OSB’de Yapılan ve Yapılacak Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi

Gerçekleştirilen Organize Sanayi Bölgesi Olağan Kongresi sonrasında güven tazeleyen Başkan Suat Öztürk, OSB yöneticileri ve sanayicilerle buluştu.

OSB’de Yapılan ve Yapılacak Çalışmalar Hakkında Bilgi Verdi

Geçtiğimiz gün Elazığ Organize Sanayi Bölgesi’nin 13. Olağan Kongresi gerçekleştirilmiş ve kongre sonucunda mevcut başkan Suat Öztürk, güven tazelemişti.

Başkan Öztürk kongrenin ardından; gerçekleştirdiği toplantı ile OSB Yönetimi ve sanayicilerle bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Başkan Suat Öztürk, OSB’de gerçekleştirilen projeler ve ileriye dönük yapılacak çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

“CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPIYORLAR”

Teşvik paketindeki değişikliklerin kendilerini mutlu ettiklerini belirten Suat Öztürk, “Çeşitli toplantılar yaptık. Bakanlar geldi, bakanlarla burada toplantılar yaptık. Teşvik konusunda ciddi manda siyasilerimizi ve ilgili makamları görüşme ve girişimlerle çok şükür ilk önce cazibe merkezi, arkasından 6. Bölge ve son geçen hafta yayınlanan kararname ile bazı sektörler 6. Bölge içerisinde yoktu. Onlarda katıldılar ve şu anda 1-2 sektör dışında bütün yatırımlar 6. Bölgeden faydalanacak hale geldi. Bunlar bizi mutlu ediyor, Elazığ’ı mutlu ediyor. Elazığ’ın bunu iyi bilmesi lazım. Çünkü yeni yatırımcılar geliyor Elazığ’a mevcut yatırımcılarımız tefsir motivasyonları konusunda ciddi çalışmalar yapıyorlar. Kapasiteleri büyütmek için, katma değerleri yükseltmek için, Pazar paylarını arttırmak için ama bunun yanında da yeni yatırımcılarımız için Elazığ bir cazibe merkezi. Yani 23 tane cazibe merkezi var ama ben hep şunu söylerim teşvik ve teşvikler çıktığı zaman bunlar 5081, bunlar 4325 daha bir çok daha geçmişe baktığınız zaman bundan faydalanan il sayısı ya 6’dır yada 7’dir önceliği olan. Çünkü yatırımcı neye bakar? Ulaşımına bakar, merkeziyet yerine bakar, oradaki insanların huzurlu olmasına bakar, güvenliğine bakar ve kalifiye yönünden ve beyinlere bakar. Burada çok şükür çok güzel bir üniversite var. Fırat Üniversitesi. Bugün 50 bin civarında talebesi olan, 3-4 bin tane öğretim üyesi olan bir üniversite. Bunlar sanayiler için önemli yerler” ifadelerini kullandı.

“İLERİYE DÖNÜK İHTİYAÇLAR KARŞILANACAK”

Organize Sanayi’ye katkısı olan kısımlar hakkında bilgi veren Başkan Öztürk, “Organize Sanayi neye bakacak? Burada Meslek yüksekokulu var. Bu Meslek Yüksekokulu’nda son 2 yılda ilave binasının kaba inşaatına Fırat Üniversitesi gerçekleştirdi. İnce işini tamamen biz OSB olarak üstlendik, protokol yapmıştık. 500 bin liraya yakın bir yatırımla o okulu 1 yılda hayata geçirdik. Yine Meslek Lisesi bir tane bir hayır sever OSB’nin 3. Bölgesi’nde bir Meslek Lisesi kuruldu. Bu sene öğretime geçtiler onlarda 2017-2018 yılında. Şu anda Meslek Yüksekokulu’nda 500 ün üzerinde talebe var. 250 civarında da Meslek Okulunda var. Bunlar ileriye dönük Organize Sanayi’nde çalışan firmalarımızın gerçekten ihtiyaçlarını karşılayacak potansiyel ve opsiyon el olarak çalışmasını sağlayacaktır. Yine kendi imkanlarımızla elektrik arıza ekibini çok iyi şekilde kurduk. Dışarıdan destek almıyoruz tamamen kendi mühendis ve teknisyenlerimizle hizmet veriyoruz 24 saat. İmkanlarımızla bir itfaiye teşkilatı kurduk, itfaiye aracımız var. Onun personelleri var 24 saat hizmet veriyorlar. Allah geçinden versin, başka kazalar olsa, yangın olaylarında ilk müdahalede bizim araçlarımız olmuştu. Bu çalışmalarımızın sırasında da çeşitli Elazığ’ın tanıtımıyla ilgili arkadaşlarımız gayret sarf ettiler. Hem internet yoluyla hem yayın organımız gazeteyle, çeşitli dergilerle. İstanbul tanıtım günleri, Ankara tanıtım günleri oralarda stantlar açarak gelen sanayicilere gerçekten insanlara Elazığ’da buda üretiliyor mu diye anlatmak için” diye konuştu.

“DÜZENLİ VE SİSTEMLİ VE BİZDE OLMAYAN ŞEYLER VAR”

Görevi süresinde Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptıkları çalışmaları anlatan Öztürk, “Diğer yandan da çeşitli kuruluşların burada toplantılarını sağladık. Geçen bundan 3 ay evvelde yine OSBÜK bizim üst kuruluşumuz. Ben aynı zamanda OSBÜK’ün ilk Ali Coşkun bey bakanın zamanında odalar birliğindeki konsey üyesiyken OSBÜK’ün ilk kurucu 9 üyesinden biriyim. O zaman Manisa oda başkanı arkadaşımız vardı, onun başkanlığında biz 9 kişiyle OSBÜK’ün üst kuruluşunu o zaman kurduk. Ve OSBÜK’ün burada toplantısı vardı. 11 tane yönetim kurulu üyesi Türkiye’deki belirli büyük odalar, OSB’lerin başkanları Adana, Mersin Konya, Çorum, Dilovası, İstanbul’dan bir tanesi, Kocaeli gibi 11 tane, 2 tanede Sanayi Odası Başkanı vardı gelenlerden. Hem başkan hem OSB başkanı. Onun dışında 24 tanede bu bölgeden OSB’lerin başkanı geldi. Elazığ’da böyle bir OSB’yi görünce birçok arkadaşlarımız tamam büyüklük olarak biz büyüğüz de böyle bir Organize Sanayi düzenli ve sistemli ve bizde olmayan şeyler var burada. Mesela bir lojistik merkezi Türkiye’de 5 tane. Bir tanesi Elazığ. Organize Sanayi içinden tren hattı geçiyor. Ben bu projeyi 3. Bölge kurulurken OSB oda başkanı iken imarı yapılırken o gün ki şartlarda Mehmet Kaymaz Bey müdürümüz idi. Dedim ki şu tren hattı buradan geçiyor buradan biz lojistik merkez parseli ayıracağız. Yani benim dediğim yıl 2009’dan evvel 2006 ya da 2007 idi” dedi.

“BİZİM DERDİMİZİ BİZDEN BAŞKA KİMSE BİLEMEZ”

Peki, “Elazığ’a hangi yatırımlar yapılacak”. Başkan Öztürk Elazığ’da yapılacak olan yatırımları da tek tek anlarak, “Biz lojistik merkezi için 17 bin metrekarelik arsayı orada lojistik merkezi kurulması için 3. Bölge yapılırken orada ayırtmıştık. Nasip kısmet etti Allah, bazı Avrupa Birliği projeleri kendi kaynaklarımızla alt yapısını ve üst yapısını mükemmel hale getirdik. Bir tek sıkıntımız var, bu lojistik merkezini çalıştırabilecek Türkiye’deki bazı firmalarla bu işi gerçekleştiremedik. Çünkü Türkiye’de Demiryolu taşımacılığı şirketleri az. Tam ihtisaslaşmamış ve yaygınlaşmamış bir firmayı biliyorsunuz. 1 yıllık süreyle sözleşmeler yaptırdık ama çalışmayı iyi yürütemedikleri için sözleşmeyi iptal ettik. Onun yanında şu anda oturduğumuzda belli Demiryolundan direk olarak orayla anlaşarak bizim istasyonumuzu kullanarak oraya yükleme boşaltma yapılıyor. Toplu olarak yükleme, boşaltmalar devamlı olarak var. Ama inşallah bir lojistik firması bu işi işletecek lojistik firmasını eğer tedarik edebilirsek buranın OSB’ye avantajı daha da fazla olacaktır. Çünkü niye 5 tane diyorum? Balo diye Manisa’da bir lojistik merkez firması var. Odalar birliği, Ticaret Sanayi Odası ve Manisa Organize Sanayi Odası, Balo diye bit lojistik firması kurmuşlar. Onlar Manisa’dan İzmir’e limana transferde nakliyede sıkıntı olduğu için ora için kurmuşlar, sonradan Almanya’ya transit başladı. Biz Elazığ OSB olarak Murat Koçmaz dedi ki biz burayı kuruyoruz şirket olarak seninle buradan bir hisse alalım. Biz OSB olarak o zaman 100 bin liralık bir hisse aldık ve Balo şirketinde 100 bin liralık ve sonra sermaye artırımlarına da katıldık. Oradan esinlenerek biz yapabilir miyiz dedik ama gerçekten bizim şirketleşerek bu işte ihtisas alanı olmadığımız için yapmamız biraz zor görünüyor ama inşallah önümüzdeki şu 4 yıllık süreç içerisinde dedik bu 2018’^de bunun daha verimli netice alabilmek için bir uğraşımız, mücadelemiz olacaktır. Burada bizim derdimizi bizden başka kimse bilmez” diye kaydetti.

“CİDDİ MANA DA BİR TESİS KURULUYOR”

Mevcut sorunların düzeltildiğini dile getiren Başkan Öztürk, “Çünkü buradaki yatırımcı arkadaşlar herkes Elazığ’ın içinden, Elazığ’ın dışından da arkadaşlarımız var. Ellerini taşın altına koymuşlar ama yatırım yapan insanlar da hiç kimse Elazığ’a getirip de hayrına yatırım yapmaz. Biz ne diyoruz sizi yatırıma değil kazanmaya davet ediyoruz. Elbette ki yatırımcının karşılığını alacak şekil kazanç sağlaması için katma değer sağlaması için yatırım yapması lazım. Yatırım yaparken de karşılığını alacak. Kimse gelip de dışarıdan almaz. Çok şükür bizim 2 tane büyük yerlerde problemimiz vardı, yani kangren olmuş yerlerdi. Birisi biliyorsunuz Feveranın yeri, yine 2016’da çözüldü, bir yatırımcı arkadaşımız orayı aldı, çok şükür hem orası ciddi mana da bir tesis kuruluyor yakında üretime geçecek. Deneme üretimlerini yapıyorlar. Yine bir tanesi Vakıflar bankasının yeri idi kaç yıldır atıl vaziyetteydi büyük alanlardan biri bunu da yine geçenlerde İstanbul’dan bir firmamız satın aldı, şu anda tadilata başladılar, sorunların hepsi çözüldü ve orada tekstil üretimi üzerine, konfeksiyon üzerine bir tesis kuruyor. Bu arkadaşlarımız Elazığ’a zaten kuracaklardı, bizim lojistik merkezinde 1000 metrekarelik bir boş alanımız vardı depo olarak yükleme için yapmıştık orayı. Onlara geçici olarak 1 yıllığına kiraya verdik. 145 yada 150 kişiyle orada şu anda başlamışlar zaten. Orayı bir eğitim alanı olarak düşünün inşallah burayı da Mart’ın sonunda faaliyete geçirecekler 1. Etabını 800 ile 1000 kişiydi. Fabrikanın tamamını doldurdukları zaman hedefleri 2500-3000 kişi ve o arkadaşlarımızın başka yatırımla ilgili projeleri var. Başka arsalara da talepleri var. İnşallah bunun dışında diğer başka talepli arkadaşlarımız var. Elazığ’ın yöresel kendi has yani hammaddesi burada olan mermercilikte bizim doğal taş bu bölgelerde ham madde varsa mesela Uslu köyündeki çanak çömlek toprağı. Şimdi ciddi olarak bununla ecdadımız uğraşmış ama şimdi ufak tefek uğraşılıyor” şeklinde konuştu.

“GELECEK YATIRIMCIYA VEREBİLECEĞİMİZ ARSALAR VAR”

“Mevcut arsaların değerlendirileceğini” belirten Öztürk, “Prosedürler, Sanayi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu sene bütçe çok. Bu sene OSB’lere 50 milyon gibi bir bütçe böldü bütün organize sanayiler için. Çünkü paranın çoğu Savunma Sanayi’ne gidiyor. Her taraftan kestiler. Gitsin canlarına helal olsun yeter ki belirli bir suretlerden kurtuldun bu ülke. Ama bizim de burada şu anda gelecek yatırımcıya verebileceğimiz arsalar var. Onun yanında atıla olan firmalarımızı atıllıktan kurtarıp faaliyete geçirmek için o çalışmalarımız var. El değiştiriyoruz, üretime getirttiriyoruz, kiralıktan sa üretime geçip el değiştirmeyi tercih ediyoruz. Tahminen 2018 yılında 15-16 tane böyle tesislerimiz var bunlar da hayata geçecektir. Küçük çaplı binalar ama bizim burada tek amacımız hiçbir bina atıl durumda kalmasın yine batı tarafımızda bir alan bulduk. Tahminen 180-200 hektarlık onu da önümüzdeki bu süreçte organize sanayi ye katacağız. 180-200 hektarlık yer demek yaklaşık 120-130 hektar arsa parseliz asyönü demek. Yani 1 milyon metrekarenin üzerinde 1 milyon 300 metrekare civarında bizim genişleyebilecek alanımız bir tek o. O zaman 800- 850 hektara falan çıkacak organize sanayi. Bunları sizlerle paylaşmamız lazım. Bizim yapmış olduğumuz hizmetleri sizler anlatmamız lazımdı. 6 yılı yapmıştık, son 2 yıl içinde bir kitapçık hazırladık. Özel olarak bir gazeteyi 2 yıllığa göre hazırladık. Üyelerimizle sanayicilerin iletişimi internet üzerinden veya telefon haberleşmeleri veya fakslarla veya mesajlarla anında her şeyden haberdar olunuyor. Sağ olsunlar bütün sanayiciler buna ilgi ve alaka gösteriyorlar. Taziyeler olsun, başka toplantılar olsun, duyurular olsun anında bizim arkadaşlarımız bu konuda iletişimi çok hızlı şekilde sağlıyoruz. Bu iletişimde de sanayicilerimiz gerçekten duyarlı davranıyorlar. Toplantılara, eğitim toplantılarına çalışanlarını gönderiyorlar. Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz anlaşmalarla eğitim programları yaptık. Fork lift, Vinç çalışanları için sertifika lazım. Dışarıdan ciddi paralar vererek alacakları sertifikaları burada toplu eğitimler açarak çok cüzi maliyetlerle veya maliyet dışıyla biz bunları burada çözdük. Bu bölgede ilk AR-GE bölümü kuruldu bir firmamız tarafından bir Malatya’da Çalık gurubunun var. Bir de yine Sezgin Motor Doğu Güneydoğu’da Antep hariç bir tek Malatya ve Elazığ’da bir AR-GE merkezi açtılar, onaylandı. Başarılı bir şekilde AR-GE teşviklerinden o firmamız her konusundan faydalanacak. Bugün Sigorta, SSK müdürüyle paylaşmıştık” dedi.

“6 YILDIR DEVAM EDEN BİR FAALİYET”

Toplantının sonunda İHH Elazığ Temsilcisi Metin Kılıç, “Şu anda un stokları ciddi anlamda azalmış durumda. Günlük 62 fırında ve yaklaşık 1 milyon ekmek çıkarılıp o iç kesimlere dağıtılmakta. Bu her gün devam ediyor. 6 yıldır devam eden bir faaliyet. İnşallah bir un kampanyası yine yaptık. 80 tır unu gönderdik kriz başladığı günden beri ama kriz gerçekten çok büyük boyutlarda ve devam diyor. Sizlerden bu anlamda bizimle iş birliği yapmanızı ve bu konuda da beraber çalışmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.

“DESTEKLERİN YERİNE GİDECEĞİNE İNANIYORUZ”

OSB Başkanı Suat Öztürk ise OSB olarak yardım kampanyasına destek vereceklerini belirterek, “Yine bizler imkan olduğu kadar organize sanayi olarak da destek vereceğiz. Geçmişte de vermiştik. Bunda da yine vereceğiz arkadaşlarla beraber yönetimde kararlaştırarak ne kadar vereceğimizi belirleyecek, bu vereceğimiz destek de yine OSB’nin adına ama münferit olarak da yapılacak desteklerin yerine gideceğine inanıyoruz. Çünkü bu işin içinde devletinde büyük katkısı var” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 31 Ocak 2018, 00:26

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137