Maden Hükümet Konağı ile İlgili Valiliğe Yazı Gönderildi

Tarihi Maden ilçesinde adeta kaderine terk edilen eski Maden Hükümet Konağı’nın korunması ve onarımı için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi devreye girdi. Elazığ Valiliği’ne konuyla ilgili yazı gönderen konsey “ülkemizin zengin kültürel ve tarihi değerlerini korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve sürdürülebilir kalkınma sürecine katkıda bulunmalarını sağlamak için devletimize ve her sektörden vatandaşlarımıza destek olmak görevimizdir” dedi.

Maden Hükümet Konağı ile İlgili Valiliğe Yazı Gönderildi

Maden Hükümet Konağı’nın korunması ve onarımı için Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Milli Komitesi girişimler başlattı.

 

ELAZIĞ VALİLİĞİ’NE YAZI GÖNDERİLDİ

ICOMOS Türkiye Milli Komitesi tarafından 25 Kasım 2019’da Elazığ Valiliği’ne yazılan mektupta “Kültür varlıklarımızın korunması, toplum sağlığı ve refahı için önem arz etmektedir; bu konu Anayasamızın 63. Maddesinde de düzenlenmiştir (Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır). ICOMOS Milli Komitesi olarak, ülkemizin zengin kültürel ve tarihi değerlerini korumak, gelecek kuşaklara aktarmak ve sürdürülebilir kalkınma sürecine katkıda bulunmalarını sağlamak için devletimize ve her sektörden vatandaşlarımıza destek olmak görevimizdir. Bu bağlamda kurumunuza bu mektubu yazmaktayız. Maden Hükümet Konağı’nın mülkiyetinin hangi kişi veya kurumda olduğunun teyit edilmesi, yapının koruma onarım projesinin hazırlanması ve uygulanması için gerekli bütçeyi sağlanması, mülk sahiplerinin harekete geçirilmesi ve uygun uzmanlardan bu doğrultuda hizmet alınmasının sağlanması için gereğini ilginize arz deriz. İlginiz için şimdiden teşekkür ederiz” denildi.

ICOMOS NEDİR VE AMAÇLARI NELERDİR?

Uluslararası ve hükümetler dışı bir organizasyon olan ICOMOS (International Council on Monuments and Sites) 1965 yılında Varşova’da kurulmuştur. Başlıca amacı, tarihi anıtlar ve sitlerin korunması ve değerlendirilmesine yönelik ilkeler, teknikler ve siyasetler geliştirmek ve ilgili her türlü araştırmayı desteklemek ve yönlendirmek olan ICOMOS’un günümüzde 110’dan fazla ülkede kurulmuş ulusal komiteleri ve 7500’ü aşkın üyesi bulunmaktadır. Dünya Mirası Listesi’ne alınacak yeni kültür varlıklarının seçiminde ve Liste’de yer alan varlıkların korunmuşluk durumunu saptamada UNESCO’ya danışmanlık da yapan ICOMOS, ülkemizde yasal olarak 1974 yılında yayımlanan bir yönetmelikle Kültür Bakanlığı’na bağlı, yarı resmi bir konsey olarak kurulmuştur. Daha sonra bu yönetmelik de değişikliklere uğramış ve sonunda 1992 yılında kesinleşen ve halen de yürürlükte olan yönetmelik oluşmuştur. ICOMOS’un önemi kendi alanında hepsi birer uzman olan kişileri birleştirebilme ve düşünce üretimini sağlayabilme becerisinden gelmektedir.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2019, 19:09

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137