24 Ocak tarihinde Elazığ’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde orta hasar raporu verilen konutların tahliyesi için çalışma başlatıldı.

Elazığ depreminden buyana en çok tartışılan konuların başında gelen orta hasar kavramıyla ilgili vatandaşlar farklı bir çözüm beklerken Valilik tarafından muhtarlıklara yazı gönderilmeye başlandı.

Elazığ Vali Yardımcısı Abdulkerem Abbasoğlu’nun imzasıyla gönderilen yazıda orta hasarlı binaların tahliye edilmesi için vatandaşlara tebligat yapılması istendi.

VALİLİK TARAFINDAN GÖNDERİLEN YAZI

Muhtarlıklara gönderilen yazıda; “Valiliğimize intikal eden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün 03/12/2020 tarihli ve 23300 sayılı yazısında; 24 Ocak 2020 tarihinde ilimiz Sivrice İlçesi’nde meydana gelen deprem nedeniyle zarar görerek orta hasar raporu verilen binaların listesi ekte gönderilmiş olup, orta hasarlı yapılarda ıslah çalışmaları yapılacağı, çalışmaların tamamlanıncaya kadar yapılan tahliye için ikamet edenlere gerekli tebligatların yapılması ve güvenlik tedbirlerinin alınması gerektiği bildirilmiştir” denildi.

13 BİN 440 ORTA HASARLI BAĞIMSIZ BÖLÜM VAR

24 Ocak tarihinde meydana gelen depremde kesin hasar tespit raporlarına göre Elazığ’da 1.391 orta hasarlı bina, 13 bin 440 adet ise orta hasarlı bağımsız bölüm (daire/dükkan vb.) bulunuyor.

Gönderilen yazı ile birlikte 13 bin 440 adet bağımsız bölümde yaşayan vatandaşların evlerini tahliye ederek taşınması isteniyor.

GÜÇLENDİRME YADA KENTSEL DÖNÜŞÜME SOKULMASI İSTENİYOR

Evlerini tahliye eden vatandaşlar orta hasarlı binalarında güçlendirme yapılacak. Bir yıl içerisinde güçlendirme yapılmazsa devlet o binaları yıkacak ve vatandaşlar herhangi bir hak sahipliğinde bulunamayacak.

Orta hasarlı binaların güçlendirilebilmesi için daire başına 27 bin TL faizsiz güçlendirme kredisi verilecek. Ayrıca vatandaşlar evlerini güçlendirmek yerine müteahhitle anlaşıp yeniden yapmak isterlerse de kentsel dönüşüm imkanlarından faydalanabilecekler.