Maden’de İlçesi Camikebir Mahallesi’nde bulunan 510 ev ve iş yeri heyelan riski nedeniyle boşaltılmış, ilçeye girişi sağlayan köprüde hasar gördüğü için ulaşıma kapatılmıştı.
Geçtiğimiz hafta Elazığ’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Maden halkının önüne iki seçenek sunmuş ve vatandaşların önüne, Maden Merkezine veya Gezin seçenekleri sunuldu.

Bakır Madenliler Derneği tarafından Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nda bir toplantı düzenledi ve toplantıda Bakan Kurum’un sunduğu bu iki seçenek masaya yatırıldı.

Toplantıya AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, İlgili kurum müdürleri ve Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri katıldı.

GEL: MADEN’İN 38 KÖYÜNÜ DE KAPSAYACAK ŞEKİLDE GENEL BİR REFERANDUMA GİDİLSİN

Maden, Alacakaya, Sivrice Stratejik Araştırma Derneği Başkanı Feti Ahmet Gel, “Bizim talebimiz başlıklar altında sıralamak istersek; bir Maden’in taşınması yönünde. Ve Maden’in taşınması ile ilgili bir referandum söz konusu veya gündemde sık sık bahsedilen konu. Maden’in taşınması ile ilgili şunu net ifade edebiliriz hem yasal mevzuat açısından hem bizim bölge ile ilgili yaptığımız istişareler neticesinde eğer Maden’in taşınması referanduma giderse Maden’in 38 köyünü de kapsayacak şekilde genel bir referanduma gidilsin. Maden İlçesi’nin taşınması ile ilgili aslında kanuni bir düzenlemeye hiç gerek yok” ifadelerini kullandı.

BULUT: BİZ SİZİN İSTEDİĞİNİZİN ARKASINDA OLURUZ

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, “Hep söyledim. Siz eğer bunu talep ederseniz biz bununda arkasında oluruz. Yok mevcut yerinde yapacağız derseniz bununda arkasında oluruz. Peki bunu öğrenmenin yolu ne? Bunu öğrenmenin yolu Maden’in ayağına gitmek, mini bir referandum yapmak, onların bu konudaki kanaatlerini almak. Allah’ın izniyle bunun yol ve yöntemi nasıl olur onu valilik belirleyecektir. Bu yol ve yöntem belirlendikten sonra böyle bir referandumla biz inşallah bu yer belirlenmesinden sonra çalışmalarımıza başlayacağız. Ben Maden’deki toplantılarda bir şeyin sözünü vermiştim. Dedim ki ‘ben yeni yapılacak binaların nasıl yapılacağı ile alakalı bir çalışma yaptıracağım. Nasıl konutlar planlıyoruz diye’ bunlar tamamen planlama, tasarım. Bunları Madenli ile paylaşacağım” şeklinde konuştu.

BULUT: 2 TANE ALTERNATİFİMİZ VAR

Milletvekili Bulut, “2 tane alternatifimiz var. Bu alternatiflerden bir tanesi Maden’in farklı bir alana taşınması, denkleşe edilmesi, bir tanesi de Maden’de mevcut bütün zorlamalarla bulabildiğimiz alanda yaklaşık 50 dönümlük bir alanda 341 tane konutun sığabileceği 50 dönümlük bir alana taşımak” dedi.

Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal’ın konuşmasında ise toplantıda katılımcılar ile Altundal arasında soğuk rüzgarlar esti. Ortamı Milletvekili Bulut, sakinleştirdi.

ALTUNDAL: ÇOĞU ARKADAŞLARIMIZIN MADEN İLE İRTİBATI BİLE YOK

Bakır Madenliler Derneği Başkanı Yaşar Altundal, “Bir araya gelmiş olabilseydik belki bunları yapardık. İnşallah yapacağız. Ama ben bazı şeyleri dile getirmek zorundayım. Buraya baktığımız zaman çoğu arkadaşlarımızın Maden ile irtibatı bile yok. Benim var. Benim orada ailem var. Eniştem var, bacanağım var, benim köylüm var orada. Ben açık ve net söylüyorum. Kimin fikiri varsa söylesin” diye konuştu.

BULUT: GÖNLÜNÜZDEN NE GEÇİYORSA SÖYLEYİN

Metin Bulut, “Polemiğe girmeyelim. Müdahale etmek zorunda kalacağım. Şöyle; bu kadar güzel bir toplantı, hakikatten bu kadar coşkuu bir toplantıyı böyle bir şeye feda etmeyelim. Böyle bir kişisel husumete kurban etmeyelim. Başkanım; Size de saygılıyız. Gönlünüzden ne geçiyorsa söyleyin. Bunun için buradayız” diye ifade etti.

YAVUZ: MADENLİLERİN ARZUSU MADEN’İN TAMAMININ TAŞINMASI

Maden Belediye Başkanı Orhan Yavuz, “Ben şunu diyorum; o toplantıda sayın bakana da söyledim. Madenlilerin arzusu Maden’in tamamının taşınması yeniden yapılması, Tekevler olur, Gezin olur, Hazar yol ayrımı olur. Bunun avantajlarını da anlattım. O bölgeye taşınırsa, o bölgeden 5-6 köyü bağlarsanız Maden nüfusu 25-30 binleri de bulur. Ancak bizim sorunları nokta üzerinde net olarak görmemiz gerekiyor. Bir; İçişleri Bakan Yardımcımız şu ifadeyi kullandı ‘arkadaşlar Maden’in tamamının taşınmasını unutun. Maden’in tamamının taşınması bizim gündemimizde yok. Sadece heyelan bölgesi var.’ İki; Çevre ve Şehircilik Bakanımız buraya geldi. Orada da kendisine ifade ettim. Maden’in tamamının taşınması mümkün görülmüyor. Bizim çalışmamız sadece heyelan bölgesi üzerinde olacak. Bunu söylerken sayın vekilimizde il başkanımızda oradaydı. Biz şunu diyoruz; mademki Maden’in tamamı taşınmıyorsa Maden’de yaşayan insanlar olarak burada ben vatandaşımın duygu ve düşüncelerine tercüman olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

GÜRGÖZE: SİZE SORMADAN KARAR VERMEK HAKSIZLIK OLURDU

AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, “Bizler iktidar partisiyiz. Hükümet olarak 18 yıldır Türkiye’yi tek başına idare eden, Türkiye’de tarihi yansıtan, yüzyıllarca yapılmayan, yapılamayan hizmetleri 17 yıla sığdırmış bir hükümetiz. Hükümetimiz güçlü. Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız, liderimiz var. Maden’deki olaya da bu yönüyle de bakıyoruz elbette. Maden’deki bu 6 aylık süre içerisinde somut adımların atılmadığına yönelik bir takım düşünceler oldu. Tabi ki insanlar somut adım derken sadece burada yapının yapılması, insanların taşınması ya da mevcut yerin ya da bir başka yerde yapılmasını kastediyor olabilirler ama devletin bir işleyişi var. Dolayısıyla bu işleyişte nihayete erebilmek için Madenlilerin kararının çok önemli olduğunu her vesile ile ifade ediyoruz. Maden’deki toplantılara başkanımızla birlikte bende gelmiştim. Oradaki vatandaşlarımızı dinlediğimizde zor bir durum. Çünkü insanların yaşanmışlıkları var, tarihi var, mezarlarımız var, atalarımız var. O sokaklarda her birinizin yaşanmış hikayeleri var. Bununla ilgili kararı vermek elbette size sormadan karar vermek haksızlık olurdu. Bu süreci sizler olgunlaştıracaksınız. Bizler siyasi parti, iktidar partisi olarak takipçisi olacağız” ifadelerine yer verdi.

Daha sonra toplantı soru cevap şeklinde devam etti.

HABER: SITKI TAŞEL