Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Gürsel Erol, Türkiye Büyük Millet Meclisin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2022 yılı  bütçe görüşmelerinde söz aldı.

Milletvekili Vekil Erol bölgenin turizm potansiyelinin yükselmesi için atılacak adımlara dikkat çekti.

Elazığ ekonomisinin canlanması için turizm gelirlerinin artması noktasında gerekli girişimlerin yapılmasının gerektiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi Elazığ Milletvekili Gürsel Erol " Sayın Başkanım,  sayın milletvekili arkadaşlarım, Bakanlığımızın değerli bürokratları; hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum. 2022 bütçesinin hem Bakanlığımıza hem de ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.Sayın Bakanım, ben önce yerel sorunlar ve yerel taleplerle ilgili sizi ve Bakanlık bürokrasinizi bilgilendirmek isterim. Elâzığ'da 24 Ocak 2020 yılında bir deprem yaşandı. Bu depremden kaynaklı aslında ne tür bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızı ve bu konuşmanın aslında Kültür ve Turizm Bakanlığıyla bağının ne olduğunu ifade etmek isterim detaylı. Bu deprem sonucu Elâzığ'da yaklaşık 25 bin tane konut yapıldı, yapılmaya da devam ediyor. Tabii, bu konutların ödemeleri iki yıl ödemesiz, on sekiz yıl vadeli, toplam yirmi yıl. Sonuç itibarıyla ilin ekonomisini son derece etkileyecek bir süreç. Devlet, sosyal devlet olma sorumluluğuyla konutları yapıyor ama sonuçta vatandaşı borçlandırıyor ve vatandaş bu konut paralarını verecek. 25 bin konutun yıllık Elâzığ ekonomisinden götürüsü yaklaşık 250 milyonla 300 milyon arasında bir bedel yani her yıl Elâzığ ekonomisinden 250 milyonla 300 milyon arasındaki para Ankara merkez Hükûmeti tarafından kesilecek ve Elâzığ ekonomisinden bu para çekilmiş olacak. Elâzığ'daki ekonominin canlanması için, bu paranın yeniden hayata, güncel hayata kazandırılması için yeni sektörlere ve yeni alanlara ihtiyaç var. Bu nedir? Yani, şimdi, orada bir organize sanayi bölgemiz var Elâzığ'da. Organize sanayi bölgesindeki fabrikalardaki çalışan toplam işçi sayısı 6.200 ama hizmet sektöründe çalışan insan sayısı 67 bin. Elâzığ turizm potansiyeli olan bir şehir. Elâzığ'da tarihi, kültürü ve turizmi geliştirdiğiniz zaman... İşte, bu deprem konutlarından kaynaklı ilin ekonomisinden kaybedilecek paranın yerine yeni bir sektör, yeni bir alan açılabilir"dedi.

“YUKARI FIRAT HAVZASI TURU ADI ALTINDA BİR BÖLGENİN İLAN EDİLMESİYLE İLGİLİ TALEP EDİYORUZ”

Bölgenin turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için yeni tür ve güzergahların belirlenmesi gerektiğini belirtti Milletvekili Erol"  Nasıl GAP turu gibi bir turizm yapılanması varsa bizim sizden ilk talebimiz şu: Özellikle, Malatya'nın, Elâzığ'ın, Bingöl'ün, Tunceli'nin ve Erzincan'ın içinde olduğu tarihiyle, kültürüyle, sanatıyla, mutfağıyla, musikisiyle, doğasıyla bu illerin birbirinden farklı özellikleri olan ama bir gezi güzergâhı doğrultusunda birlikte planlanabilecek bir süreçle, bu illerle ilgili Yukarı Fırat havzası turu adı altında bir bölgenin ilan edilmesiyle ilgili talebimiz var.İkincisi: Elâzığ'da geçtiğimiz yıllarda termal yeraltı kaynak suları bulundu. Termal turizmi geliştirilebilir. Pertek ilçemizde termal otellerimiz var. Bu Elâzığ'da da yapılabilir. Elâzığ ve Tunceli birlikte planlanarak bu turizmle ilgili, termal turizmle ilgili bir planlama yapılabilir. 2016 yılında Elâzığ Harput UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı ama ne yazık ki 2016 yılından bugüne kadar bir yol katedemedik. Harput'un koruma amaçlı imar planı da bitirilerek, Harput alan başkanlığı da oluşturularak hem UNESCO sürecinin yeniden planlanması ve katkı verilmesiyle ilgili hem de Harput'un gerçekten ayağa kaldırılmasıyla ilgili sizden beklentimiz ve talebimiz var. Aynı zamanda Urartulardan günümüze kadar ayakta kalan Palu Kalesi'nin kazı çalışmalarının mutlaka başlatılması lazım. Harput Kalesi'nin üçüncü etabının bitirilerek geziye ve turistik ziyaretlere açılması lazım" diye konuştu.

“2016 YILINDAKİ TERÖR SALDIRISINDAN ELÂZIĞ MÜZESİ DE ETKİLENDİ VE ORASI TURİZME KAPANDI”

 2016 yılında Elâzığ'da bir terör saldırısı oldu. Bu 2016 yılındaki terör saldırısından Elâzığ Müzesi de etkilendi ve orası turizme kapandı yani Elâzığ Müzesi şu anda açık değil, 2016 yılında kapatıldı. Onarım başladı, onarım sırasında yaşanan depremden kaynaklı müze şu anda faal değil. Elâzığ'ın yeni bir müzeye ihtiyacı var. 30 bin eserimiz var ama bu eserlerimizin sergilendiği bir müzemiz yok. Aynı zamanda Elâzığ Kültür Merkezi'nin bir onarıma ihtiyacı var. Maden ilçemiz var, Maden ilçemizde heyelan riskinden ve heyelandan kaynaklı tarihi Maden Köprüsü yıkılma aşamasında, Maden'deki eski eserlerimiz, camilerimiz son derece bakımsız ve onarıma ihtiyacı var.  Aslında Bakanlığın genel sorunlarıyla ilgili de bir değerlendirme yapmak isterdim. Ama şunu ifade edeyim: AK PARTİ'li hükûmetler döneminde kültür politikalarına verilen en büyük destek ve katkı emlak katkı paylarından kültür varlıklarına ayrılan kaynaktır. Çünkü sizin Bakanlık bütçeniz yeterli bir bütçe değildir. Karayolları Genel Müdürlüğünün orta ölçekli bir ihalesi sizin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünüzün bütçesinin tümünden daha fazladır. Bunun için diyorum ki Kültür ve Turizm Bakanlığının, özellikle Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün bütçesi artırılabilir, ek kaynaklar aktarılabilir diyorum. Bakanlığınızın bütçesinin ek katkı paylarına ihtiyacı var. Elâzığ'da Kömürhan Köprüsü yapıldı; yalnızca bir köprü, Karayolları Genel Müdürlüğünün düşük düzeyde bir ihalesi, bugünkü değeriyle 900 milyon yani sizin Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünüzün bütçesinden çok daha fazla bir ödenek. Ve bununla ilgili, yeni gelirlere ihtiyacınız var, bu trafik cezalarından olabilir, şans oyunlarından olabilir, Millî Piyangodan olabilir, bunlar artırılabilir ve artırılması da lazım çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığını yalnızca turizm ağırlıklı, turizm potansiyelini ve gelirini artıracak politikalarla devam ettirmek kendi başına, tek başına yeterli değildir; bu ülkenin kültür potansiyeli de var, kültür varlıklarımız var, eski eserlerimiz var, daha kazısının başlatılması ve yapılması gereken birçok alanımız var. Ben, bunlarla ilgili gelirlerin artırılması yönünde bir talebi de Bakanlığa iletmiş olayım. Ayrıca, size bir de teşekkür etmek istiyorum, teşekkürüm şundan dolayı: Ankara Elâzığ Kültür ve Tanıtma Vakfımız, "Harput Senfonisi" diye bir Harput musikisini senfoniye çevirdi, bunda Kültür Bakanlığının müthiş bir katkısı oldu; Türkiye genelinde ve uluslararası boyutta da konserlere gidiyorlar; bu konserlerde devlet korosunun görevlendirilmesi, Kültür Bakanlığının korolarının görevlendirilmesinden de son derece memnunuz. Elâzığ kültürü adına, sanatı adına, müziği adına bu teşekkürümü de bir borç biliyorum, Bakanlığınızın bütçesinin hayırlı olmasını diliyorum, başarılar diliyorum" diye ifade etti.