Aşırı tuz tüketiminin azaltılması amacıyla Bakanlık tarafından Kasım 2011 yılından beri “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı" yürütülmektedir.

Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır.

Her yıl belirlenen farklı bir tarihte ve temada gerçekleştirilen “Tuza Dikkat Haftası” bu yıl 12-18 Mart 2018 tarihleri arasında tema olarak Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz: Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" (#5yol5gram # tuzuazaltmanın5yolu") , 8 Mart Dünya Böbrek Günü ‘’ Böbrekler ve Kadın Sağlığı Teması ‘’ olup bu kapsamda İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Abdulkadir Kantarcıoğlu eşliğinde Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi, Kronik Durumlar Birimi ve Ruh Sağlığı Birimi çalışanları tarafından öğretmenevi önünde Mobil Sağlık Aracıyla stant açıldı.

BROŞÜRLER DAĞITILDI, BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

Stantta sağlıklı beslenme, gizli tuza dikkat, aşırı tuz tüketiminin azaltılması, fiziksel aktivite, kadınlarda böbrek hastalığı, gebelikte hipertansiyon, davranışsal bağımlılıklarla mücadele farkındalık programı ve diğer koruyucu hizmetler ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Stantta yaklaşık 200 kişiye konularla ilgili broşürler dağıtıldı.

TÜKETİLMESİ GEREKEN TUZ MİKTARI GÜNDE 5 GRAMDIR

Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (tepeleme bir çay kaşığı veya silme bir tatlı kaşığı) olarak önermektedir.

Bu miktar yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır.