Türkiye’deki müteahhit sayısının giderek artması, yeterliliği olmayan kişilerin inşaat sektörüne girmesi hem vatandaşı hem de inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz aylarda “Önüne gelen inşaat yapamayacak” açıklamasıyla yapılacak düzenlemenin sinyalini vermişti. Yapı müteahhitlerini teknik ve mali durumuna göre sınıflandıracak kanun düzenlemesi Kasım'da yapıldı, yönetmelikler için sona gelindi.

Edinilen bilgilere göre Bakanlık firmaları 9 sınıfa ayıracak yönetmelik taslağını hazırladı ve o yasa nihayet meclisten geçerek yasalaştı.

TEMİNAT ŞARTI

Yasa meclisten geçerek yasalaştı. Kentsel dönüşüme giren firmalardan ruhsat verilmeden önce bina tamamlama sigortası yaptırması ya da bakanlıkça belirlenen diğer teminat ve şartları sağlaması şartlarını yerine getirmesi istenecek.

BİLANÇO ESAS ALINACAK

Yapılacak düzenlemede firmaların belge başvurularından önceki son üç yıl içerisindeki bilanço oranları gözden geçirilecek. Firmanın mali durumu cari oran, özkaynak oranı ve borç oranı olmak üzere üç farklı bilanço göstergesi kullanılarak değerlendirilecek. Firmanın mali yeterliliği banka referans mektubu ile de desteklenecek. Üstlenilecek iş tutarının yüzde 10’u kadar teminat mektubu da istenecek. Ayrıca firmaların yeni başlayacakları projenin yüzde 25’i kadar yıllık ciroya sahip olması gerekecek.

AVCIL:  ÇİN’DEN SONRA İKİNCİ SIRADAYIZ

AVCIL, Müteahhit olmak için belli kıstasların aranması gerekmektedir, “80 milyona yakın nüfusa sahip ülkemizde bugün yaklaşık 500 bin müteahhit varken, 80 milyonu aşkın nüfuslu Almanya’da bu sayı sadece 3 bin 800, tüm Avrupa’da ise 30 bin civarında. Türkiye, yaklaşık 1 milyar 375 milyon nüfuslu Çin’den sonra inşaat sektöründe dünya ikincisi konumundayken, müteahhit sayısı olarak da Çin’den sonra ikinci sıradayız hükümet, bu anlamda yeni bir düzenleme getiriyor inşaat sektörüne yeni düzenlemeler geliyor. Meclise sunulan teklif yasalaştı, müteahhit yeni işe başlarken mali gücü ve iş bitirmesine bakılacak” dedi.

AVCIL: ÇEVRE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜNE MÜRACAAT EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR

ELMÜTDER Başkanı Osman Avcıl’’ Uzun zamandan beri tasarı halinde  olan Müteahhitlik Meslek Yasası Meclisten geçerek yasalaşmıştır. İlgili yasanın müteahhitlere tanımış olduğu hakları kullanılabilmesi için gereğinin yapılması konusunda Müteahhitlerimizin iş bitirme belgeleri ile beraber Elazığ Çevre Şehircilik Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir. Müracaat etmeyen müteahhitlerin belediyede ruhsat işlemleri yapılamamaktadır” diye kaydetti.