Anadolu Yayıncılar Derneği tarafından hazırlanan, TRT Haber ve Kanal Fırat ile birlikte 50 Anadolu kanalından ortak canlı yayınlanan “Anadolu Soruyor” programının konuğu Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya oldu.

Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık, Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır ve Altaş TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Deniz’in sorunlarını cevaplandıran Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya Cumhur İttifakı’nın önemine değindi.

MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARINI NASIL BELİRLEYECEK?

Karakaya Kanal Fırat Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın, adayları nasıl belirleyeceksiniz, çalışmalar başladı mı? sorusuna şöyle cevap verdi; “Müracaatlar bitti. Kamuoyuna da duyurduk. MHP milletvekilleri aday adayları değerlendirme komisyonu oluşturuldu. Komisyonumuz çalışıyor. Teşkilatlarla irtibat kurarak. Önce dosya üzerinden inceleme yapıyorlar. Aday adayı olma yeterlilikleri var mı? önceden oradan başlanıyor. Kamuoyunun tasvip etmeyeceği kişiler ayıklanıyor. Son dönemlerde FETÖ ile ilgili konular önem arz ediyor. MHP de bu konuda ciddi hassasiyet gösteriyor. Bu çalışmalar yapıldıktan sonra bu komisyon ayıklama işleri yaptıktan sonra genel başkanımız arz edecekler. Genel başkanımızla gerekli istişarelerle sonuçlanacak. YSK’ya hazır hale gelecek. Çalışmalar MHP’de ayrı zeminde devam ediyor. Seçim kampanyası çalışmaları var. Sloganların tamamı önemli kısmı belirlendi. Bir kısmı TRT ekranlarında yer aldı. Görseller de hazır. Müzik ile ilgili kısım tamamlandı. Miting çalışmaları devam ediyor. MHP diğer konularda da seçime hazırlık boyutunda diğer partilerin tamamından önde süreci götürüyor. Otobüsümüz hazır. Cumhur ittifakının genel başkanımızın portresi ile otobüslerimiz hazır.”

ORTAK MİTİNG DÜZENLENECEK Mİ?

Karakaya ortak miting düzenlenecek mi? sorusunu ise, “Onun kararını Sayın genel başkan verecek. Onaylanmış miting programı yok. Bizim miting programı da netleşmedi. Gerekli istişareler yapılıyor. Ramazan ayına da geliyor. Ağırlıklı olarak iftar sonrası programlar olur. Reklamlar, sosyal medya,  internet reklamcılığı önemli alanlar olacak. Çalışmalarımız devam ediyor” diyerek yanıtladı.

“SIKI TEDBİR DEMOKRATİK ORTAMIN SAĞLANMASI İÇİN YAPILACAK”

Seçim için yapılacak uyarıların boşuna yapılan uyarılar olmadığını söyleyen Karakaya, “Gerekli tedbirlerin zamanında alınması seçim sürecini huzurlu şekilde geçirilmesi için. Bunlar yapılacak. Tedbirlerin sıkı şekilde alınması gerekiyor. Sıkı tedbir demokratik ortamın sağlanması için yapılacak. 249 bin imzanın 7 Haziran’da FETÖ tarafından sonraki süreçte çoğu kaçtı gösterilen bağımsız adaylara verilen 149 bindi. Bunların süreç içerisinde nasıl organize olduklarını sonra nasıl kapandığını görmek lazım. Özellikle açılım sürecini tamamen ortadan kalkması ile birlikte PKK ile 15 Temmuz’dan sonra FETÖ ile yapılan mücadeleleri MHP bir beka mücadelesi olarak görmüştür. Desteklemiştir. Genel başkanımızın Afrin’den kandile uzanan hilal şeklinde bir hattın belirlenerek oradaki sıkıntıları o bölgede karşılamak gerektiğini bir güvenlik şeridi oluşturulması gerektiğini 2012 yılında söylüyor. Bu iktidar kimse, ona sonuna kadar destek vereceğim diyor. Bugün itibariyle bakılınca bu mücadeleler başarılı, oradaki kahramanlarımızın alnından öpüyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Gazilerimize minnet duygularımıza ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

“BUGÜN DE AYNI OYUNLAR OYNANIYOR. EKONOMİ ÜZERİNDEN SIKINTILAR YAŞATILMAYA ÇALIŞILIYOR”

Karakaya, Kanal Fırat televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın ekonomideki dalgalanmaları, gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? sorusunu da cevaplayarak, “Ülkelerin birbirleriyle olan rekabetlerinin ötesinde önemli alanı ekonomi oluşturuyor. Ekonomi üzerinden sıkıntılar yaşatılmaya çalışılıyor. 2001’deki araç yöntem farklı ama esası aynı. Bugün de aynı oyunlar oynanıyor. O dönemde entegrasyon, küreselleşme farklı ama aynı oyunlar aynı şekilde oynanıyor. Türkiye bunun üzerinden dize getirilmeye çalışılıyor. Avrupa’nın bakış açısı İsrail’in kalkışmaları aynı şeyler ekonomi üzerinden yapılıyor. Bu neden yapılıyor? Türkiye’nin son dönemde uyguladığı bağımsız şahsiyetli dış politikasında dolayı” dedi.

“DEMOKRASİYE, SİYASİYE YAKIŞMAYACAK ŞEKİLDE MÜDAHALEDE BULUNDULAR”

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya yaptığı konuşmada, “Son dönemde sosyal medyada fenomen olan reklam var ya görüyorsunuz, konuşmuyorum. Görüntüyü gösteriyorum burada çok fazla şey söylemeye gerek yok. Kamuoyu olayları tüm çıplaklığıyla gözlemledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile yeni kurulan bir partinin bir araya gelmeleri, işbirlikleri yeni başlamıyor. 1 Kasım seçimlerden sonra Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) üzerinden bir operasyon girişimi yapıldı. Bunu o gün de ifade ettik. Genel başkanımız bunun FETÖ operasyonu olabileceğini, bunların aktörlerinin önümüzdeki günlerde ortaya çıkacağını söyledi. O dönemde CHP; demokratik sistemde siyasi partilerin birbirlerinin iç işlerine karışması müdahalesini çok doğru olmadığı zemin üzerinde, olağan üstü kongre dönemine onlarla bir şekilde katkı verdiler. Yerelde belediye başkanları, teşkilatları aracıyla o dönemde yapılan toplantılarla, velilere çekilen mesajlarla salonlar dolduruldu. Meydanlara çağırıldı. CHP örgütleri de yaptı. Hatta Muharrem İnce’nin beyanatları var. Kendi partisinde aday dahi olamayan kavga gürültü içindeyken kalkıp Genel Başkan değişimi için demokrasiye, siyasiye yakışmayacak şekilde müdahalede bulundular” dedi.

“15 MİLLETVEKİLİ HANGİ MANTIKLA, HANGİ GEREKÇEYLE PARTİDEN ALINDI, BUGÜN DE GERİ VERİLDİ?”

 “Bu 15 milletvekilinin kendi partilerini ağlayarak terk ettirilmeleri sebebi malum partinin seçimine girilmesine izin verilmeyecekti. Bu kendi ifadeleri” diyen Karakaya, “Bu nasıl bir tedbir? Arka planda hep birlikte geldikleri CHP yöneticileriydi. Onlar böyle çözüm buldular. 5 milletvekili var 15 de biz vereceğiz. Mecliste bir grup kurun. Grup kurunca da Cumhurbaşkanı adayı olunuyor. 100 bin imza toplanınca da aday olunuyor. YSK kararını açıklamadan bir gün önce YSK’nın olumlu karar alacağını düşünerek, 15 milletvekili CHP’den malum partiye kiraladılar. Grup kurulmasına rağmen transfer edilen, kiralanan milletvekilleri TBMM genel kurulunda sıralara geçip oturamadılar. Yine kendi partileri içinde kaldılar. Bu grup Cumhurbaşkanı adayı göstermek için yeterli iken bu sefer 100 bin imza toplama şovuna dönüştü. Bunu niye yaptınız? 15 milletvekili hangi mantıkla, hangi gerekçeyle partiden alındı, bu günde geri verildi? Bunu sorgulanmak lazım. 100 bin imza neden toplanacaktı? Bunun arka tarafını bilmek lazım” diye konuştu.

“BİR DÜZELTME YAPILMASI GEREKİYORDU”

Karakaya, Cumhur İttifak’ının öneminden bahsederek, “Cumhur ittifakına bakışımızı ifade etmek için konumlandırmanın dışında olmamız lazım. Biz cumhur ittifakının içindeyiz. Cumhur ittifakı 15 Temmuz sonraki süreçte Türkiye’de hükümet sistemi ile alakalı bazı boşluklar sorundu. Millet bekası açısından sorun oluşturma endişesi vardı. Genel Başkanımız bunun üzerine devlet bekasının oluşması ya da o tehlikenin giderilmesi için hükümet etme sistemi değişikliğinin yapılması gerektiğini ifade etti.  Bir düzelme, düzeltme yapılması gerekiyordu. 15 Temmuz 2016 FETÖ kalkışması hakikaten ülkenin ciddi bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğunun bariz, açık göstergesiydi. Bunun devamında 7 Ağustos’ta Yenikapı’da millet bir araya geldi. Millet oradaki o mahşeri kalabalıkla mesajı verdi. Kendi aranızdaki siyaset konusu değil, ülke ciddi risk altında orada yeni kapı ruhu olarak ifade ettiğimiz cumhurbaşkanının yerli ve milli ruh ittifakı olarak ifade ettiği sürece gidildi. O sürecin devamıdır bu” şeklinde konuştu.

“BU PARLAMENTONUN İTİBARINI DÜŞÜRMEDİ Mİ? BİR BAŞKA LEKE GETİRMEDİ Mİ?”

“15 milletvekilinin durup dururken bir partiden diğer partiye ağlata ağlata gönderilmesi, orada sıralarda oturtulmadan geri getirilmesi tarihimizde kiralık vekiller olarak geçti” diyen Karakaya, “Bu gelecek açısından hoş değil. Tarih boyunca anılacak. Bu parlamentonun itibarını düşürmedi mi? Bir başka leke getirmedi mi? Siz ittifak olarak parlamenter sistemini savunacaksınız hem de itibarsızlaştıracak eylemde bulunacaksınız. Sayın genel başkanımız ülkemizin sıkıntılı beka mücadelesinin verildiği, PKK ile FETÖ ile mücadelenin yoğun biçimde verildiği, içeride ve dışarıda mili beka sorunun en üst seviyede olduğu bu dönemde sistem tartışmasına giremeyiz. Bize düşen bunun devamını sağlamaktır, dedi. Biz de AKP ile birlikte ittifak yaparız ve bu süreci yeni hükümet sistemini kuralları ile koyup devam ettirmek için bu süreç bu şekilde başladı” ifadelerini kullandı.

“HALK İTTİFAKTA KİMLER KİMLERLE BİR ARAYA GELİYOR, BUNA BAKIYOR”

Karakaya diğer partilerin ittifak çalışması ile ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Seçimde partililerin ittifak yapmasına müsaade getirildi. Cumhur ittifakı oluşturuldu. Bunun karşısında başka ittifaklar oluşabilir. Bu mümkün. Halk ittifakta kimler kimlerle bir araya geliyor, buna bakıyor.”