Palu Kalkınma, Tanıtma ve Eğitim Gönüllüleri tarafından Nurettin Ardıçoğlu Kültür Merkezi’nde “Palu tarihine sahip çıkıyor” programının kapanış töreni gerçekleşti.

Düzenlenen programa AK Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Bulut, AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ, Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk, AK Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze, İl Milli Eğitim Müdürü Fevzi Göktürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirbağ, kurum müdürleri, STK Temsilcileri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

“DAHA İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Açılış konuşmasını yapan Palu Tanıma, Tanıtma ve Eğitim Gönüllüleri Dernek Başkanı Hüseyin Saylan, “Palu anlatmakla bitmez. Geçmişte değerli büyüklerimizin, Palulu hemşerilerimizin, Elazığ Belediye Başkanlığımızın, İlçe Kaymakamlığımızın ve İl Valiliğimizin koordinesinde Harput, Palu Kültür yolu başlatılmıştı. Dolayısıyla İç İşleri Bakanlığı Daireler Dernek Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan “Palu tarihine sahip çıkıyor” projesinin içerisinde Harput ve Palu fotoğraf sergisini de koymuş olduk. Birçok Palu’nun tanıtım filmi oldu. Ama bu da bizim ilk projemiz. Doğa’nın içerisinde bazı değişkenlikler olabilir. Belki eksiklerimiz de olabilir. Uyarırsanız daha sonraki projelerimizde daha güzel ve daha iyisini yapmaya çalışacağız. Projede emeği geçen bir önceki Milletvekillilerimiz; Sayın Metin Bey MYKYK üyemiz, Ömer Serdar Bey, Ejder Açıkkapı Bey, Tahir Öztürk Bey, aynı zamanda Elazığ Eski Valimiz Van Valisi Murat Zorluoğlu Bey özellikle tam destek verdi. 2 proje dedi. Biri Palu biri Karakoçan dedi. Aynı zamanda ilçemize tahin olduktan sonra geldiği günden bugüne kadar bizden daha fazla emek veren çaba gösteren değerli Kaymakam Bey’e sonsuz şükranlarımızı arz ediyorum ” ifadelerini kullandı.

Ardından Palu Kalkınma, Tanıtma ve Eğitim Gönüllüleri derneğinin hazırlamış olduğu tanıtım filmi gösterimi gerçekleşti.

“ELİMİZDEN GELDİĞİ KADAR BU PROJEYİ DEVAM ETTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Palu Kaymakamı Mehmet Öztürk’de, “bir proje başvurusu olmuştu kendisinin İç İşleri Bakanlığına. Palu Tanıtma, Kalkınma ve Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak. İlk projesi geçmemişti. Hüseyin Bey benim yanıma geldi, Kaymakam Bey, ben bundan sonra proje yapmayacağım diye. Morali bozulmuştu. Ben kendisine sabretmesini söyledim. Bir dahaki sefere bir proje çıkacağını söylemiştim. Ve şu an bu derneğimizin iki tane projesi geçti. Hem İç İşleri Bakanlığından, hem de Gençlik ve Spor Bakanlığından. Gerçekten de Hüseyin Saylan ve ekibi çok güzel çalışma yaptılar. Hem bu projede hem diğer projede. Çok özveriyle, emek harcayarak, maddi kaynak harcayarak kendileri cebinden de para harcayarak çok güzel şeyler yaptılar. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Tabi Elazığ gerçekten de çok kadim bir şehir. Elazığ ve Palu. Bu iki şehrin bir arada olması, gerekiyordu. Daha önce güzel projeler yapılmış. Harput, Palu Kültür yolu. Biz de Palu Kaymakamlığı olarak, Elazığ Belediyesi olarak elimizden geldiği kadar bu projeyi devam ettirmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda Sayın Valimizin desteğiyle de Elazığ’ın tanıtımıyla ilgili çok güzel sosyal medyada yazılı medyada çok güzel tanıtımlar oluyor. Bunların da meyvesinin alındığını düşünüyorum. Son zamanlarda çok gelen misafirlerimiz, turistlerimiz var” şeklinde konuştu.

“HÜKÜMETLERİMİZ ÇOK BÜYÜK DESTEKLER VERDİLER”

AK Parti Elazığ İl Başkanı Ramazan Gürgöze de, “Palu Eğitim Gönüllüleri Derneği tarafından düzenlenmiş bu programa katılmaktan büyük bir memnuniyet duyduğumu, bayramın dördüncü gününde sizlerle birlikte olmaktan da ayrıca memnuniyet duyduğumu ifade ederek başlamak istiyorum. Gerek Kaymakamımız, gerek Başkanımız bu projenin içeriği hakkında ve tanıtılan iki filmle ilgili de amaçlanan hedefin ne olduğu noktasında hepimiz bilgi sahibi olduk. Öncelikle şunu ifade etmem gerekiyor; iktidarlarımız döneminde ilimizin ve ülkemizin her bir noktasında doğanın, gizlenmiş doğanın, tarihin, kültürün ortaya çıkarılması için hükümetlerimiz çok büyük destekler verdiler. Gerek ilgili bakanlıklarımız gerek se hükümetimizin merkezi hükümetimiz ve yerel yönetimlerimiz tarihin açığa çıkarmadığı doğanın, insanların görmediği yerleri ve kültürümüzün insanlarımız ve dünyaya tanıtılması noktasında çok büyük destekler verdi. Bu proje de onlardan bir tanesi emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Başta çok çalışkan bir Kaymakam’ımız var Palu’da. Hepimizin çok yakinen tanıdığı, hepimizin kendisini sevdiği ve ilgili tüm yerel yöneticiler, belediyemizde bu konuda önemli destekler veriyor. Ve Palu Tanıtım ve Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin de çok önemli çalışmaları var. Bu çalışmaların devam etmesini temenni ederek emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.

“TÜRKİYE GENELİNE DE, PALU’MUZA DA GÜZEL HİZMETLER YAPILDI”

AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Demirbağ da, “Palu Kalkınma, Tanıtım Eğitim Gönüllüleri derneğimize Başkanı Hüseyin Saylan Bey’e, Kaymakam Bey’e, katkıları olan herkese teşekkür ediyorum. Özellikle de İç İşleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın himayesinde yapılan Palu’muzun tanıtım kültürü, tarihi konusundaki bu önemli projenin uygulamaya konulmasından dolayı da teşekkürlerimi arz ediyorum. AK Parti hükümetlerimiz döneminde ilk günden beri Elazığ’ımıza da, Türkiye geneline de, Palu’muza da güzel hizmetler yapıldı. Ama olabildiğince ilk double yol çalışmasına başlandığında Kovancılar Palu arasını biz ihale etmeden, resmi kurumların iş makinalarıyla yapmak suretiyle yol çalışmasını genişleme çalışmasını yapmak suretiyle trafiğe açtık. Palu’daki Seddeyi, Devlet Su İşleri ve görüşmek suretiyle yapımını gerçekleştirdik. Tırnik yolu, Arıcak bağlantısının sağladık. Dünyanın parası. Yani aşağı yukarı 10-15 trilyon, bugün ki parayla 10 trilyon para harcandı. Bitmedi ama inşallah imkan olduğu taktirde Arıcak Palu bağlantısını hem Alacakaya üzerinden hem de Palu üzerinden sağlamış olacağız inşallah. Hükümetlerimiz sizlerin büyük desteğiyle özellikle bu seçimde vermiş olduğunuz büyük destekle Sayın Cumhurbaşkanımız da AK Parti hükümetleri icraatına devam ettiği süre içerisinde ülkemize de Elazığ’a da Palu’muza da inşallah güzel hizmetler yapılacak” diye konuştu.

“PALU ELBETTE BİR MEDENİYETLER HAVZASI”

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz ise, “Palu’nun tarihini, kültürünü konuşuyoruz. Palu Elazığ’ımızın, geçmişinde kadim bir medeniyete sahip, kadim bir kültüre sahip önemli bölgelerimizden biri. Tabi Elazığ’ı bir bütün olarak düşündüğümüzde Harput medeniyetiyle, Palu medeniyeti devamlı birbirine destek vermiş, birbirine sahip çıkmış ve birbirini beslemiş. Dolayısıyla bu iki bölge arasındaki bağlantının gücü aynı zamanda birbirine güç katmış. Palu’nun alimleriyle, Harput’un alimleri birçok toplantılarda değişik zamanlarda bir araya gelerek birbirlerinden bilgi alışverişi yaptıkları gibi aynı iki medeniyetin kadim kültürü, kadim sanatı birbirini beslemiş. Palu elbette bir medeniyetler havzası o medeniyetler havzasının yöresel yemeklerinden tutun; yöresel kültürleri, yapıtları ve sanatıyla birlikte esasında Palu’yu öne çıkaran en önemli unsurlardan biri de Palu’daki ilmin gelişmesi, medreselerin, alimlerin ve Evliyaullah’ın o mekanda yer bulup oradan önce bölgeye daha sonra bütün dünyaya ilmi yaymalarıdır. Diyarbakır’daki Sur içinde bulunan Palu camisi yüzyıllarca Palu ilminin, medeniyetinin, Diyarbakır’daki Sur içinde bulunan camiden Ortadoğu’ya doğru yayılmasına vesile olan çok önemli bir medrese görevi görmüştür. Palu bir doğa turizmine açık olduğu gibi aynı zamanda bir inanç turizmine açık olan bir şehirdir. Bu çerçevede değerlendirdiğimizde özellikle Elazığ Belediyesi olarak Palu’daki inanç turizmini destekleyecek Mahmut Samini Hazretlerinin kabrine giden yolu yaptık. Aynı zamanda Şeyh Ali Septi Hazretlerinin kabrine giden yolu yaptık” diye kaydetti.

“AĞIRLIĞI ÇOK FAZLA OLAN ÇOK KIYMETLİ İLÇELERİMİZDEN BİR TANESİ”

AK Parti Elazığ Milletvekili ve MKYK Üyesi Metin Bulut da, “Palu Kalkınma, Tanıtım ve Eğitim Gönüllüleri derneği başkanımıza Sayın Hüseyin Saylan’a çok teşekkür ediyorum. Böylesine güzel ve anlamlı bir çalışma gerçekleştirdiği için. Bazı şeyleri anlatmak çok güç. Mesela Anne’yi anlatın dediğinizde Anne’yi birkaç kelimeyle özetleyin dediğinizde Anne’nin birkaç kelimeyle özetlenmesi veya birkaç dakikada anlatılması çok zordur. Palu’da öyle bir şey. Bana Elazığ’ı tanıt, bana Palu’yu tanıt dediklerinde o tanınan sürenin kifayet etmeyeceğini ifade ettiğini söyledi. Hakikatten Palu’da öyle. 5 bin yıllık geçmişi olan, pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan ve ev sahipliği yapmış olduğu her medeniyetin kokusu üstüne sinmiş olan o medeniyetlerin kültür hazineleri nesilden nesile taşınmış olan, bunun yanı sıra; inancın başkenti maneviyatın başkenti olmuş olan çok önemli bir ilçemiz. İlçemiz nüfusu belki Türkiye’deki 972 ilçe arasında alt sıralarda yer alabilir ama özgür alan itibariyle gerçekten özgür ağırlığı çok fazla olan çok kıymetli ilçelerimizden bir tanesi. Palu sadece bir ilçe değil. Palu demek; Anadolu demek. O yüzen Palu’yu tanıtmak demek Anadolu’yu tanıtmak demek. Böylesine anlamlı bir tanıtıma vesile olduğu için ben Sayın Başkanımıza, Hüseyin Saylan’a çok teşekkür ediyorum. Aynı zamanda Kaymakam’ımıza çok teşekkür ediyoruz. Görev yaptığı süre içerisinde hem uyumlu çalışmasıyla, hem de etkin ve yetkin çalışmasıyla gerçekten ilçemizin kalkınmasında, gelişmesinde başarılı rol oynamış önemli bürokratlarımızdan bir tanesi” ifadelerine yer verdi.

Programda fotografçılara ödül verildi.

Daha sonra davetliler Palu ilçesinin fotoğraflarının bulunduğu sergiyi gezdiler.