Milletvekili Erol, Elazığ Depremiyle İlgili Önerilerde Bulundu

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalarda bulunarak çeşitli öneriler sundu.

Milletvekili Erol, Elazığ Depremiyle İlgili Önerilerde Bulundu

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, 24 Ocak’ta meydana gelen Elazığ depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Gürsel Erol’un açıklamaları şöyle;

İlimizde meydana gelen 37 vatandaşımızı kaybettiğimiz ve binlerce binanın yıkıldığı deprem sonrası hemşerilerimizin mağduriyetinin giderilmediği gibi halkımıza gerekli bilgilerin dahi verilmedi. TOKİ konut bedellerinin yüksek olması, kira ve eşya bedellerinin ödemelerinin aksaması, hasar tespit raporlarının bilimsel verilerden uzak, aynı site içerisinde emsal binalarla ilgili çelişkili ve birbirini tekzip eden hasar tespit raporlarının, gerçek depremin oluşturduğu yıkım ve hasardan daha çok yıkım gerçekleştirdi.

Deprem sonrasında ilgili bakanların ilimizde uzun süre kalmalarına ve gerekli talimatları vermelerine rağmen, yerinde ve zamanında tavır alma ve harekete geçme reflekslerinin yitirilmiş olması ve vatandaşın mağduriyetlerini kısa sürede çözme heyecan ve takibinin olmaması sebebiyle birçok mağduriyet yaşanmaya devam ediyor. Mağduriyetlerin giderilmesinde duyarsız davranılıyor.

“82 MİLYON VATANDAŞIN YÜREĞİ VE DESTEĞİ ELAZIĞ’DA OLDU”

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, “24 Ocak akşamı itibariyle bütün siyasi partilerimizin ve Genel Başkanlarımızın, Bakanlarımızın, Sivil Toplum Kuruluşlarımızın, parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimizin, kamu kuruluşlarımız ile 81 ilde yaşayan 82 milyon yurttaşımızın yüreği ve desteğinin Elazığ’da olduğunu, hemşerilerimizin acılarının sarılması için devlet ve milletin el ele gönül gönüle vererek acılarımızı sarmak ve azaltmak için tek yürek oldu. Deprem anında devletimizle milletimizin büyük bir kenetlenme ile ortaya koyduğu olağanüstü gayret ve çalışmalardan sonra, mağduriyetlerin giderilmesi ve yaraların sarılması amacıyla ilgili bakanlıklar tarafından alınan kararlar ve yapılan uygulamalar, Elazığ halkının mağduriyetinin gidermediği gibi yeni problemeler üretti” dedi.

“BAKAN KURUM’LA ACİLEN GÖRÜŞÜLMELİ”

Milletvekili Erol, “Abdullahpaşa Mahallesi’nde 6 kat olarak projelendirilip ihalesi yapılan iki etap konutları hala başlamadı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu ihaleleri durdurarak Elazığ Belediyesi tarafından geçtiğimiz gün kabul edilen ancak askı süresinde olduğu için itiraz sonrası kesinlik kazanacak yeni imar planının bu mahalle için yapılan itirazları görüştükten ve kat artırımı ile birlikte onaylandıktan sonra yapılacak güncel ihalelerden sonra başlatılması şehir için hayati önem taşıyor. Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile acilen görüşülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“HALA BİR NETLİK OLMADI”

Ev bedellerine değinen Milletvekili Erol, “Köylerde yapılacak evlerin bedelleri yüksek. Sivrice’de kentsel dönüşümün TOKİ tarafından yapılması ciddi ve yeni mağduriyetler doğurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un depremde evi yıkılan vatandaşa 120 bin faizsiz kredi vereceğini söylemesine rağmen bu konuda da hala bir netlik olmadı” şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLİ EROL’UN ÖNERİLERİ

Depremden sonra oluşan mağduriyetlerin kısa sürede çözülmesi amacıyla ilgililere önerilerde bulunan CHP Milletvekili Erol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Şehrin tümünde yeniden hasar tespitleri yapılmalıdır. Belediye İmar revizyonunu ranta dayalı değil, TOKİ vesayetinde de kurtarılarak şehrin ihtiyaçlarına vatandaşın mal ve mülkiyet hakkına göre yapmalıdır. Köylerde evler TOKİ tarafından değil Bakanlık tarafından verilecek tip proje olarak bizzat vatandaş tarafından yapılmalıdır.  Sivrice’de alının kentsel dönüşüm kararından sonra vatandaşın “hasarsız” evlerinin yerine yapılacak yeni evler, vatandaşın kendisinin kuracağı ve hesap verilebilirlik ve denetlenebilir özelliği olan “yapı kooperatifleri” marifetiyle yapılmalıdır. Mevcut evleri kamulaştırırken, evin konumu, yaşı ve yapı özelliklerine göre gerçekçi değerler üzerinden bedel tespiti yapılmalı,  Sivrice imarı, yerleşim planı turizm beldesi olarak planlanmalıdır. İmar revizyonları müteahhitlerin Belediye başkanı deprem sonrası Elazığ’ın yeniden yapılanması ve planlamasıyla ilgili inisiyatif alamadığı gibi belediye yetkisinde imar değişiklikleri rant kültürüne hizmet etmektedir. Elazığ Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Şehir Plancıları Odası ve Fırat Üniversite’nin ve özellikle Abdullahpaşa Mahallesinde yapılacak anket çalışmalarıyla vatandaşın görüşleri de alınarak yapılmalıdır. Dönüştürülmesi gereken yapılar için devletimizin kredi desteği olmalıdır. Bu destek verilmediği sürece merkezi mahallelerde yıkılan ya da yıkılması gereken yorgun binalar hemşerilerimizin can ve mal güvenliğini tehdit edecektir”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Mehmet
Mehmet - 4 yıl Önce

Belediyenin yeni imar düzenlemesi resmen rezalettir, İnşaat Mühendisliği denen bir ilim vardır, depremde binalar kyüksek katman yakılmadı malzeme hırsızlığından yakıldık, raporlarda mevcut bu durum.

Mehmet
Mehmet - 4 yıl Önce

Sayın vekil Elazığ’la ilgili bir çok konuda haklı ve yapıcı muhalefetini yaparken, Elazığ Köye çeviren 4-5 katlı dip dibe duvar duvara kasaba yapması
hiç fikir beyan etmemiş Elazığın komşu iki Büyükşehir arasında ezilmesine neden olmuştur.

Türker
Türker @Mehmet - 4 yıl Önce

Gürsel Erol mu neden olmuş? ha yani 20 yıldır Elazığ'da seçilenler değil, hatta yıllardır Elazığ'ı yöneten sağ partiler değil,Gürsel Erol neden olmuş. tamam.

Kağan
Kağan - 4 yıl Önce

Sayın Gürsel Erol'un söylediklerine bakın birde diğerlerinin söylediklerin.Aradaki vizyonı farkı ortada.Elazığlılar diğerlerini alkışlamaya devam etsin.

SAVAŞ
SAVAŞ - 4 yıl Önce

ADAM ...

Murat akyar
Murat akyar - 4 yıl Önce

Kira yardimidenilen paralari alamadık hala

Haci
Haci - 4 yıl Önce

Digerlerinin umrunda miyiz.Onlar rant yoksa orada olmazlar.Ozelestirimizi yapalim yoksa cookca elimiz kirilsin deriz.

Kürşat alparslan
Kürşat alparslan - 4 yıl Önce

Acil evi yıkılanlar eşyasını çıkaramıyanlara karakoldan eşya çıkmadığına dair yazı istiyor sosyal dayanışma yardımlaşma fonu vatandaşı kimse bilgilendirmediler

SIRADAKİ HABER

banner137