TRT Haber’le birlikte 50 Anadolu kanalından canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programının canlı yayın konuğu AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki oldu.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık, Kanal Urfa Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Toru'nun sorularını cevaplandırarak yerel seçimlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

“SÜREÇ BİZDE ÇOKTAN BAŞLADI”

Seçimde adayların nasıl belirleneceğine değinen AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, “Süreç bizde zaten çoktan başladı. Mesela Kayseri müfettişi arkadaş 15 gün önce gelmişti. Meclis üyelerini dinlemişti, ileri gelenleri dinlemişti, STK’lara uğramıştı. Bir rapor hazırlamış koymuş. Ben daha o raporda ne olduğuna bakmadım ama günler öncesinden bu iş devam ediyor. Ben Bakan olmazdan önce bir yıl kadar da genel merkezde aynı birimde başkanlık yaptım, sonra bakanlığa geçtim. Bu aradaki çalışma prensibi 24 saat esaslı, her dönem, her mevsime yayılmış vaziyette devam ediyor. Garip bir şeydir; işte CHP 24 Haziran seçimlerini daha dün tartışmaya başlamış, o da kavga çıkmış galiba. 66 gün sonra bir seçimi tartışabiliyorsunuz ancak. 250 tane delegenin sayısını 2 ayda sayamıyorsunuz. Millete çıkıp da büyük şehirlerde ne söyleyecekler bu insanlar. Hakikatten zor. Ama biz AK Parti olarak hazırız. Millet ne istiyor, neden şikayetçi biz bunu tespit ettik. Ben dün Sayın Cumhurbaşkanımıza ve MYK’daki ekibimize Belediyelerle ilgili şikayetlerin neler olduğumu sıralıyorum dedim. 9 madde halinde vatandaşın belediyelerden şikayeti nedir ve beklentileri nelerdir? çok net. İki bunlar karşısında bizim neler yapmamız lazım. Bizim aday belirleme profilimiz nasıl olacak. Bunları net olarak ortaya koyduk ve prensiplerimizi zaten belirledik. Devam ediyor. Belediyelerden şikayetler zaten çok bilinmeyen şeyler değil. Bir takım hizmet yetersizliklerinden her zaman vatandaş şikayetçi” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ÇAPINDA YAPTIRDIĞIMIZ ANKETİN SONUCU”

Kentsel dönüşümden vatandaşların şikayetçi olduğunu belirten Genel Başkan Yardımcısı Özhaseki, “Yani alt yapı yetersizliğinden sel baskını oluyor vesaire diyor. Otopark eksikliğinden şikayetçi, belediye hizmetlerinden şikayetçi. İkincisi şehir şantiyeciliğinden vatandaş şikayet ediyor. Bugün doğalgazı geliyor kırıyor, döküyor, gidiyor. Ertesi gün telefoncu geliyor, üçüncü gün su idaresi geliyor, beşinci gün birisi geliyor. Yazık günah değil mi bir koordinesi yok mu kardeşim burada diyor. Çok haklılar. Plan tadilatlarından vatandaş şikayetçi. Niye iki de bir planlarla oynanıyor diyor. Yeşil alanlar yok oluyor diyor vatandaş. Şikayetçi vatandaş. Bunları görmezden gelemezsiniz. Bunu söylerken ben A belediyesini, B belediyesini kast etmiyorum ki. Tüm Türkiye çapında yaptırdığımız anketin sonucunu söylüyorum. Bu şikayetler daha çok CHP’li belediyelerde yoğunlaşıyor üstelik. Bak bunlar şikayetler. Kentsel dönüşümden vatandaş şikayetçi. Beklentileri var. Vatandaşın bazen yaşam kalitesinin düşüklüğünden şikayet etmesi var” dedi.

“YEPYENİ BİR RUHLA ÇIKMAMIZ İCAP EDİYOR”

Vatandaşların şikayetlerini dikkate aldıklarını vurgulayan Mehmet Özhaseki, “siz belediye olarak diyorsunuz ki ben uçarım, kaçarım, koca koca projeler yaparım, kültür merkezleri, saraylar, alt geçitler, üst geçitler falan büyük büyük konuşuyorsunuz ama adam diyor şu kaldırıma bak taş oynuyor. Küçük mikro işler bunlar nihayetinde. Şurada yeşil alan kalmamış, kurumuş diyor. Ağaçların haline bak diyor. Bakın bunlar küçük ama vatandaşın yaşam standartlarını etkileyen şeyler. Bunlardan vatandaşların şikayetleri var, o yüzden bizim bütün bu şikayetleri göz önünde bulundurarak yepyeni bir ruhla çıkmamız icap ediyor. En iyi de biz yaparız bunu. İspatladık da bunu parti olarak zaten. Bundan sonra da bu işlerde daha titiz davranacak arkadaşlarla inşallah yolumuza bakacağız” şeklinde konuştu.

“MUHALEFET OLDUĞUMUZ YERLERDE BİRAZ DAHA ERKEN AÇIKLAYACAĞIZ”

Seçim sürecine değinen Özhaseki, “Süreç biz de başladı. Gayri resmi olarak. Muhalefet olduğumuz yerlerde biraz daha erken açıklayacağız. Ama iktidarda olduğumuz yerlerde bu biraz daha geç olabilir. Alana çıkıp arkadaşımızı sağlamak istiyoruz. Eski siyasi yapıda şöyle bir anlayış vardı. Siz adaylığınızı son anda belirleyin Çünkü adamı çok hırpalarlar, açığını bulurlar, canını okurlar gibi bir anlayış vardı. Hayır bizim iddiamız şu; eğer düzgün bir adayınız varsa istediğini söylesin. Erkenden çıkarın korkmayın. Zaten öyle bir iletişim çağındayız ki; ulaşımın, iletişimin çok hızlı olduğu bir çağdayız ki, bir adamın eksiği, ayıbı varsa zaten ertesi gün çıkar. Sosyal medyada öyle bir yayılır ki eskiden bir senede köşe bucak ulaşacak haberler şimdi bir günde en köşeye kadar ulaşıyor. O yüzden şimdi hiç korkacak bir şey yok, siz adayınıza güvenin, çıkarın, bir an önce çalışmaya başlasın. Ancak bunu bir prensip dahlinde yapmanız lazım. Şöyle yaptığımızda iki, üç arkadaşı ilan ediyoruz, üç, beş arkadaş ikinci haftaya kalıyor, beş, yedi arkadaş üçüncü haftaya kalıyor, bir ay sonraya kalan arkadaşlar oluyor. Bir ay sonraya kalan arkadaşları çok hırpalıyorlar. Kendi şehrinde hırpalıyorlar. ‘seni koymayacaklar zaten, senden memnun değiller, senin hizmetin tartışılıyor, senin şaiben var, senin bu mahkemen var’ vesaire bizim oradaki Belediye Başkanımızı kendimize dövdürmüş oluyoruz. O zaman bizim bir prensip dahilinde birlikte ilan etmemiz doğru. Ama bir taraftan muhalefet olduğumuz yerleri erken ilan ederken bir taraftan da arkadaşlarım bir sistematik süre içinde ilan edecek. Başvuru süreci ise biraz daha ileride belli olacak. Biraz erken ama biz kendi içimizde çalışmalarımızı yapıyoruz” dedi.

“İTİFAK KONUSUDNA BİR ŞEY SÖYLEMEK İÇİN ERKEN”

Milliyetçi Hareket Partisi ile ittifak yapılacak mı sorusunu yanıtlayan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, “İttifak konusunda bir şey söylemek içinde erken. Çünkü önce bir gidişatı bir görelim, çalışmaları bir görelim, şartları bir görelim. Devlet Bey ittifakın zor olduğunu, olamayacağını söyledi. Doğru kabul ediyoruz hakikatten genel seçimlerde ittifak yapmak daha kolay. Ama Yerel Seçimlerde bu ittifakı çok kolay yapamazsınız. Diğer teşkilatların itirazları olur. Bir de yerel de çıkarmış olduğunuz adaya herkesin oy vermesini bekleyemezsiniz. A ve B partisini topladığınızda eğer 10 puanlık bir oy potansiyeli varsa Belediyelerde de A ve B partisini topladığınızda 10 puanı alamayabilirsiniz. Orada ittifaklarda millet kendi partisine oy veriyor ama toplam değerlendirme yapılıyor. Burada birisine razı edeceksiniz herkesi. O çok zor bir şey. Kolay bir şey değil. Bunu kabul ediyoruz. Biz sanki hiç ittifak yokmuş gibi olmayacakmış gibi çalışmamızı yapıyoruz. Ama ileride şartlar değişir, ortam biraz daha farklılaşır, belki karşı grupta ir takım ittifaklar olur. Bunları da görürüz, o zaman değerlendiririz” ifadelerine yer verdi.

“VATANDAŞ KENDİ PARTİSİNE YÖNELİYOR”

Milletin oy verme tercihine değinen Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, “Yerel seçimlerde milletin oy verme tercihlerini sorduğumuzda birçok ankette şu karşımıza çıkıyor; siz partinize mi oy verirsiniz? Şahsımı göz önünde bulundurarak oy verirsiniz diye sorduğumuzda %60’lar civarında ben partime oy veririm. Benim siyasi bir tercihim var, A partiliyim, B partiliyim ben ona göre oy veririm. Bunun içerisinde elbette ki AK Partililer var, MHP’li arkadaşlarda var, CHP’lilerde var partime oy veririm diyenler arasında. %40 vatandaşta adayın şahsına bakarım. Şimdi böyle olunca yerel seçimlerde oy verme alışkanlıkları, tercihleri biraz daha farklılık arz edebiliyor O yüzden ekonomi veya genel gidişat az da olsa etkileyebilir. Bunu inkar edemeyiz. Mesela bir tarihte 99 seçimlerinde genel seçimler ve yerel seçimler beraber yapılmıştır. Vatandaş geneldeki oyu ile yereldeki oyu çok farklılaştırdı. Ben kendi şehrimde partimiz %22 küsür oy almıştı, biz %50 civarında oy almıştık. Müthiş bir fark bu aradaki fark. Yani vatandaş onu her zaman değiştirebiliyor, etkileyebiliyor. Ama büyük ihtimalle geneldeki gidişat etkilese de daha çok bizim bulduğumuz aday arkadaş, onun ortaya koyacağı performans, onun karakterine duyulan güven, daha ön plana çıkacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“İKTİDARIMIZ DÖNEMİNDE HER BİR ALANDA MÜTHİŞ BAŞARILARIMIZ VAR”

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ,Ama şunu da çok rahat söyleyebilirim. İç rahatlığıyla söylüyorum. Bizim 16 yıllık iktidarımız döneminde her bir alanda müthiş başarılarımız var. Eğer bunları konuşacaksak biz her partiden birkaç adım öne geçeriz. Ulaşımı konuşacaksak önde çıkarız, sağlığı konuşacaksak biz daha önde çıkarız. Eğer biz burada enerjiyi konuşacaksak geçeriz, şehirciliği konuşacaksak öne geçeriz. Yani her bir alanda genel iktidar konuşulacaksa ki konuşulur yine o yerel seçimler sırasında da olsa eskiyle kıyaslandığı zaman hepsinde çok daha başarılı olduğumuzu söyleyerek bu konuda biz seçimlere en rahat giren parti oluruz. Şöyle de bir avantajımız var; belediyecilikte bizim zaten yaptıklarımız ortada. Yapacaklarımızı da söyleyeceğiz, tavrımız bu olacak zaten. Bir taraftan yaptığımızı anlatacağız. Bir taraftan yapacaklarımızı da söyleyeceğiz, bir gelecek göstereceğiz millete, ki bunu iyi çalışıyoruz biz. Şehirlerde nereye doğru gittiğimizi çok iyi biliyoruz biz. Vatandaş da bunları senelerce yapmış olmanın getirdiği bir güvenle de bize doğru teveccüh edecek diye düşünüyorum” dedi.