Türkiye’nin tek, Avrupa’nın ise en büyük Uluslararası Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin inşaatı devam ediyor.

AK Parti MKYK Üyesi ve Elazığ Milletvekili Metin Bulut, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Okubay ve Proje Koordinatörü Hakan Karabulut’un da katıldığı bir toplantı düzenleyerek, İpekyolu Uluslararası Çocuk ve Gençlik Merkezi ile ilgili bilgiler verdi.

BULUT: ÇOK ÖNEMLİ PROJELERDEN BİR TANESİ

Fethi Sekin Mesire Alanı üstünde inşaatı devam eden merkezin hedeflerinden bahseden AK Parti MKYK Üyesi Bulut, “Doğu ve Batı kaynaşması politikası kapsamında Türkiye’nin 7 bölgesinde yaşayan çocuk ve gençler ile ilgili ülkemizde yaşayan uluslararası ve ulusal misafirlerimizin ülkemizin ortak değerlerine bağlılığının ve farklı coğrafyalardaki akranları ile birlik ve beraberliğin aktarılması amacı ile bilim merkezleri ile sosyal ve beşeri bilimlerin alanlarını kapsayan tematik merkezlerin iş birliğine dayalı programların oluşturulması ve bunun da oluşturulurken öyküleyici ve betimleyici şekilde anlatılmasına yönelik bir merkez. Belki çok teknik bir açıklama oldu ama şunu söylemek istiyoruz; ülkemizdeki Doğu’da ki ve Batı’da ki gençlerin bir araya gelebileceği, kaynaşabileceği, sadece Doğu ve Batı’da ki değil, yurt dışında yaşayan, gurbetçilerimizin çocukları ile bu ülkenin evlatlarının da bir arada olabileceği, yani bu konuda geniş tutabiliyoruz. Her türlü gençlik eğitimini, gençlik çalışmasını yapabilecek alt yapıya sahip çok önemli projelerden bir tanesi” dedi.

BULUT: AÇILIŞINI CUMHURBAŞKANIMIZ BİR FİİL GELİP KENDİLERİ YAPMAK İSTİYOR

Merkezin Türkiye’de örneği olmadığının altını çizen Milletvekili Bulut, 19 Mayıs 2020 yılında projenin tamamlanacağını söyleyerek, “Türkiye’de örneği var mı derseniz, Türkiye’de örneği yok. İlk defa inşallah Elazığ’da gerçekleşecek. Tabi bunun gerçekleşmesinde Genel Başkan Yardımcımız, Konya Milletvekilimiz Sayın Leyla Şahin Usta’nın çok büyük emekleri oldu.

Allah nasip ederse bittiğinde ki bitiş tarihini 19 Mayıs 2020 tarihi olarak belirledik. Bir mani keder olmazsa o gün açılışını Sayın Cumhurbaşkanımız bir fiil gelip kendileri yapmak istiyor. Şimdiden de ajandalarına bu notu aldılar. Bu merkezin hedefleri ülkemizin değerlerine farklı coğrafyalardan gelen çocuk ve gençlere modüler şekilde anlatarak milli birlik ve kardeşlik bilincini kuvvetlendirmek- ve aidiyet duygusunu güçlendirmek. Birinci hedefimiz bu. İkinci hedefimiz farklı bölgelerde yaşayan, farklı etnik guruplardan olan çocuk ve gençlerin bilgi eksikliklerine veya yanlış ilgilendirmelere bağlı tarihsel ön yargılarını ortadan kaldırmak” diye kaydetti.

BULUT: MERKEZİN BÜYÜKLÜĞÜ YAKLAŞIK 200 DÖNÜM

Milletvekili Bulut, 200 dönümlük alanda yapılaşmanın çok az olduğunu, 13 bin bitkinin alanda toprakla buluşturulacağını belirterek, “Uluslararası Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin yapıldığı yer Elazığ merkez. Merkezin büyüklüğü yaklaşık 200 dönüm üzerine kurulu ama çok az alanda yapılaşmanın olduğu ve geriye kalan alanların yeşil olan olarak kalacağı ve daha çok yeşillendirildiği ki geçen gün Konya Büyükşehir belediyemizin destekleri ile ki bunda yine Leyla Şahin Usta başkanımız çok katkı sağladılar. 13 tır yaklaşık 13 bin tane bitkiyi getirdik. Bunların hepsinin dökümü, dikimi Elâzığ belediyemiz ve Orman Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştiriliyor” dedi.

BULUT: ELAZIĞ’A YILLIK BİRKAÇ MİLYONLUK GETİRİSİ OLACAK ŞEKİLDE KENDİLİĞİNDEN İŞLETİLECEK

MKYK Üyesi Metin Bulut, projenin Avrupa Birliği fonları ile yapıldığını, devlete bir lira maliyetinin dahi olmadığını ifade ederek, “Komple finansmanını Avrupa Birliği Projeleri ile yapmak istiyoruz. Bunun için bir vakıf kuruldu e bir de dernek kuruldu. İnşallah b dernek ve vakıfın ki sadece dernek ve vakıfların değil, dışarından bütün dernek ve vakıflara açık olacak şekilde hepsinin hazırlayacağı projelerle, Avrupa Birliğinden alınan fonlarla burası inşallah devlete bir TL işletme maliyeti olmadan Elâzığ’a yıllık birkaç milyonluk ta getirisi olacak şekilde kendiliğinden işletilecek. Mülkiyeti İl Özel İdaremizin olacak. Bu konuda hiç kimsensin kafası karışık olmasın” açıklamalarında bulundu.

Toplantının ardından basın mensupları ile birlikte Belediye otobüsüne binen Bulut, merkezi basın mensuplarına tanıttı.  

OKUBAY: %5’TEN AZ BİR KISIMDA YAPILAŞMAYI GERÇEKLEŞTİRDİK

Uluslararası bir boyutta hizmet verecek olan merkezle ilgili bilgiler veren İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Okubay, “220 dönümlük bir arazimiz var ama %5’ten az bir kısımda yapılaşmayı gerçekleştirdik. Geriye kalan arazinin tamamı yine yeşil alan ve faaliyet sahaları olarak hizmet etmekte. Sahamızda bir atölye binası, içinde yemekhane binası, idare binamız, 256 konaklama kapasiteli 4 ayrı binada yurt binalarımız, at koşu pistlerimiz, okçuluk ve atıcılık sahalarımız, paint bool faaliyetlerimizin yürütüleceği sahalarımız mevcut. Projemizde Elazığ Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz bölümleri var. Bu fasıllarda da Elâzığ belediyemiz tarafından 500 kişi kapasiteli bir amfi tiyatro ve sahne, aynı zamanda 300 kapasiteli bir kamp alanı bu projede hizmete sunuluyor. İnşallah 19 Mayıs 2020 tarihinde burada sizlerle beraber açılışlını gerçekleştireceğiz” diye kaydetti.

Proje Koordinatörü Hakan Karabulut, basın mensuplarına merkezi adım adım gezdirdi ve merkezde yer alan bölümlerle ilgili bilgiler verdi.

KARABULUT: HANGİ ALANDA ÇALIŞMA YAPIYORSAK ORANIN İLGİLİ BAKANLIKLA ÇALIŞIYORUZ

Proje Koordinatörü Hakan Karabulut, “Merkezimiz Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Elazığ’da Mesire Alanı’nın hemen üstünde 220 bin m2 alan zerine inşa edilmekte. Şu an bulunduğumuz bina terasımızın, atölyelerimizin, yemekhanelerimizin olduğu binadan oluşuyor. Onun dışında konaklama birimlerimiz, organik tarım alanlarımız, hayvancılık alanımız, doğa bilimleri, okçuluk, atıcılık, binicilik parkuru, bisiklet parkurları, yürüyüş parkurları, çocuk trafik eğitim parkurları ve çocuk tematik eğitim alanından oluşmakta. Alan üzerinde İpek Yolu Organik Tarım Hayvancılık ve Doğa Bilimleri Adası. Burası tamamı ile sadece 06-13 yaş arasındaki çocuklara hitap edecek ve Türkiye’nin farklı yerlerinden gelecek kırsal kesimde yaşayanların organik tarım yapabilecekleri merkez olacak. Biz bu tesiste alana yönelik her bir birimi ilgili bakanlık ve müdürlükleriyle çalışıyoruz. Burası ile tarım ve Orman Müdürlüğü ile kuruyoruz. Sportif alanları gençlik ve Spor Bakanlığı ile beraber kuruyoruz.  Eğitim alanlarımı Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışıyoruz. Hangi alanda çalışma yapıyorsak oranın ilgili il müdürü ile çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.