Esnaf Odaları Birliği tarafından oda başkanlarının ve kamu kurum müdürlerinin katılımıyla istişare toplantısı düzenlendi.

ERDEM: ŞEFFAF POŞETLERE PARA YOK

Toplantının başkanlığını yapan Elazığ Esnaf Odaları Birliği Başkanı Cemil Erdem, toplantıda sıkıntıların dile getirileceğini söyleyerek, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz poşet konusunda açıklamalarda bulunacak. Hangi poşetlere para verilir, hangilerine verilmez kendileri sizlere anlatacak. Şeffaf poşetlere benim bildiğim kadarıyla Ankara’da da bununla ilgili bir toplantı olmuştu, bizde katılmıştık. Şeffaf poşetlere para yok. İnce olanlara. Kalın resimli, yazılı olanlara var. Onlar açıklayacaklar kendileri. Teknoloji ve Sanayi İl Müdürümüz ölçü ve tartı aletleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulunacak”dedi.

ERDEM: BAĞ KUR PRİMLERİNİN CİDDİ MANADA YÜKSEK

Başkan Erdem, Bağ Kur Primlerinin düşürülmesi için görüşmeler yaptığını belirterek, “Ben özellikle Bağ Kur Primleri konusunu sayın milletvekillerimin bir kısmını sayın milletvekillerimin bir kısmını hepsiyle değil. En başta Metin Bulut vekilimizle çok özel konuşarak bu konuyu ne yaparsanız yapın Bağ Kur Primlerinin ciddi manada yüksek olduğu, 775 lira ile 882 lira arasında değişkenlikler var. Sayın müdürümüz anlatacak. Bu konuyu MKYK’ya götüreceğini, meclise götüreceğini kendileri bizzat ifade ettiler”diye kaydetti.

 TUNCER: PRİM %5 TEŞVİKSİZ 883 LİRAYA TEKABÜL ETMEKTE

Bağ Kur Primleri ile ilgili bilgiler veren Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Ayhan Tuncer, “Bağ Kur Primleri cari asgari ücretin 7.5 katı tutarı arasında, esnaflarımız tarafından belirlenen prim üzerinden Bağ Kur primleri, esnafın ödeyeceği Sosyal Güvenlik Kurumu birimleri belirlenmekte. Bu da asgari ücretin tutarı ve 7.5 katı üzerindeki tutar belirlenince %34.5’u, şu an itibariyle bir Bağ Kur kapsamında bir esnaf kardeşimizin ödeyeceği prim %5 teşviksiz 883 liraya tekabül etmekte” açıklamalarını yaptı.

ÖZTÜRK: BİLGİLENDİRME YAPMAYI PLANLIYORUZ

Fiyat etiketi yönetmeliğiyle ilgili açıklama yapan Ticaret İl Müdürü Bilal Öztürk, “Fiyat etiketi yönetmeliği kapsamında etiketlerde bulunması gereken yerli üretim logosu ile ilgili bilgilendirme, taşınma ticareti denilen emlakçılarla ilgili bilgilendirme, ikinci el motorlu taşıtların ticareti ile ilgili bilgilendirme yapmayı planlıyoruz”dedi.

YAVUZTÜRK: İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ TARAFINDAN YAPILIYOR

Ölçü ve tartı aletleri yönetmeliği hakkında bilgiler sunan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Yavuztürk, “Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak, ölçü ve tartı aletleri, periyodik muayene hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum. Bildiğiniz üzere 3516 ölçüler ve ayar kanunu hükümlüğüne göre her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının, sağlanması ve muayenesi ve damgalama işlemleri Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüz tarafından yapılıyor” diye kaydetti.

PİRİNÇÇİ: BURADAKİ AMAÇ ÇEVREYE DUYARLI, ÇEVRE BİLİNCİNİ OLUŞTURMAK

Toplantıda yer alan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Pirinçci, ülke gündemine oturan ücretli poşet uygulaması ile ilgili bilgiler verirken, “İnşallah 31 Mart 2019 tarihine kadar ellerindeki mevcut poşetler bittikten sonra, bir süre tanınmış, ondan sonra reklam değil de sadece barkod numarasıyla olacak. Buradaki amaç çevreye duyarlı, çevre bilincini oluşturmak. Bazı marketlerde özellikle taşıma amaçlı alışveriş yaptığımız poşetlerden alınacak. Yoksa çok şeffaf, 15 mikrondan daha ince olan poşetlerden alınmayacak. Mesela et, balık türü, gıda türlerinin o ince poşetlerinden alınmayacak. Bunun dışında taşıma amaçlı olan poşetlerden alınacak” ifadelerini kullandı.

Haber: Kevser Öz