Ödüle Doymayan Fırat Üniversitesi’ne Bir Ödül Daha

Başarıya doymayan Fırat Üniversitesi 41. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Ödüle Doymayan Fırat Üniversitesi’ne Bir Ödül Daha

Ödüle doymayan Fırat Üniversitesine bir ödülde 41. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz Ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresinden geldi.

Fırat Üniversitesi KBB VE BBC Ana Bilim Dalı, “Deneysel Alerjik Rinit oluşturulan Sıçanlarda Sistemik ve Intranazal BÇG Tedavisinin karşılaştırılması” isimli hayvansal çalışma ile birincilik ödülüne layık görüldü.

KELEŞ: DÜNYADA İLK YAPILMIŞ BİR ÇALIŞMA

Kongreye 2 bin kulak burun boğazcının katıldığını belirten Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Keleş, “41. Ulusal kulak burun boğaz ve baş boyun kongresi kasım ayının ilk haftasında gerçekleşti. Bu kongreye şu anda Türkiye’de 3 bin civarında kulak burun boğazcı var. Ve bu kongreye yaklaşık 2 bin civarında kulak burun boğazcı katılmıştı. Aynı zamanda uluslararası katılımda gerçekten üst düzeydeydi. Biz bu toplantıya Fırat Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana bilim dalı olarak, benim tez danışmanlığını yaptığım asistan arkadaşımın çalışmasıyla katıldık. Çalışma gerçekten Dünyada ilk yapılmış bir çalışmaydı. Ve bunun karşılığı olarak ödüle layık görülerek aldık. Deneysel bir hayvan çalışması, alerjik bir rint oluşturduğumuz hayvanlarda, deneysel hayvan olarak da rantları sıçanları kullanmıştık. Önce hayvanlarda bir alerjik rint oluşturduk. Oluşturduktan sonrada onu yeni bir tedavi monetaristinde denedik. Bu Dünyada ilk yapılmış bir çalışma, evet bu konuyla ilgili yapılan başka alanlarda çalışmalar var ama alerjik nirintli hastalarda kullanılan ilk çalışmaydı. Bu anlamıyla gerçekten kayda değerdi ve bunun karşılığını da ödülle aldık.

EROL: UZUN SÜREÇLİ BİR ÇALIŞMAYDI

Uzun süreçli bir çalışmaydı diyen Prof. Dr. Keleş, “Uzun süreçli bir çalışmaydı. Yaklaşık 1 yıldır devam eden bir çalışmaydı. Ve 1 ay önce sonuçlarını aldık. Hayvanlarda alerjik nirit oluşturup, onlara BCG yani çocuklukta kullanılan tüberküloz aşısını, hem nazar formu yani buruna sıkılan formu hem de karından enjeksiyon tarzında kullanarak, alerjik niritin semptomlarını önleme ve kan, doku düzeyinde de nasıl bir etki gösterdiğini irdeledik. Ve sonuçlarımız gerçekten hem kan düzeyinde hem doku düzeyinde BCG aşısını alerjik niritte etkili olduğunu ortaya koyduk. Bu çalışma deneysel bir hayvan çalışmasıdır. Bunun arkası gelmeli faz çalışmaları yapılacaktır. Devam edeceğiz bu konuda ve aynı zamanda insan çalışmaları ve Belki bundan birkaç yıl sonra alerjik nirit tedavisi olamayan bir hastalıktan çıkıp, gerçekten tedavisi olmayan çok kolay bir hastalık haline dönüşebileceğini ümit ediyorum” diye kaydetti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137