AK Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden konuştu.

BALIK: 510 BİNANIN TAHLİYE EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Milletvekili Balık konuşmasında, “Bu risk ortaya çıktıktan hemen sonra valimiz, milletvekillerimiz, ilgili kurum müdürlerimizle birlikte çalışmalarımız yaptık ve çalışmalarımızın sonucunda da ilçemiz bin 150 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 6 bin 300 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi gerekli kanunun 2’inci maddesi gereğince riskli alan ilan edildi. Camikebir Mahallesinde meydana gelen heyelan riski sonucu İl Afet ve Acil Müdürlüğü tarafından kamu binalarının büyük bir kısmı tahliye edildi. Burada 278 tane konut, 232 tane iş yeri toplamda 510 binanın tahliye edilmesi gerekmektedir” dedi.

BALIK: KİRA YARDIMI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAKTIR

Maden İlçesi’ndeki heyelan riski nedeniyle yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Balık, “Afete maruz kalan bölgedeki vatandaşlarımız için Maden Kaymakamlığımızın hesabından 1 milyon 350 bin lira aktarılmış olup, bu doğrultuda gerekli vatandaşlara gerekli tahlilleri yapmaları için tebligatlarda bulunulmuş, oradaki evler için 7 bin lira, iş yerleri için 3 bin 500 lira taşıma desteği verilmiştir. Şu ana kadar da 47 vatandaşımızın talepleri doğrultusunda taşıma yardımı yapılmış, önümüzdeki hafta da TOKİ tarafından kira yardımı ile ilgili çalışmalar yapılacaktır. Geçtiğimiz haftalarda Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’un Elâzığ’a ziyareti sırasında da ilgili tüm kurum müdürleri, belediye başkanı, milletvekilleri hep birlikte toplantı yaparak enine boyuna çözümleri ile ele alarak gerekli istişareler yapılmış, adımlar atılmıştır” diye kaydetti.

BALIK: BÜYÜK BİR RİSK OLDUĞU BİR GERÇEKTİR

Balık, Maden halkının yeni konutların yapılacağı alana karar vermesinin ardından TOKİ tarafından yeni konutların yapımına başlanacağını kaydederek, “konut yapımı için yer seçimi çalışmaları yapıldı. Bu alanda Maden’de yaşan vatandaşlarımızın taktirine sunulduktan sonra halkımızın vereceği nihai karar ile birlikte ivedilikle gerekli çalışmalar yapılacak ve orada dönüşüme gidilecektir. TOKİ tarafından yapılacak binalar maliyetine 2 yıl ödemesi 20 yıl vade ile hak sahiplerine teslim edilecek, bu süreçte de 36 aya varan kira yardımı TOKİ tarafından yapılacaktır. Unutulmaması gereken en önemli hayati gerçeklilik şudur ki, burada bir riskle karşı karşıyayız. Bizim buradaki önceliğimiz vatandaşlarımızın ve hemşehrilerimizin can ve mal kaybına uğramadan buradaki alanı biran önce tasfiye etmektir. Muhalefet Milletvekillerinin hassasiyetlerine bizde katılıyoruz. Elbette ki birlikte çalışmalarımızda oldu. Orada büyük bir risk olduğu bir gerçektir. Ancak Madenli hemşehrilerimiz müsterih olsunlar ki hükümet olarak elimizdeki bütün imkanları kullanarak biran önce sorunları çözmek ve hemşehrilerimize daha iyi bir yaşam sunmaya gayret etmekteyiz” ifadelerini kullandı.