Müze İlgi Görmeye Devam Ediyor

Günde iki paket içtiği sigarayı bırakarak biriktirdiği parayla aldığı fotoğraf makinelerinden müze oluşturuldu.

Müze İlgi Görmeye Devam Ediyor

Koleksiyoner Baki Tamer Selçuk’un antika fotoğraf makinelerinden oluşan ve Avrupa’nın üçüncü, Türkiye’nin ise en büyük fotoğraf makinesi müzesi olma özelliğini taşıyan Malatya Fotoğraf Makinesi Müzesi'ne Malatyalılar yoğun ilgi gösteriyor.
En eskisi 1876 yılına ait olan ve toplamda 1890 adet fotoğraf makinesinin sergilendiği müzeyi Aralık ayında 6 bin 134 kişi ziyaret ettiği belirtildi.
Fotoğraf makinelerinin yanı sıra, fotoğraf makinelerine ait aksesuarlar, film yıkama ve kart baskı laboratuarı ve nostaljik mini sinema salonunun da bulunduğu müze, meraklılarının büyük ilgisini görüyor.
Müzedeki eşsiz parçaların koleksiyoneri Baki Tamer Selçuk, İHA’ya yaptığı açıklamada, girişine, girip çıkan kişileri sayan bir cihaz koydukları müzeyi Eylül ayından itibaren 20 bin dolayında ziyaretçinin gezdiğini ifade etti.
Fotoğraf makinesi toplama düşüncesinin pul koleksiyonu hobisiyle başladığını söyleyen Selçuk, “Bu aslında çocukluğumdan gelen bir şey. Pul koleksiyonuyla başlamıştım. Daha sonra lise yıllarımda lambalı radyo koleksiyonu, üniversite yıllarımda ise cep ve kol saati koleksiyonu yapıyordum. Evlendikten sonra geçimimi temin edebilmek için elektronik üzerine bir iş yeri açmıştım. Bu arada da fotoğraf çekme merakından fotoğraf makinesi tamirine başladım. İlk zamanlarda bilinçsizce topluyordum. Her elime geçeni koleksiyonuma katmaya çalışıyordum. Daha sonraki yıllarda teknik detaylara ulaştıkça daha bilinçli bir şekilde toplamaya başladım. Bu konuda dönüm noktası 21 Haziran 2001’dir. 1988 yılında başladım koleksiyon yapmaya. 2001 yılında günde 2 paket tükettiğim sigarayı bırakınca, o paranın üzerine de koyarak daha çok makine almaya başladım.1988’den 2001’e 400 olan makine sayısı bugünkü 2000’li sayılara ulaştı. Daha önce birkaç yerde sergi açtım ve insanların büyük ilgisi olduğunu gördüm. Bende bir kaç belediye ile görüştüm. Ahmet Çakır başkanım sağ olsunlar bu konuda çok ilgili davrandılar ve müzeyi bu şekilde oluşturduk” dedi.
“6 bin 134 kişi müzemizi ziyaret etti”

Müzeye Malatyalıların büyük ilgi gösterdiğini de belirten Baki Tamer Selçuk, şunları söyledi:
“Biz müzeye giriş çıkışları sayan bir cihaz bağladık kapıya. Aralık ayının başından sonuna kadar 6 bin 134 kişi müzemizi ziyaret etmiş. Müzemiz 30 Eylül’de açıldığına göre bugüne kadar 20 bin civarında ziyaretçi gelmiş oluyor. İlgi çok iyi ve de güzel düzeyde.”
Müzeyi gezen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri Türkan Büvelek ve Aslıhan Koç da deneyimlerini anlattılar.
“Herkese burayı görmelerini tavsiye ederim”
Eşsiz parçaların olduğu müzeyi hayranlıkla gezdiğini belirten Türkan Büvelek, “Burayı hakikaten çok beğendim ve hayranlıkla gezdim. Benim de fotoğraf çekmeye az da olsa ilgim var. Müzede özellikle tarihi çok eski olan makineler dikkatimi çekti. Gerçekten herkese burayı görmelerini tavsiye ederim” dedi.
Aslıhan Koç da müzeyi çok beğendiğini ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137