Peki, yumurtalardaki kabuk rengi değişimi ne ifade ediyor, özellikleri farklı mı, sağlığa faydası açısından aralarında bir üstünlük var mı?.

Mavi yumurta mucizesi: Faydaları nedir? Nasıl kullanılır?

Beyaz ve kahverengiden sonra, son zamanlarda mavi yumurtadan ve bu yumurtanın diğerlerine göre besin değerlerinin daha yüksek olduğundan bahsediliyor.

Yumurtaların farklı renklerde olmasının nedeni nedir?

Yumurtaların farklı renkte olması tavuğun türü ile ilgili. Örneğin Leghorn beyaz, Orpington kahverengi Ameraucana tavukları ise mavi renkli yumurta yumurtluyor. Kabuğun rengini tavuğun bir geni belirliyor. Bu gen farklı türlerde kabukta farklı renkli pigment birikmesine neden oluyor böylece farklı renkte yumurtalar oluşuyor.

Renkleri farklı yumurtaların özellikleri de farklı mı?

Uzmanların belirttiğine göre, farklı renkli yumurtaların kabuk renginden başka tüm özellikleri aynıdır. Dolayısıyla beslenme değeri de hepsinde aynıdır. Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil.

Yumurta 26 saatte oluşuyor

Yumurta tavuğun yumurta kanalında yaklaşık 26 saatte oluşur. Kanalın başında tüm tavuk türlerinde yumurtalar renksiz ve aynı renktedir. Kabuk son 20 saatte meydana gelir ve kabuğa rengini veren renk maddeleri bu sürede kabuğa geçer ve kabuk rengi de oluşur. Ancak bu renk maddeleri asla kabuk altına geçmez. Dolayısı ile tüm yumurtaların ana yapısı birbirinden farklı değil aynıdır. Bir görüş yumurtalar arasında fark olmadığını savunurken, başka bir görüş te mavi ve yeşil yumurtaların faydaları olduğunu belirtiyor.

Peki ya faydaları?

Mavi yeşil yumurtaların kolesterolü yok denecek kadar azdır. İri boy bir tavuk yumurtası yaklaşık 200-220 mg kolesterol içerir. Ancak araucana ırkı tavuklardan elde edilen yumurtalar, diğer tavuk ırklarına göre daha düşük kolesterol içeriğine sahip yumurtalar üretir. Bu ırka ait tavuklardan elde edilen yumurtalar ‘sağlıklı yumurtalar’ adı altında satılır.

Yüksek oranda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir.

Yüksek oranda demir içermesi, kansızlık yani anemi rahatsızlığını ortadan kaldırır. Kalsiyum içeriği sayesinde de kemik ve dişlerin yapısını korur. Vücudun sağlıklı bir şekilde yaşaması için gerekli olan 13 temel besini içeriğinde

bulundurur. Kalp dostudur, kalp hastalıklarından korunmaya yardım eder.

Kanserden korunmaya yardım eder.

Yumurta kasları güçlendirir, güçlü bir kas ve iskelet yapısına sahip olmamızı sağlar. Özellikle yaşlı kişiler için kas kaybını engeller. Göz sağlığının korunmasına yardım eder. Osteoporoz yani kemik erimesini engeller. Enerji verir. Gün içinde kaybedilen enerjinin bir kısmını karşılar.

Uzun süreli tokluk hissi uyandırır.

Hamile veya emziren kadınlar için günlük besin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar. Çocukların haftada 2-3 kez sabah kahvaltısında bu yumurtayı tüketmesi önerilir. Beyin fonksiyonlarını da geliştirir. Beyin zarlarını korur. Özellikle gebelik döneminde bebeğin sağlıklı gelişimine destek verir.