finansmanına ilişkin hükümlerde düzenlemeye gitti. Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.

14 GÜN İÇİNDE CAYMA HAKKI!

Buna göre tüketici kredisi sözleşmesinden 14 gün içinde cayma hakkı getirildi. Krediyi iade eden tüketiciden 3. kişilere ya da kamu kurumlarına yapılan ödemeler dışında ücret talep edilemeyecek. Tahsis ücreti gibi ücretlerin iadesi yapılacak.

Yönetmelikte kredilerle ilgili müşterilere zorunlu tutulan sigortalarla ilgili de adım var. Buna göre tüketicinin açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Tüketicinin istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat kredi veren tarafından kabul edilmek zorunda olacak.

Söz konusu teminat kredi tutarı ve süresi ile uyumlu olacak. Konut finansman sözleşmeleri ve tüketici kredileri sözleşmeleri krediyle ilgili olanlar hariç yan finansal hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamayacak.

TİCARİ KREDİ KOMİSYONLARINA SINIRLAMA

Sadece konut ve tüketici kredisi değil Resmi Gazete’de ticari kredi komisyonlarına da sınırlama getirildi. 1 yıldan kısa vadeli kredilerde kısa süreli kullandırmalar yoluyla her defasında kredi kullandırım ücreti alma eğilimleri ortaya çıktı.

Bu kapsamda Merkez Bankası bankalarca ticari müşterilerden alınabilecek ücretlere ilişkin usul ve esaslara yönelik tebliğde değişikliğe gitti. Mevcut uygulamada 6 ay kullandırılan krediden de 1 yıl kullandırılan krediden de yüzde 1.10’a kadar ücret alınabilmekteydi. Buna göre yüzde 1.10 olan azami kredi kullandırım ücretinin 1 yıldan kısa vadeli kredilerde vade gün süresi dikkate alınarak ve oransal düşünülerek dikkate alınacak.

KREDİ TAHSİS ÜCRETLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Kredi tahsis ücretlerinde de bir adım var. Buna göre tahsis ücretleri ilk limit tahsisinde tahsis edilen kredi limitinin yüzde 0.25’ini, limit yenilemelerinde yenilenen limitin yüzde 0.125’ini geçemeyecek.