Yağları teslim eden Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, o dönem bu yağların, terayağından farkı yok denilerek zorla ekmeğe sürüp yedirildiğini öğrendiklerini aktararak, öğrendikleri bilgileri kamuoyu ile paylaştı.

Ağın ilçesinde Öğretmen Abdullah Lütfü İlkokulu, 24 Ocak'ta meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde hasar aldı.

Bunun üzerine İlçe Belediyesi tarafından tahliyesine başlanan okulun çatısı söküldüğü sırada 81 adet teneke kutularda yağ bulundu.

1960 yılında yapımı tamamlanan okulda bulunan yağ kutularıyla ilgili yapılan ilk araştırmalar sonucunda ABD'nin hibe ettiği ürünlerden biri olduğu ortaya çıktı.

 2. Dünya Savaşından sonra 1950'li yıllarda ABD'nin gönderdiği bazı ürünlerden olduğunun değerlendirildiği bildirilen yağlar, analiz edilmek üzere bugün İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne getirilerek teslim edildi.

USLU: TEHDİT VARİ HER TÜRLÜ KONUDA BİZE MÜRACAATLARDA BULUNULDU

Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, “5 Haziran günü Ağın ilçemizde yıkımını belediyemiz olarak gerçekleştirdiğimiz ilköğretim okulunun çatısında çeşitli yağlar çıktığı şeklinde ulusal basına ve sosyal medyaya görüntüler düşmüştü. Toplam 81 adet yağımız yaklaşık 50 senelik. Milli Eğitim bakanlığı daha iyi taktir eder ve kamuoyuna açıklar. 1960 yılında yapılan okul Elazığ depreminde hasar görmüştü. Biz buranın yıkımını daha önce bir müteahhit almıştı. Daha sonra Elazığ Valiliğimiz ile görüştük. Yıkımdan çıkacak enkazı belediye personelleri eşliğinde diğer kurumlarda kamu kurumlarında kullanmak için titizlikle bakıyorduk. Bu esnada bu ürünler çıktı. Personellerimizle kitli bir yere koyduk. İl tarım müdürlüğümüz ile istişarelerde bulunduk. Bu süreç içerisinde bizlere sosyal medyadan gerek telefondan ulaşanlar oldu. Özellikle bunları satın almak isteyenlerden tutunda tehdit vari her türlü konuda bize müracaatlarda bulunuldu. Biz bunların hiçbirine kulak asmadık. Devletimizin yanındayız. Tarım bakanlığımız bu konu üzerinde tamamen hassasiyetle davranıp senelerin birikimi ve birçok profesöründe tez yaptığı, süt tozlarının çocuklarda hep felç yaptığı kulaktan dolma bilgiler söyleniyor. Bu ürünlerin içerisinde çıkabilecek oluşabilecek analiz bize aydınlatılacak garantide. Üst yazı ile teslim ediyoruz. Daha sonra açıklamada bulunacağız” dedi.

USLU: TARİHE IŞIK TUTACAK, TÜRKİYE İÇİNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU

İlçede konu ile ilgili araştırma yaptıklarını belirten Başkan Uslu, “İnternette herkeste paylaşabilir, bakabilir. İnternette birçok bilim adamları, ülkemizde gıda sektöründe çalışanlar bunlarla ilgili tez hazırlamışlar. Ama delil bulmuşlar mı? Hayır. Bu konu olumlu veya olumsuz bunları açıklığa kavuşturacak. Üzerinde de yazıyor, “Eritilmiş sadeyağ Amerika Birleşik Devletleri halkı tarafından hediye edilmiştir. Satılamaz veya değiş tokuş yapılamaz”.  İlçemizde yaptığımız araştırmada eski okul müdüründen, öğretmenlerden; o dönemlerde hayvancılık en üst safhada olmasına rağmen evlerde çocuklara süt içirilmemesi ve zorla öğretmen arkadaşlarla, abilerimiz, amcalarımızla görüştük zorla süt tozlarını içirmişler. Bu yağları zorla ekmeklere sürme niteliğinde olduğu söylenilip evde tereyağı tüketmeyin bunları tüketeceksiniz deyip okullarda ekmeğin üstüne yağ sürüp verildiği söyleniyor. Tabi tarihe ışık tutacak, Türkiye içinde çok önemli bir konu. Elazığ’ımız ve Ağın’ımız için çok önemli. En yakın zamanda bunun analizinden yapılacak tüm sonuçlar kamuoyunu aydınlatır. Ve bu bugüne kadar yapılan tezler dedikodu mu yoksa gerçeklik payı var mı anlaşılmış olacak” diye kaydetti.

USLU: BUNDAN SONRA SÜREÇ DEVLET BÜYÜKLERİMİZDE, BAKANLIĞIMIZDA

Belediye Başkanı Uslu, “Tarlada izi olmayanın, harmanda yüzü olmaz” diyerek, “Bizim görev anlayışımızda tüm personellerimizin başında görev yaptığımız için bizzat benim ilgimi çektiği için biz bunu gün yüzüne çıkardık. 3 sene önce Ağın’da bu okulda tadilat yapıldı, çatısı komple değişti. Okuldaki müdür arkadaşımızı öğretmenleri tenzih ediyorum. çünkü bu ihaleleri İl Milli Eğitim müdürlüğü yapıyor. İl Milli eğitimden gelen denetmenler, koordinatörler bu ürünün teslimini alıyor. Nasıl görmediler. Nasıl oldu bilmiyoruz. Bu konuya İl Milli Eğitim Müdürlüğü açıklık getiri. Emin olun yıkımı başka bir müteahhit yapmış olsaydı, belediye yapmış olmasaydı hiçbir müteahhit iş makinasının başında durmuyor. Taşeron geliyor yıkıp gidiyor. Yine bir tarih böyle yıkılıp gidecekti. Ama gün yüzüne çıkardık. Bundan sonra süreç devlet büyüklerimizde, bakanlığımızda” ifadelerini kullandı.

USLU: NE AMAÇLA SAKLANMIŞ BİLEMİYORUZ

Yağlar ile ilgili çeşitli söylentilerin olduğunu belirten Başkan Ali Uslu, “1948 yılında Marshall Yardımına Türkiye’nin de dahil edildiğini biliyoruz. 1948’den sonra bu 1960’ta okulun yapıldığı söyleniyor. Muhtemelen bu yağlar 1960’lı veya 70’li yıllarda verildiğini düşünüyoruz. Kimi arkadaşlar okul müdürü bunu yedirmemek için saklamıştır diyor, bir sürü yorumlar var. Biz kimsenin günahını alamayız bir şey diyemeyiz. Ama ne amaçla saklanmış bilemiyoruz” açıklamalarında bulundu.

USLU: TOPLAM 81 ADET YAĞ VAR

Ağın Belediye Başkanı Ali Uslu, “Yağların sağlıklı oluk olmadığını bilemiyoruz. 50 sene çatı altında kalmış sıcaklıkta. Kapağını açmadık. İlk bulduğumuz yerde delillendirmek adına video çektik. Kutuların ne halde olduğu görünsün diye. Tarım bakanlığımız inceleme yaptıktan sonra kullanılır mı kullanılmaz mı, içinde ne var öğrenecek. Toplam 81 adet yağ var. Hepsi 2.5 kilo. bundan sonraki süreç bakanlığımızda. İnşallah bizi en kısa sürede aydınlatır” dedi.

KARAHAN: YAPILMASI GEREKEN İŞ VE İŞLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

İşlemleri yapmak adına yağları il müdürlüğüne getirdiklerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, “Birkaç gün önce Ağın İlçemizde bir okulumuzda çatı tadilatı esnasında yaklaşık 70-80 yıl önce ilimize gönderilen yağların bulunduğu tespit edildi. Bizler bunun basına yansıması ile birlikte bakanlık olarak bize verilen 5996 sayılı kanun çerçevesinde gıda ve gıda ile temas eden ürünlerin kontrollü denetimi analizleri bizler tarafından yapılıyor. Bir gıda maddesi olması münasebetiyle bizlerde hemen ilgili birimimiz marifeti ile harekete geçerek Ağın Belediye Başkanlığımızla ve yetkililerde irtibat kurup bu yağların bu mevzuat çerçevesinde yediemine alınması ve akabinde yine mevzuatların bize verildiği çerçevede bunların analizleri, yapılacak iş ve işlemlerin yapılması üzerine yağlarımızı bugün il müdürlüğümüze getirdik. 81 kutudan oluşan ve her biri 2.5 kilo teşkil eden bu yağlarımızı biz öncelikle yediemine alacağız. Sonra mevzuatlar çerçevesinde yapılması gereken iş ve işlemleri gerçekleştireceğiz ve bunları da yine sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.

KARAHAN: BELEDİYE BAŞKANIMIZLA BİRLİKTE BU SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ

Müdür Karahan, “Tabi ilgi çekici bir konu. Bahsettiğimiz 70-80 yıl öncesinden bahsediyoruz. Yardım çerçevesinde gelen yardımlardan bahsediyoruz. Dolayısıyla bizlerde bu ilgi çekici konuyu en detaylı bir şekilde incelenmesi, araştırılması ve yine kamuoyu ile paylaşılması noktasında gerekli çalışmaları yapacağız. Yine belediye başkanımızla birlikte bu süreci takip edeceğiz” ifade etti.

KARAHAN: DEĞİŞİK ANALİZLER YAPILACAK

Turan Karahan, “Bununla ilgili değişik analizler yapılacak. Bunların eş zamanlı çıkması mümkün olmayacak ancak tamamı bittikten sonra sizlerle paylaşacağız. Bunların içinde ne olduğunu, nasıl bir yapıya sahip olduğunu, 70-80 yıl içinde değişim olup olmadığı gibi analizler yapılacağı için en kısa zamanda sizlerle paylaşacağız” diye kaydetti.

KARAHAN: SATIŞI OLMAYAN, DEĞİŞ TOKUŞU MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLERİ KONUŞUYORUZ

Tarım ve Orman İl Müdürü Turan Karahan, “Ambalajın üzerinde yazılan dışında bildiğimiz hiçbir şey yok. Bunların hiç biri açılmadı ve analize tabi tutulmadı. Bu kapalı ambalajlar açıldıktan sonra içinde ne olduğunu ve hangi ürünleri barındırdığını analizler çerçevesinde belirleyebiliriz. İçeriği ile alakalı her hangi bir şey söyleyemeyiz, doğru değil. Kutuların üzerine baktığımız kadarıyla 1950’li yıllarda Amerikan halkı tarafından yardım amacıyla gönderilen ve hiçbir şekilde satışı olmayan, değiş tokuşu mümkün olmayan ürünleri konuşuyoruz. O yüzden kutunun içinde ne olduğunu bilmediğimiz için bir şey diyemeyiz. Diğer bir taraftan bizim gıda mevzuatında imalatı yapılan ürünlerin hangi tarihte imal edildiğini ve hangi tarihe kadar satışının olduğu belirtiliyor ancak bunlarda kutuların üzerinde yapılan incelemede hem üretim tarihleri belli değil, aynı zamanda tüketime sunulacağı tarih belli değil. Hepsi analizde ortaya çıkacak” açıklamalarında bulundu.

VİDEO: