Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bir yıl önce kurulmaya başlanan SMM Tekstil Fabrikası şuanda 533 personeliyle Elazığ’da tekstil alanında üretim yapmaya devam ediyor.

Çok ciddi bir oranda Elazığ’da istihdam alanı oluşturan fabrika da şuanda 533 personel çalışıyor, hedef ise 2019 yılının ortasında bin personele çıkabilmek.

ŞİMŞEK: BURADAKİ İSTİHDAM HEDERİMİZ BİN KİŞİ

SMM Tekstil Genel Müdürü İsmail Şimşek, “Biz yaklaşık bir yıl önce buraya geldik. Hedefimiz bu fabrikayı kurmaktı. Ama önce alt yapısına bakalım dedik. Gerekli istihdamı sağlamak için eğitimi personeli bulamadık ama eğitim süreçleriyle bugüne kadar geldik. Biz İstanbul Merkezli bir firmayız. İstanbul’da da bünyemizde yaklaşık 800’ün üzerinde personel çalışıyor. Kumaş örme ve ana binamızla beraber. Hizan ve Tatvan’da da aynı şekilde toplamda 500 kişilik bir istihdamımız var, buradaki hedefimiz Bin kişi. Allah nasip ederse 6 ayın sonunda yani 2019 yılı Haziran ayının sonuna kadar buradaki tüm kapasiteyle biz Bin kişiyi istihdam edeceğiz. Ama bu süreçte de tabi yavaş yavaş gitmek zorundayız. Çünkü burada genel olarak çalışan arkadaşlarımızın çoğunu biz eğitiyoruz. İş-Kur desteğiyle, ticaret odasının desteğiyle yaptığımız protokollerle bu işi yapıyoruz. Ve yılın sonunda dediğimiz gibi Bin kişi olacağız. Bu eğitim süreci bittiğinde de devletin bize verdiği istihdam oranının hepsini kullanıyoruz. Yani devlet eğitim için verdiği desteğin %50’sini istihdam edebilirsiniz diyor ama biz bütün eğitim verdiğimiz, eğitim verdiğimiz arkadaşlarımızın hepsini istihdama alıyoruz” ifadelerini kullandı.

ŞİMŞEK: DOKUMA ALANINDA DA BİR PROJEMİZ VAR

Gelecek hedeflerine de değinen Fabrika Genel Müdürü İsmail Şimşek, “Arazi büyük. Yaklaşık 53 dönümlük bir arazimiz var. Kapalı alan 14 Bin metrekare. Eğer işler rayında giderse ve hedefleri tutturabilirsek; arka tarafa iplik ve buayene, örme gibi tesisleri de kurmayı düşünüyoruz. Dokuma alanında da bir projemiz var.  Ekstradan bir yer olacak bu. 300 kişiye yakın ek bir yer yapacağız. Onu da inşallah bir yıl içinde yapacağız” şeklinde konuştu.

ŞİMŞEK: BİZİM İÇİN EN AZ BİN TANE İŞ GÜCÜ LAZIM

Şuan 533 kişinin çalıştığını hedeflerinin bin kişi olduğunu söyleyen İsmail Şimşek, “Şu an burada 533 kişi çalışıyor. Hedefimiz bin. Hedef Bin değil, olması gereken Bin. Bu tesis içinde bizim için en az bin tane iş gücü lazım. Onun altına düşmememiz lazım. Çaycısı, yemekhanecisi, temizlikçi arkadaşları, üretimin her alanındaki bütün ekibin toplamı Bin kişi olmak zorunda. Bürokrasi de biraz sıkıntılar yaşadık başta. Ama Sayın Valimizin, Fırat Kalkınma Ajansı’nın, Organize Sanayi’nin desteği ile bunlar aştık. Bir bölgede ilk yatırımı yaptığınızda hemen her şey tozpembe olamaz, bekleyemezsiniz. Sıkıntılar olacak. Elazığ’da para kazanılmaz diye bir şey yok. Kazanılır. İşi doğru planlarsanız, gücü doğru yayabilirseniz kazanırsınız. O yüzden ben öyle bir şey düşünmüyorum” dedi.

ŞİMŞEK: SİRKÜLASYONUMUZ OLUYOR

Yeni firmalarında geleceğini ifade eden Şimşek, “Bizimle beraber yeni firmalar da geliyor. Bizim Malatya’dan eksiğimiz yok, fazlamız var. Personel arkadaşlarımızın hepsi becerikli. Yaklaşık 15-20 gün içinde eğittiğimiz personellerden deneme ürün diktirebiliyoruz. Pijama takımı diktirebiliyorum, t-short diktirebiliyorum, hepsini diktiriyoruz, hiç sıkıntı yaşamıyoruz. Becerikli bir kapasitemiz var ama fabrika ortamına alışkın olmadığı için bizim kitlemiz, böyle bu şekilde kurumsal bir firmada çalışmadığı için bazen sıkıntı yaşıyoruz, sirkülasyonumuz oluyor, 100 kişiyle başlayıp kursun sonunda 80 ile bitende oluyor. Ama onlara katlanacağız. Sabırla bir bu işi burada becerdik, daha da ileri gideceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

ŞİMŞEK: BU İŞİN BURADA OLURU OLMUYOR DİYEN İNSANLAR KAĞIT ÜZERİNDE KONUŞURLAR

Diğer firmalara da örnek olduğunu belirten Fabrika Genel Müdürü İsmail Şimşek, “Bizimle beraber diğer firmalarda bu işi bizim yaptığımızı gören diğer firmalarda buraya yatırımını yönlendirdi. Bu işin burada oluru olmuyor diyen insanlar kağıt üzerinde konuşurlar hep. Ama uygulamada bir şeyleri becerince insanlara yol açmış olduk. Bu da bizim için ayrı bir şey. Güzel bir şey. İnsanlara ekmek vermek, buna vesile olmak güzel. Yaşadığım kısa bir hikayeyi anlatayım; Bir kızımı bir gün bana ‘İsmail Bey ben annemden 10 TL, 20 TL harçlık istiyorum, o da babamdan istiyor ama ben artık asgari ücret alıyorum 1603 lira, 600 lirasını ben alıyorum, 500 TL’sini anneme, 500 TL’sini babama veriyorum’ bu benim için çok önemli dedi. Gönül ister ki bu sayılar artsın. Başka da bir şey söylemiyoruz” ifadelerine yer verdi.