Elazığ Bölgesi Hayvancılık Kooperatifler Bölge Birliği Başkanı Halit Öztekin, Türkiye'de tarım ve hayvancılığın dışa bağımlılıktan kurtulmak için küçük aile işletmelerinin bakanlık tarafından desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Geçmiş dönemlerdeki yanlış tarım politikaları sebebiyle bugün samanın tonaj fiyatının 900 TL, yemin ise bin 200 TL olması sebebiyle büyük işletmelerin yüksek girdiler sebebiyle elindeki hayvanları elden çıkardığını ifade eden Halit Öztekin sözlerine şöyle devam etti:

"Avrupa birliği küçük aile işletmeleriyle ilgili projeleri desteklememektedir"

“Ancak küçük işletmelerde durum tam tersidir, yetiştireceği hayvanın kaba yem ihtiyacını kendi ürettiğinden bu yem girdilerinden etkilenmeyecektir. Yıllardır büyük işletmeleri Avrupa birliği desteklemiştir, ancak küçük işletmelerin yok olması içinde hükümetlere baskı yapıp küçük aile işletmelerin ahırları boşaltılmıştır. Bugün büyük işletmelerin sahipleri ya kuyumcu yâda sanayicidir. Baktığımızda bunlar zararı sevmez ve risk almazlar. Elazığ’da bir yerel söz vardır, “ver âşıklarımı oynamim” bunu iyi bilen Avrupa birliği küçük aile işletmeleriyle ilgili projeleri desteklememektedir.

"Besi ve süt sığırcılığı adı altında iki projeyi uygulamaya koymalıyız"

Tarım ve hayvancılık ülkesi olan memleketimiz bugün artık eti ithal etmek durumunda kalmıştır. Avrupa’da yaşayan gurbetçilerimiz eskiden elektronik eşya hediyesi getirirken, bugün ise bavullar dolusu et getirmektedirler. Öte yandan komşu ülkelerde et ucuz olduğundan ülkemizde de altın kadar değerli temel gıda maddesi olduğundan kaçakçılığa teşvik edilmektedir.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hem yerel hem de ulusal ölçekte küçük aile işletmelerini desteklemek durumundadır. İşletmelerin %95’i atıl durumda, bunları aktif hale getirip iki yıl sonra hayvansal ürünlerde kendi kendimize yeter hale geliriz. Bu kapsamda besi ve süt sığırcılığı adı altında iki projeyi uygulamaya koymalıyız. Bakanlık, isteyen küçük aile işletmesine işletme kapasitesinde besi hayvanı yâda süt hayvanı verecek.

Bakanlığın tek şartı olacak oda yurt dışında getirilen boğa altı besi hayvanlarını üreticiye sigorta ve bakma karşılığı iki yıl besleme garantisi verecek. Üreticinin tek şartı olacak oda besi hayvanın kendisine kaça geldiğini ve kaça kestireceğini bilecek ve iki yıl sonra et balık kurumuna kestirip bakanlığa olan borcunu ödeyip karını alacak.

"Süt sığırcılığı projesi uygulanmalıdır"

İkinci ise süt sığırcılığı projesi uygulamasıdır. Bu projede bakanlığın şartı; işletmeye yurt dışında damızlık düve verecek, on yıl sigorta ve bakma garantisi isteyecek. On yılda işletmesini hayvan kapasitesini iki katına çıkaran aile işletmelerine bu hayvanları hibe edecek.

Kısaca devlet ve çiftçi ortaklık yapıp ithalat yapmaktan kurtulup, hem üretici kazanacak hem de devlet kazanacak. Biz Elazığ, Bingöl, Tunceli, Muş bölgesinde faaliyet gösteren Elazığ Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri bölge birliği olarak bu projeye talibiz."