Sivrice İlçesi’ne bağlı köylerin muhtarları bir araya geldi.

2019 ve 2020 yıllarında meydana gelen depremlerin ardından yaşanan sıkıntıların masaya yatırıldığı toplantıya AK Parti Sivrice İl Genel Meclis Üyesi Feti Ahmet Beşiktaş ve MHP Sivrice İl Genel Meclis Üyesi Raif Aslan da katıldı.

YILDIRIM: MEVCUT KÖY YERİNİ YERLEŞİK ALANI BOZMAMIŞ OLABİLİRİZ

Doğanbağ Köyü Muhtarı Serhat Yıldırım, yaşanan depremlerin ardından köylerinde sağlam ev kalmadığını belirterek, “ 2019 yılı Nisan depreminde ve 24 Ocak’ta ki depremde köylerinizde sağlam ev kalmadı diyebilirim. Maalesef bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin nedeni önce EYY sistemi olacak denildi sonra ihale olunca şimdi birçok vatandaşın maddi imkanı el vermediğinden dolayı buna karşı EYY sistemi olsa daha iyi olur. Özel idarenin ruhsat kanunu var. Bundan dolayı birçok ev kendi yerinde olamayacak. Toplu alan olacak diyorlar. Toplu alanda köyün uzağında bahçelere, köyün yerleşik yerine uzak olduğundan bunda insanlarımız karşı. Bununla ilgili bir çalışma yapılırsa çok memnun olacağız. Tapuda yolu görünmeyen evler var. Bununla ilgili bir çalışma yapılırsa vatandaş kendi evini kendi yerinde yapabilir.  Mevcut köy yerini yerleşik alanı bozmamış olabiliriz. Bunun için yetkililerden istirham ediyorum. Bununla ilgili çalışma olursa çok seviniriz” dedi.

BAŞBAY: BUNUN İÇİN DEVLETİN BUNA DESTEK OLMASI LAZIM

1974 yılında köylerinden ayrılan ve memlekete dönüş kararı alan Çatalkaya Köyü sakinlerinden İş adamı Metin Başbay da, “Şu an köylerimize dönmek üzereyiz. Köylerimizde 2019 ve 2020 yılında Elazığ ciddi bir afet sıkıntısı yaşadığından dolayı herkes köyde ev yapıyor arazide yapıyor ama köylerimizin şöyle bir sorunu var; köylerimizde genel olarak köylerimizde hayvancılık ve tarımla uğraştıkları için çelik evi köy halkı istemiyor. Bunun için devletin buna destek olması lazım. Bu destekten dolayı da belirsizlik var. Muhatlarımızın toplantısı vardı, bizi çağırdılar. Bunu dile getirmek istediler. Biz vatandaş olarak devletimizden destek bekliyoruz. Bunun çözümü nasıl olur? Yetkililerden öğrenmek istiyoruz” diye kaydetti.

GÜNDOĞDU: KÖYDE YAŞAYANLARA YETERLİ GELMİYOR

Köylerindeki evlerin yüzde 80’nin hasar aldığını belirten Çatakkaya Köyü Muhtarı Yusuf Gündoğdu da “Köylerimizde şimdi de depremden dolayı %80 hasar gören ortama düştükçe bu durumda ihale sistemine çevirdiler. Bunlar bazı vatandaşlarımıza %80 oranında uyum sağlamıyor. EYY sistemi bize daha uygun geliyor. 2007’de bunun aynısı yapıldı. Aynı şekilde devam ederse daha iyi olur. Şahıslara uygun gelebilir. Ama köyde yaşayanlara yeterli gelmiyor. Biz tam gaz 80 m2 veya 100 m2lik ev bize yeterli gelmez. EYY sistemi olursa bana devlet destek çıksa gerisini biz karşılamak şartı ile daha büyük ev yaparız” ifadelerini kullandı.

SERİNDAĞ: BİR SONUCA BAĞLANMASINI İSTİYORUZ

Depremde evini ve ahırını kaybeden Çatakkaya Köyü sakini Yahya Serindağ, “Önümüz kış. Kışa giriyoruz. Hiçbir şey alamıyoruz. Ayvanımızın yiyeceğini içeri koyacağız ama yerimiz yok. Nereye koyacağız, nasıl yapacağız. Devlet yetkililerinden bunu netleştirip bize bilgi verilmesini istiyoruz. Bir sonuca bağlanmasını istiyoruz” dedi.