Amerika Birleşik Devletleri’nin Telaviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararıyla ilgili fiili uygulamaya ilişkin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, TBMM’de basın açıklaması yaparak kınadı.

İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, uzun yıllardan beri Filistin’de hak ihlallerinin yaşandığını söyledi.

“KUDÜS’ÜN STATÜSÜ HAKKINDAKİ DUYGULARINI TAHRİK EDECEK”

Serdar, “Amerika Birleşik Devletleri Büyük Elçiliği Telaviv’den Kudüs’e taşıma girişimi Filistinliler ve tüm dünyanın tepkisini çekecek apaçık bir kışkırtma girişimidir. Hem Uluslararası hukuk, hem de Filistin halkının kimliğini, varlığını ve duygularını doğruya ihlal etmektedir. Kudüs sadece Müslümanların değil, bütün dünyanın ortak değeridir. Bu nedenle ABD yönetiminin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması ve 15 Mayıs tarihinde elçiliğini Telaviv’den Kudüs’e taşımak istemesi, Kudüs’ün dini ve tarihi statüsüne, uluslararası anlaşmalara, evrensel insan hakları ilkelerine ve birleşmiş milletler kararlarına bütünüyle aykırıdır. Büyükelçiliğin açılışının İsrail’in kuruluşunun 70. Yıl dönümüne denk getirilmesi Müslüman dünyanın Kudüs’ün statüsü hakkındaki duygularını tahrik edecek ve bölgedeki istikrarın sonuçlarını olumsuz biçimde etkileyecek mahiyettedir” ifadelerini kullandı.