Tarih: 27 Aralık 2017’yi gösterdiğinde Elazığ Valiliği’nde büyük heyecanla bir protokol imzalanmıştı.

Elazığ’a gelen Suudi Arabistanlı İşadamları, Elazığ’da et ürünleri üzerine yatırım yapmak için Ticaret Borsası Mehmet Ali Dumandağ ile protokol imzalamış, el sıkışılmıştı.

O protokol imzalandıktan sonra sessizlik olmuş ve bugüne kadar da o anlaşmanın sonucunun ne olduğu gündeme gelmemişti.

DUMANDAĞ: BENDE İCRAATTAN MEMNUN DEĞİLİM

Yapılan anlaşma ile ilgili son durumu anlatan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, “ Besi ortakları ile biz bir ortaklık kurduk. Ortaklığımız devam ediyor. Ama istediğimiz seviyede değil. Hedefimizin %20’sindeyiz. Çünkü istediğimiz araziyi alamadık. Sektörün sıkıntıya girmesi, Arapların buraya gelmesi. Biz burada geniş bir yatırım yapacağız ve bu yatırımı tüm Türkiye’ye tüm bölgeye faydası olması hedefiyle geldiler. Tabi ki biz burada adamları, o şartları bildirdiğimiz zaman şartlar yerine gelmedi. Gelmeyince de adamlar başka illere gittiler, başka illere yatırım yapmaya başladılar. Bizim buraya gelip gidiyorlar ve biz sizden çok memnunuz diyorlar. Ama icraattan memnun değiller. Bende icraattan memnun değilim” diye kaydetti.

DUMANDAĞ: CUMHURBAŞKANIMIZDA VERİLSİN DEDİ ÜNİVERSİTE İSE O ARAZİYİ BİR TÜRLÜ VERMEDİ

Peki, bağlar neden koptu, yatırımdan neden vazgeçtiler, Bu sorunun cevabını veren Başkan Dumandağ, “Bizim üniversiteye ait bir arazi var. o arazide üniversiteye tahsis edilmişti. Üniversiteye de o arazi için vekillerimiz söyledi, valimiz söyledi, bakana gittik bakan beyde verilsin diye söyledi, cumhurbaşkanımızda verilsin dedi. Üniversite ise o araziyi bir türlü vermedi. Biz artık kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalışacağız. Çünkü bu işi yapacağız diye kaile yok. Bizim bu memlekete, bu ülkeye faydamız olsun diye biz tutup mevcut olan arazimizi, şirketimizi değerin altında başkalarını ortak ettik. Adamlar kendi işinde, gücündeler. Biz burada aynı zamanda çobanlık yapıyoruz. Gece gündüz hayvanlara bakıyoruz. Biz diyoruz ki memlekete bir faydamız olsun. Ama burada maalesef yerine gelmeyince adamlar başka yerde yatırım yapmaya başladı. Buraya gelen yatırımcılar, bu olsun veya başkası olsun bir defa geliyor, ikinci defa geldiği zaman bende olsam bir yere ikinci defa gittiğim zaman şartlar bana uygun değilse ben gidip paramı oraya gömmem ki” dedi.

DUMANDAĞ: YATIRIMCI ELAZIĞ’A NEDEN GELSİN?

“Bugüne kadar söylemedim bundan sonra söyleyeceğim” diyen Başkan Dumandağ, “Bugüne kadar söylemedim ama bugünden sonra söylerim; Elazığ’da yatırımcıyı birisi nala vuruyor birisi mıha vuruyor. Hepimizin aynı sözle hareket etmesi lazım. Birimiz bu gelsin bu faydalı gelsin diyoruz, öbürü diyor hayır bu gelirse rant elde eder. Adam zaten rant elde etmezse burada ne işi var. İstanbul dururken Denizli dururken neden Elazığ’da yatırım yapsın? Tüm sektörler için böyle aslında. Eğer biz buraya gelen yatırımcıya şartlarda alt yapı vermezsek, şartlar uygun olmazsa yatırımcı Elazığ’a neden gelsin, Elâzığ’ın ne özelliği var?” ifadelerini kullandı.

DUMANDAĞ: ELAZIĞ’A YABANCI YATIRIMCI GELMEZ

Kapı kapı gezilip yatırımcı çekilmek istediğini ifade eden Dumandağ, “Biz yıllarca kapı kapı gezdik ki yabancı çekelim. Birkaç tane ciddi yabancı yatırımcılar geldi. Katar geldi, Dubaililer geldi, Arabiler geldi, geçen gün hayvanla ilgili arkadaşlar geldi. Arkadaşlar şartlar olmuyor diye geri gitti. Bizim Arabiler dışında gelen yatırımcılarımız da var. Adam buraya yatırım yapmak istiyor Elazığ huzur şeri diyor ama maalesef ki birlik ve beraberliğimiz olmayınca Elazığ’a yabancı yatırımcı gelmez” dedi.