Maden İlçesi’nde yaşanan heyelan riskiyle karşı karşıya kalan Camikebir Mahallesi’nden ayrılmak zorunda kalanlar için konutların yapılacağı yer ve başvuru süresi belli oldu..

Maden Kaymakamlığı, ilçede yapılacak yeni konutların ilçe merkezinde Kortik Mahallesi yapılacağını duyurdu.

Duyurunun ardından vatandaşlara başvuru için tanınan 30 günlük süre başladı. AFAD İl Müdürlüğü tarafından basılan broşürler Cuma namazı sonrası vatandaşlara dağıtılarak, yapılacak konutlarla ilgili Maden halkı bilgilendirildi.

PIHTILI: VATANDAŞLARIMIZ YETERİ KADAR MÜRACAAT ETMEDİLER

AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, “Maden ilçemizde muhtemel bir heyelan afeti var. Bu heyelan afeti nedeni ile Cumhurbaşkanlığı kararı ile riskli alan ilan edildi. Afete maruz bulunan bölge içinde bulunan vatandaşlarımız için 60 günlük bir hak sahipliği ve borçlandırma süreci verilmişti. Bu süreç içerisinde vatandaşlarımız yeteri kadar müracaat etmediler. 25 konut ve 15 iş yeri vardı o süreçte. Bunu üzerine vatandaşlarımız mağdur olmasın diye, bizim önceliğimiz vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği. Son bir kez olmak üzere kanuni olarak 30 günlük bir ek süre talep ettik. Bu ek süre yakın süreçte başlayacak tekrar. 30 gün içerisinde afete maruz alan içerisinde konur ve işyeri olan vatandaşlarımızın mutlaka müracaat etmesi gerekiyor. Müracaat etmedikleri taktirde AFAD’tan hiçbir şekilde konut ve iş yeri yardımı alamayacaklar. Mağdur olacaklar. Bu nedenle bu süreci iyi takip etmeleri gerekiyor. Maden merkezde yapılacak konutların proje görsellerinin de bulunduğu ofisimiz var hemen kaymakamlığın yanında. Burada vatandaşlarımız evrakları ile müracaat edebilirler. Bu sürece yeniden ek süre verilmesi için ve bu süreç içerisinde vatandaşlarımızın mağdur edilmemesi için çalışmalarımıza yoğun ve ciddi destek veren Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın İçişleri Bakanlığımıza, Sayın Valimiz ve Milletvekillerimize kurumum adına teşekkür ediyorum” dedi.

YAVUZ: HEM AFET HEM RİSK BÖLGESİ İLAN EDİLEN TEK YERDİR MADEN

Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, Bahçelievler Mahallesi’nde hak sahiplerine konutlarının yapılacağını ifade ederek, “Bizim bu bölgeye, bahçeli evler dediğimiz bir bölge. Bu bölgede hak sahiplerine konut ve iş yerleri yapılacak. Ödeme planı ile alakalı AFAD İl Müdürlüğümüzün paylaştığı, bizimde şifahen zaman zaman yetkililer tarafından söylenen, duyduğumuz 20 yıl geri ödemeli, ilk 2 yıl ödeme yok, yani 18 ay konutların maliyeti faizsiz 18 ay bu da 216 ay yapar. Konutların iş yerlerin maliyeti 216 aya bölünerek hak sahiplerine süreç içerisinde tahsil edilecek. Bu bizim gönlümüzden geçen bizim arzumuz vatandaşımızın da beklentisi. Bu hak sahiplerinin hiçbir mağduriyet yaşanmadan ceplerinden bir kuruş para çıkmadan devletimiz tarafından yapılmasıydı. Devletimizin de kanunları, yönetmenlikleri, mevzuatları çerçevesinde yapabilecekleri en uygun çalışmanın bu olduğunu ifade ettiler. Yine de biz şanslıyız. Türkiye’de ilk defa hem afet hem risk bölgesi ilan edilen tek yerdir Maden. Burada da devletimizin, özellikle bu bölgeden gerek afet bölgesinde olanları gerekse heyelan olduğu zaman risk alanına dahil edilen insanımızın mağduriyet yaşamamasından dolayı bu karar alındı. Bundan dolayı biz yetkililerimize teşekkür ediyoruz” diye kaydetti.

YAVUZ: MADEN’İN TAMAMININ KENTSEL DÖNÜŞÜME ALINMASI İÇİN GAYRETLERİMİZ OLACAK

Maden’in tümünün kentsel dönüşüme alınması için girişimlerde bulunduklarını ifade eden Başkan Yavuz, “Önümüzdeki haftalarda benim özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum Bey’den, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu Bey’den randevu talebim var. Eğer o randevu talebimizi inşallah önümüzdeki günlerde gerçekleştirirsek Maden’in durumunu kendilerine görsellerle anlatarak Maden’de ki mevcut bina yapılarının inşaat ömrün tamamladıklarını ifade edeceğiz. Maden’in tamamının kentsel dönüşüme alınması için gayretlerimiz olacak. Onlarla da biz bu konuyu görüşme fırsatı bulacağız” ifadelerini kullandı.