Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, 2011 yılında kurulan ve Türkiye’nin üçüncü büyük fidanlığı olan Altınova Fidanlığını tanıttı.

ÇETİNER: FARKLI BİR UYGULAMAYI İLK KEZ ELÂZIĞ’DA UYGULADIK

24 Ocak depremi ve arkasında gelen pandemiye rağmen çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini belirten Çetiner, Arıcak ve Keban’da menengiç ağaçlarına antep fıstığı aşısı yapmaya başladıklarını kaydederek, “Gelen ödenekli ormancılık faaliyetlerimizi Elazığ ve Malatya’da farklı çalışmalarımız var. Diğer illerde de çalışmalarımız var ama örneğin Hakkari’de menengiç aşılaması yapıyorduk ama bugün Elazığ’da ilk kez Elazığ’ın Arıcak ve Keban İlçesinde doğal olarak yetişen Menengiç Ağaçlarına, Bıttım Ağaçlarına, Antep fıstığına aşılıyoruz. Farklı bir uygulamayı ilk kez Elâzığ’da uyguladık ve önümüzdeki yıllarda 2021 yılında Maden’de doğal olarak Bıttım ağaçlarının olduğunu ve bunları programımıza alarak vatandaşlarımıza ek gelir sağlamak için çalışmalarımızı devam ettireceğiz” deid.

ÇETİNER: BİR BİTKİNİN YAŞAMASI İÇİN TOPRAK DERİNLİĞİNİN OLMASI LAZIM

Çetiner, bölge müdürlüğüne yönelik eleştirilere de konuşmasında yanıt vererek, “Meryem Dağı, önce biz bir yeri ağaçlandırırken teknik bilgileri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Önce mülkiyetine bakıyoruz. Mülkiyeti Mera. Mera olduğu için oraya kazma vuramıyoruz. Bir diğer önemli konu oranın ana kayası çıkmış üzerinde 10 cm toprak yok. Bir bitkinin yaşaması için toprak derinliğinin olması lazım. Maalesef Meryem Dağı’nda bu yok. Sizlerin bu konuda bize yardımcı olması gerekiyor. Meryem Dağı’nı ne için ağaçlandırmadık sizlerde biliyorsunuz” diye kaydetti.

ÇETİNER: ORMAN KÖYLÜSÜ İLE HASIM DEĞİL KISIM OLACAĞIZ

İstedikleri her yerde ağaçlandırma çalışması yapamadıklarını altını çizen Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, orman köylüleri ile zaman zaman karşı karşıya geldiklerini söyleyerek, “Bize verilen, bize tahsis edilen alanlarda ağaçlandırma çalışmalarını yapmış bulunmaktayız. Ancak maalesef burada da vasfı mera olup tahsisini alamadığımız alanlar var. Bunu kamuoyu bilmiyor. Biz her istediğimiz yere gidip ağaçlandıramıyoruz. Keşke bize düz alan verseler de biz ağaçlandırsak ama bize kimse düz alan vermiyor. Vatandaşlarla ne sıkıntı yaşadığımızı sizler bilmiyorsunuz, kamuoyu bilmiyor. Daireyi basıyorlar,  kepçenin dozerin önüne yatıyorlar. Biz bu konuda zaman zaman orman köylülerimizle karşı karşıya geliyoruz. Tarım ve Orman Bakanımızın, Orman Müdürümüzün ve bizlerin bir politikası var. Orman köylüsü ile hasım değil hısım olacağız” ifadelerini kullandı.

ÇETİNER: BURADAKİ AMACIMIZ ORMAN KÖYLÜLERİNİ BURADA TUTMAK

Çetiner, ORKÖY Projesi ile yapılan çalışmaları anlatarak, “Buradaki amacımız Orman Köylülerini burada tutmak, göçü önlemek. Onların taleplerini alıyoruz, soruyoruz, saptıyoruz ve çözüm üretiyoruz. Evlerinin mantolamalarını yapıyoruz. Güneş Enerjileri yapıyoruz. Sera istiyorlarsa sera, arı kovanı ve arı istiyorsanız onu sağlıyoruz, süt sığırcılığı için inek istiyorlarsa onu veriyoruz” açıklamalarını kaydetti.

ÇETİNER: FOTOVOLTANİK GÜNEŞ PANELLERİNİ TAHSİS ETTİK

Bölge Müdürü Çetiner, Elazığ’da ilk kez fotovoltanik güneş panelleri kurarak, köylülerin kendi enerjilerini üretmelerine imkan sağladıklarını belirterek, “Fotovoltanik elektrik enerjisi üretimini iki köyümüzde biri bağlarca diğeri de Sarılı köyünde 24 haneye ev çatılarının üzerinde fotovoltanik güneş panellerini tahsis ettik. Vatandaşlarımız TEDAŞ’tan aldığı elektrik parasını vermeyecek” dedi.