Müteahhitlik Yasası Yolda

Müteahhitlik yasası yolda… Teklif meclise sunuldu. Yasalaşıp yasalaşmadığı ilerleyen günlerde belli olacak. Peki yasa meclisten geçerse ne olacak? İşte detaylar.

Müteahhitlik Yasası Yolda

İMKON Yönetim Kurulu Üyesi ve ELMÜTDER Yönetim Kurulu Başkanı Osman Avcıl, hükümetin inşaat sektörüne soluk ve düzen getireceği yasa ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“KRİZ EN BAŞTA MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜNÜ VURDU”

Osman Avcıl, “Ekonominin en çok etkilendiği sektör müteahhitlik sektörü. Ekonomik bir dalgalanma yaşıyoruz. Bunun sebebi de bizim devamlı dile getirdiğimiz gibi müteahhitler odasının olmayışı, sektöre giriş çıkışların kontrol altında olmayışı. Mesela sektörde sıkıntı yaşandığı zaman bir müteahhit herhangi bir vatandaşlar problem yaşadığı zaman bir inşaatı bitiremediği zaman diğer bir inşaata başlayabiliyor. Normalde bir inşaatını bitirmeden diğer inşaata aşlamasına sıkıntı yaşıyorsa oradaki insanları mağdur ediyorsa müsaade edilmemesi lazım. Kriz en başta müteahhitlik sektörünü vurdu. Demir fiyatları, beston fiyatları ve diğer buna bağlı olan diğer ince işlere bağlı olan fiyatlarda neredeyse %100’den fazla artışlar oldu. Bunun bir sebebi de müteahhit enflasyonunun olması. Müteahhitlik yasasının olmayışı, inşaat müteahhitler yasasının Türkiye’de taahhüt müteahhitliğinde bazı yaptırımlar, yasa gibi iş bitirimler var ama özel sektörde bizim en çok yasaya muhtaç olan sektör yap-sat dediğimiz özel müteahhitlik oluşu” ifadelerini kullandı.

Peki kimler müteahhit olabilecek?

“YAŞAYARAK GÖRÜLECEK”

Başkan Avcıl, “Oda olduktan sonra mesela iş bitirimleri, diyelim iş bitirimi de yok. Yeni bir müteahhit adayı, bununla ilgili çok şeyler yazıldı, çizildi ama biraz da yaşayarak görülecek. Müteahhit değilse, mühendis ise örneğin 5 villalık bir projeden başlayacak, 5 villalık projeyi bitirdikten sonra yıllara saarif bu şekilde büyüyerek, büyüterek devam edip yapabilecek. Taahhüt işlerinde de öyle. İş bitirimi istenir. Bunu yapabilecek iş bitirim potansiyelin var mı? bankalardan teminat istenir, bankalara garantörlük sağlanır bir nevi. Özel işlerde de buna yakın bir durum olacak” dedi.

“MÜTEAHHİTLİK YASASI EN KISA ZAMANDA ÇIKMAZSA EĞER KRİZ DAHA DA DERİNLEŞİR”

Müteahhitlik sektörü ekonominin dinamosudur diyen Avcıl, “Bir sebebi de müteahhit enflasyonunun olması. Müteahhit enflasyonu olduğu zaman arz talep dengesinde arsaların kıymeti artıyor, kıymeti arttığı zamanda oranın maliyeti de onun üzerine biniyor, onun üzerine bindiği zaman da daire fiyatları daha da bir fazla artmış oluyor. Bunun bir sebebi de müteahhit enflasyonunun olması. Sektöre giriş çıkışların kontrol altına olmayışı, denetleme mekanizmasının olmayışı sektörü ciddi anlamda zora sokuyor. Bu müteahhitlik yasası en kısa zamanda çıkmazsa eğer kriz daha da derinleşir. Her önüne gelen müteahhit olur. Her önüne gelenin müteahhit olduğu yerde de gereksiz konut artışları olur. Konut artışı olduğu zaman konutlar satılamaz, arz-talep dengesi bozulur. Arz talep dengesinin bozulduğu zamanda da ekonomik krize yol açılır. Bizim müteahhitlik sektörü 300 sektörün lokomotifi. Ekonominin dinamosu. Bu sektörde durduğunda tüm ekonomi etkilenir. Tüm Türkiye’nin dinamosu ama bu anlamda Elazığ daha da bir sıkıntı yaşar. Çünkü Elazığ’da turizm ve üretim istenilen düzeyde değil. Şehrin ekonomisi müteahhitlik sektörüyle ilerliyor” diye kaydetti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
Sorun sermaye
Sorun sermaye - 5 yıl Önce

Sermayenin tabana yayılmadığı ülkelerde müteahhitleri sınıflara ayırmak ve sınır getirmek mümkün değildir.

SIRADAKİ HABER

banner137