Elazığ’ın önemli tarım alanlarını barından Kuzova Bölgesi’nde üretim yapan çiftçiler sulama da sorun yaşıyor. Bölge de kaçak su kullanımı, düzensiz ve bilinçsiz su tüketiminden kaynaklı sorun olduğu belirtiliyor.

ESKİCİ: KAÇAKÇILARA MÜDAHALE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ

Sulu tarım yapan Çiftçi Fırat Eskici, “Yedek 11den bize su gelmiyor. Sürekli mağduruz. Sularda çalıntı var, aşırı sulama var. Pancara 36 saat su veriyor. Bundan dolayı bize su kavuşmuyor. Bize saat 10’dan sonra su gelirse geliyor, yoksa o da yok. Roket bağlamak yasak. Ama roket bağladıkları için bize su gelmiyor. Su konusunda mağduruz. Kaçakçılara müdahale edilmesini istiyoruz. Bunların ya önüne geçilsin ya da su kesilsin. Mağduruz” dedi.

ÖZKAN: GÖRDÜKLERİMİZİ BÜYÜK BİR ÜZÜNTÜYLE YAŞAMAKTAYIZ

Kuzova Derneği Başkanı Soner Özkan, “Birinci etap derken sevinirken, gördüklerimizi büyük bir üzüntüyle yaşamaktayız. Gördüğümüz eksiklikler şunlardır; bunlar çiftçilerimizin yapmış olduğu hatalardır. Kaçak su kullanımı, düzensiz, bilinçsiz su kullanımı ile kurallara uyulmamaktadır. 8 saat pancara su verilmesi 36 saata kadar sulama yaparak tarlalara dönüşmektedir. Fıskiyelerin değiştirilmemesinden dolayı arazi yolları bozulmaktadır. Vanaların yerlerinin kırılması, hidratların yerine taliyelerden su alınması gibi çok eksiklikler meydana gelmiştir. Beyannamelerin düzenlenmesi doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Yukarıdaki büyük kanalların içerisine kum torbaları dizilmiş, ve aşağıdaki çiftçilerimiz mağdur edilmiştir.5 bin dönümlük arazimiz yeterince sulanmamaktadır” diye ifade etti.

ÖZKAN: BOŞ TARLALAR SULANMAKTADIR

Özkan, “Tabancalar DSİ yetkililerinden izin alınmadan 2. Ürün ekilmesi için boş tarlalar sulanmaktadır. Bu olayın önüne geçilmesi lazımdır. Su yetersiz denildiği halde neden boş tarlalar sulanıyor, bu da çiftçilerimizin büyük hatasıdır. Gerek çiftçilerimizden kaynaklanan gerek yüklenici firmalardan kaynaklanan gerekse DSİ’den kaynaklanan bir sistem sıkıntısı mevcuttur. Firma suçu çiftçiye, çiftçi firmaya, firma DSİ’ye, DSİ çiftçiye suçu yüklüyor. Olan çiftçiye oluyor. Böyle giderse büyük arızalar meydana gelecektir” diye kaydetti.