Elazığ’ın Maden ilçesinde gün geçtikçe heyelan olayları arttı. Ve yapılan araştırmalar neticesinde Maden ilçesinin büyük bir kısmının heyelan altında olduğu belirlendi. Bu kapsamda Maden halkı Maden’in taşınmasını istiyor.

“BİR LOKALDE OLSA HEYELAN RİSKİNİN OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Maden Belediye başkanının talebi üzerine çalışmalar yaptıklarını belirten Maden Yüksek Okulu hocası, “Geçen sene aralık ayında Maden Belediye Başkanımızın üniversiteden talebi ile üniversitemizde bir çalışma yaptık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz bulguları Maden Belediye Başkanımızla ve Maden Kaymakamlığıyla paylaştık. Daha sonra ki olaylarla ilgili süreçten bilgimiz yok. Bölgede ciddi ama madenin hepsini kapsamayan bir bölgesini etkileyen bir lokalde olsa heyelan riskinin olduğunu biliyoruz ”dedi.

“HEYELANIN İLK BULGULARIN BU YAPILAR ÜZERİNDE GÖRMEK MÜMKÜN”

Maden’deki yapılar üzerinde yarılmaların göründüğünü söyleyen hoca, “Jeofizik çalışmalar yaptık. Özellikle bölgedeki heyelanın nasıl bir heyelan olduğunu, kayma yüzeyinin tespiti ile ilgili yaptığımız çalışmada 15 metre derinlikte bir düzensiz kayma yüzeyine sahip bir heyelanın olduğunu tespit ettik. Bu heyelan güneyden kuzeye doğru, maden çayına doğru bir akma yönünün olduğunu, bunu bölgede yaptığımız arazi çalışmalarında, köprü yüzeyinde meydana gelen kırıklarda, evler üzerinde meydana gelen hareketin sonucunda oluşan yarılmaları binalardaki kaymaları gözle görebiliyoruz. Heyelanın ilk bulguların bu yapılar üzerinde görmek mümkün” ifadelerinde bulundu.

“HEYELAN İLÇEMİZİ TEHDİT EDİYOR”

Maden halkı ’da heyelan riskinin ilçeyi ciddi anlamda tehdit etmekte olduğunu belirterek, “Heyelan ilçemizi tehdit ediyor. Çıkan raporlar neticesinde ilçemizin bir bölümünün risk altında olduğunu ve burada yaşayan vatandaşlarımızın kamu ve kuruluş binalarının risk altında olduğunu ki bunu gözlemsel olarak ta görebilmekteyiz ”diye konuştu.