Mermer İlk Kez Tespih Olarak İşlendi

Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkan ve daha önce Kabe ile Beyaz Saray gibi bir çok yerde kullanılan “Vişne Mermeri”, dünyada ilk defa tespih haline getirildi. Bir başka örneği bulunmayan ve değeri 10 bin dolar olan tespihin sergilenmek üzere Katar'a götürüleceği belirtildi.

Mermer İlk Kez Tespih Olarak İşlendi

Türkiye'de sadece Elazığ'da çıkıp 45 ülkeye ihracatı yapılan Vişne Mermeri, Dünya'da ilk defa tespih olarak işlendi.

Dünyada nadir Türkiye'de ise sadece Elazığ’da çıkan Vişne mermerinden 12 gün süren çalışma sonrasında 102 gram ağırlığında tespih yapıldı.

Özel ve tek olması nedeniyle 10 bin dolarlık ürün ortaya çıkartan Osman Kiraz, tespihi Katar'da sergilemek üzere alan Kadir Başkan ile Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Asilhan Arslan'ın katılımıyla yapılan çalışmayı anlattı. 

ARSLAN: ONLARIN SAYILARININ ARTMASI İÇİN ÇALIŞMALAR YAPMAMIZ LAZIM

Her zaman Elazığ'ın taşı toprağının çok değerli olduğunu savunduklarını aktaran Elazığ TSO Başkanı Asilhan Arslan;" En basit ürününden en kıymetlisine kadar eğer iyi ellere geçerse, emek sarf edilirse en nadide eserlere dönüşebilir. İlimizde muazzam güzelliklerin çıkmasına vesile olunabilir. Osman Kiraz usta, hep kehribar ve kuka işledi ama Elazığ’ın çok özel bir taşı var dedi. Elazığ vişnemiz, dünyada eşi ve benzeri olmayan bir taşımız. Yüksek ustalığını işin içine katarak bir tespih haline getirdi. Biz de mermer işlemenin özellikle Elazığ vişne taşının ne kadar zor işlendiğinin bilincindeyiz. O kadar muazzam bir eser çıkardı ki kendisinin emeğine sağlık. Elazığ’ın taşına toprağına değer kattı. Bu ürün İstanbul’a oradan da Katar’a gönderilecek. Osman Kiraz ve onun gibi sanatçıların yanında olup destek olmamız ve onların sayılarının artması için çalışmalar yapmamız lazım. İnanıyorum ki Elazığ vişne taşının Katar Emirliği’nde en iyi şekliyle tanıtımı ve sunumu yapılacaktır" dedi.

KİRAZ: MEMLEKETİMİZDE OLAN BİR ŞEYİ YAPMAMIZ GEREKİYORDU VE YAPTIK

Çocukluğundan itibaren babasından öğrendiği bu mesleğin içinde olduğunu dile getiren tespih üreticisi Osman Kiraz ise, “18 yıldır bu işi icra ediyorum. Hamdolsun, son yıllarda dünyada tanımayan kimse kalmadı. Son yaptığım tespihin malzemesi Elazığ’ın vişne mermerinden. Sertlik derecesi çok yüksek bir malzeme. İçerisinde herhangi sentetik ürün olmadığı için işlemesi bayağı bir zor, malzeme dağılabiliyor. Bu tespih, ortalama 12 gün sürdü. Sadece imamesi yaklaşık 8 saat sürdü. Sipariş üzerine yapmadım, bu benim ilk denememdi. Elazığlı olarak memleketimizde olan bir şeyi yapmamız gerekiyordu ve yaptık” dedi.

BAŞKAN: BİZ DE SATIN ALDIK VE KATARDAKİ FİRMAMIZDA SERGİLEYECEĞİZ

Tespihi Katar'da sergilemek için alan Kadir Başkan ise, "Bu tespih sektöründe ilk kez yapılmış bir ürün. Biz de satın aldık ve Katardaki firmamızda sergileyeceğiz. Fiyatı ise ortalama 10 bin dolar olacak. Çünkü 2 haftalık bir üretimi el emeği ve işçiliği var. Dünyada başka bir örneği yok. Çok nadide ürünler arasında duruyor. Normalde sipariş üzerine çalışıyoruz ama çok nadide bir ürün olduğu için siparişlik bir ürün değil. Bu tespihi çekmek mümkün değil, izlemelik bir sanat eseri babında kullanılacak bir ürün. Ağırlığı ise 102 gram" dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2019, 15:50

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Ufak gel
Ufak gel - 5 yıl Önce

Osmanlı kehribarımı sıradan bir taş abartmayın Elazığ sokağına çıkar alan bile olmaz çünkü taş 10 liraya alıcı zor bulur neresi 10 bin dolar ne özelliği var çektikçe renk değişme yada koku verme milleti kandırmayın

Hasan
Hasan @Ufak gel - 5 yıl Önce

ramazan halayı çok güzel bir gelenektir

Misafir
Misafir @Ufak gel - 5 yıl Önce

Konuya hakim olun metni okumadan yorum yapmayın dünya'nın ilk mermer tesbihi osmanlı kehribarı değil emeğe saygı

?
? - 5 yıl Önce

Afyon mermeri de 20 bin dolar dır tesbih olarak taş para etmiyor

İlhami Akdağ
İlhami Akdağ - 4 yıl Önce

Sanatın değerini sanattan anlayanlar bilir.Tebrikler...! Başarınızın devamını dilerim..Talep etsek ham madde olarak 25*25*250 mm ölçülerinde temin edebilir misiniz ?

SIRADAKİ HABER

banner137