Okul öncesi eğitim için ebeveynlere öneriler: Çocuğunuza bu cümleleri kurun

Çalışan anne-babalar için daha önce yüz yüze eğitim şartlarında açılmasına izin verilen anaokulları da salgındaki artış dikkate alınarak online eğitim kapsamına alındı. Bu nedenle pek çok aile bu süreci sağlıklı şekilde nasıl yürüteceği konusunda endişeli. Okul öncesi eğitim alacak öğrencilerin ailelerine Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun tavsiyelerde bulundu.

Okul öncesi eğitim için ebeveynlere öneriler: Çocuğunuza bu cümleleri kurun

Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun; bilişsel, işitsel, görsel ve sosyal zekanın gelişiminde önemli katkısı olan, öğrenmenin oyunla sağlandığı ve çocuğun akranlarından görerek öğrendiği okul öncesi eğitim, online eğitim formatıyla yapıldığında istenildiği ölçüde verimli olabilir mi?

Uzaktan eğitimde 2-6 yaş arası çocuklar için format nasıl olmalı?

Ebeveynler ne yapmalı? gibi soruları yanıtlayarak ailelere tavsiyelerde bulundu.

EVDE UYGUN ORTAM HAZIRLAYARAK İLK ADIMI ATIN

Okul öncesi dönemdeki çocukların gelişimleri açısından deneyim ve etkileşimin oldukça önemli olduğunu belirten İrem Burcu Kurşun, uzaktan eğitim verilen okul öncesi çağı çocuklar için evde kendilerine ait ortamların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.

Çocukların gelişimi için online eğitimde okul aile iş birliğinin yüz yüze eğitim döneminden de fazla önem kazandığını söyleyen Kurşun, “Bu konuda öğretmenlerin ailelere yardımcı olması ve yönlendirme yapması oldukça önemli. Haftalık ve günlük programlar dahilinde etkinlik örneklerinin ailelerle paylaşılması ve çocuğa yaklaşım şekillerinin anlatılmasında öğretmenlere büyük görevler düşüyor. Ailelerin ya da çocuğa bakım verenler kimse onların da sürece katılımları önem kazanıyor. Okulda uygulanan programın evde de uygulanması durumunda belirli bir verim alınacağını söyleyebiliriz. Önemli olan çocuğun vaktini kaliteli değerlendirmesi için ortam hazırlamaktır” açıklamasını yaptı.

EKRAN ÖNÜNDE TEK BAŞINA BIRAKMAYIN

Uzaktan eğitimde çocuklar için bilgisayar veya tabletlerin gerektiğini ancak 2-6 yaş grubu çocukların sürekli olarak ekrana maruz kalmalarının gelişimleri açısından sorun yaratabileceğini belirten İrem Burcu Kurşun, bu yaş grubunda dikkat sürelerinin de oldukça kısa olduğunu vurguladı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİM İÇİN EBEVEYNLERE ÖNERİLER: ÇOCUĞUNUZA BU CÜMLELERİ KURUN

2-3 yaş grubu çocuklar için günlük ekran süresinin en fazla 30 dakika, 3-6 yaş grubu içinse 1 saati aşmaması ve derslerin de buna göre planlanması gerektiğini söyleyen Kurşun, “Çocuk kendi kendine vakit geçirsin diye televizyon, bilgisayar önünde tek başına bırakılmamalı. Ekran süresine maruz kalmada zaman sınırı ve ebeveyn kontrolü önemlidir. Çocuğun kendi kendine kanalı değiştirip görmesini istemediğimiz bir içeriğe maruz kalma riski unutulmamalı" diye konuştu.

'EN AZ 60 DAKİKA FİZİKSEL AKTİVİTE ÖNERİYORUZ'

Evde çocuklara ait oda, masa, defter, kalem düzenini sağlamak gerektiğini ifade eden Kurşun, böyle bir olanak sağlanamıyorsa mutlaka evin uygun bir köşesinde çocuk için bir çalışma ve vakit geçirme ortamı oluşturulmasının faydalı olacağını söyledi.

Kurşun, “Çocuk, öğretmeni ve arkadaşlarıyla görüntülü konuşma gerçekleştirilebiliyorsa bu saatlere uyulmalı. Çocuğun öğretmeni ve arkadaşları ile konuşmasına olanak sağlanmalı. Ebeveynlere de evdeki çalışma saatleri ve iş durumlarına göre çocuk için günlük rutinler oluşturmalarını öneriyorum. Uzaktan çalışma ve eğitim durumu olmasaydı herkes sabah kahvaltı edip işe ve okula gidecekti. Yine evden çıkacakmış gibi sabahları hazırlanmak ve yemek rutinlerini gerçekleştirip çocuğun ders saatine uymak, verimlilik açısından hem ebeveyne hem de çocuğa fayda sağlayacaktır. 2-6 yaş grubu çocukları sürekli masa başında oturtmak pek mümkün değil. Çocuğun hareket etme ve enerjisini atma ihtiyacı unutulmamalı. Mutlaka günde en az 60 dakika fiziksel aktivite öneriyoruz. Bunu eğlenceli müzikler eşliğinde ailece yapmak, genel olarak aile içi iletişimi kuvvetlendirmek ve olumsuz duygularla baş etmek açısından faydalı olacaktır" açıklamalarında bulundu.

BU DÖNEMİN GEÇİCİ OLDUĞUNU MUTLAKA HATIRLATIN

Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, empati duygusunu geliştirmek, çocukla konuşmak ve yol göstermek için öncelikle ebeveynin kendi duygularını düzenleyebiliyor olması gerektiğine dikkat çekerek,  “Mutlaka çocukla duyguları hakkında konuşulmalı. Bu dönemin geçici olduğunu hatırlamak önemli. Dışarıda gezip koşması gereken dönemde tamamen evde kalmaları çocukta saldırganlık davranışını artırabilir. Evde aile aktiviteleri planlamak, oyunlar oynamak, çocuğun gelişimine katkıda bulunurken aile içi iletişimi de kuvvetlendirecektir. Ebeveynler öncelikle kendi düzenlerini ve programlarını oluşturmalı. Eğer ebeveyn sakin kalabilirse ve aile üyeleri birbirine destek olursa çocuk ile ilgili durumlarda da sakince karar alabileceklerdir. Sosyal destek açısından okul öncesi dönemde çocuğu olan diğer ebeveynlerle iletişim kurularak ortak bir düzen oluşturmak ve çocuğun uzaktan da olsa sosyalleşmesi açısından online arkadaş konuşmaları yapmak faydalı olabilir” ifadelerini kullandı.

AİLELER YAŞADIKLARI DUYGULARI ÇOCUKLARINA HANGİ CÜMLELER İLE İFADE ETMELİ?

Ailelerin de çocuklarla kendi duygularını paylaşmaları gerektiğini söyleyen Kurşun, "Ben de dışarı çıkmak istiyorum ama şu an hasta olmamak için evde kalmamız gerekiyor. Haydi bu durum bittiğinde neler yapmak istediğini yazalım’ şeklinde daha basit ve ebeveynin de çocuğu anladığını gösteren cümleler kullanmak çocukla iletişimde önemli" dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137