Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu üyesi ve Elazığ Ziraat Odası Meclisi Başkanı Bekir Şinasi Özdemir tarım üreticilerinin sorunlarına değindi.

Sektörün sorunlarının çözümü noktasında prim desteği verilen ürünlerin arttırılması gerektiğini kaydeden Özdemir, “destek miktarının üretimi arttıracak seviyelere yükseltilmeli, desteklerde stopaj kesintisi kaldırılmalıdır” dedi.

Gübre kullanımında büyük miktarda düşüş yaşandığına dikkat çeken Şinasi Özdemir, gübre desteğinin yetersiz kaldığını kaydetti.

Tarımda kullanılan mazot desteğinin arttırılması gerektiğini de belirten Özdemir, elektrik enerjisi fiyatlarının makul düzeye çekilmesi, Ziraat Bankası’nın  % 11’lik tarımsal kredi faizlerini indirmesi gerektiğini söyledi.

ÖZDEMİR: HER YIL İÇİN 90 GÜN FİİLİ HİZMET ZAMMI VERİLMELİDİR

Özdemir, “Üst üste doğal afet yaşayan ürünlerde görülen hastalık ve zararlılar nedeniyle yeterli üretim yapamayan çiftçilerin borçları birikmiş,artık ödenemez hale gelmiştir. Çiftçilerin borçları, çiftçi kayıt sistemine kaydı olsun yada olmasın, faizleri silinmek suretiyle en az 5 yıl vadeli yapılandırılmalıdır. Bağkurlu çiftçi sayısı giderek azalmaktadır. Çiftçinin tarım sigortalılığını sürdürebilmesi için tarım sigorta gün sayısı 2008 yılındaki seviye alanı  15 güne indirilmelidir. Çiftçilere her yıl için 90 gün fiili hizmet zammı verilmelidir. Çiftçilere muafiyette geçen süreleri için borçlanma imkanı verilmelidir. Kamuoyunun bilgilerine sunduğum görüş ve düşüncelerimizin tamamını Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye iletmiştir” dedi.