Pilotluğu Bıraktı, Devlet Desteğiyle Kendi İşinin Patronu Oldu

Elazığ’da 62 yaşındaki Metin Yeli, 3 yıl önce 43 yıllık pilotluk kariyerinden istifa edip devletten aldığı destek ile ilçesine Kayısı Entegre Tesisi kurarak hayalini gerçekleştirdi.

Pilotluğu Bıraktı, Devlet Desteğiyle Kendi İşinin Patronu Oldu

Baskil ilçesinde yaşayan 1 çocuk babası Metin Yeli, 43 yıl boyunca pilotluk yaparak dünyanın neredeyse her tarafını gezdi.

Ardından kendi işini kurmak isteyen Yeli, uzun bir süre plan ve araştırma yaptıktan sonra yaklaşık 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın kayısı ağacı bulunan ilçesine Kayısı Entegre Tesisini kurmaya karar verdi.

Devletten aldığı yüzde 65 hibe ile 2 milyon 200 bin TL’lik yatırım yapan Yeli, bin 500 metrekare büyüklüğünde tesisi kurdu.

Kendi işinin patronu olan ve 10 kişiye de istihdam sağlayan Yeli, bu yıl yaklaşık 500 ton kayısı işlemeyi hedeflerken, tedarikçi firmalar vasıtasıyla dünyaya da ihracat yapmayı planlıyor.

YELİ: SIRF BU İŞ İÇİN MESLEĞİMİ BIRAKTIM

2017 yılında mesleğini bıraktığını ve fabrika kurduğunu belirten Metin Yeli, “Mesleğimde gelebilecek her bir noktaya geldim. Bundan sonrası benim için pek bir artı değer teşkil etmediği için bu sektörde benim burada olmam gerekiyordu. Bundan dolayı da mesleğimi bıraktım. Pilotluk mesleği benim için yeterli dedim. Fabrika üretim dalı çok sevdiğim bir hobimdir. İnsanoğlu sevdiği bir iş dalından sonra yapamadığı veya içinde kalmış olduğu özellikleri de yakalayabiliyor. Bende bunlardan birisiyim. Bir ümidim, umudum ve hayallerim vardı. Bu geçmişten bu zamana kadar vardı. Bunu yakalayınca fırsat da doğunca neticede işletmenin başına geçtim. Sırf bu iş için mesleğimi bıraktım. Şuan 62 yaşındayım. 43 yıllık kaptanım. Dünyanın her tarafına ve bölgesine uçtum. Uçmadığım çok az bölge vardır. Meslek bizi her tarafa götürdü. Belli bir tecrübeye sahibiz. Bu tecrübeleri de burada bir ekiple üretim dalında farklı bir yere çekebilmektir. Dolayısıyla bunun mücadelesini veriyoruz. Başarılı olmaya çalışacağız. Bu sektör de çok zor. Her gün bir şey öğreniyoruz zaten öğrenmenin bir yaşı yoktur” dedi.

YELİ: AMACIMIZ SADECE ELAZIĞ’A DEĞİL DÜNYAYA HİZMET ETMEK

Baskil’in fazla gelişmediğini aktaran Yeli, “Çocukluğunun geçtiği dönemlerle bu dönem arasında çok bir fark yok. Bu beni hep üzmüştür. Bu üzüntü bir de fırsat doğurunca o fırsatlar acaba olabilir mi düşüncesiyle başladık. Oğlum ve amcamın oğlu ile düşündükten sonra bir adım attık. Bu adımında zor olduğunu biliyorduk, fakat neticede başardık. Bundan sonra temel kuruldu, her şey var. Geriye Pazar dünyasını aramak kaldı. Bu pazar dünyasını aramakta yeni olduğumuz için amacımız sadece Elazığ’a hizmet etmek değil dünyaya hizmet etmek. Adımlar tek tek gelir. Hiçbir zaman insanoğlu bir anda koşamaz. Bu tecrübe için de illa fabrikasyon tecrübesinin olması gerekmez. Hayat tecrübesi de size çok şey verir. Ben bu tecrübeden yola çıktım” diye konuştu.

YELİ: ÇOK KÜÇÜK ÇAPTA DÜNYAYA BİR İHRACATIMIZ OLDU

2018 yılında buranın bittiğini ve bu sene 2’nci üretimde olduklarını dile getiren Yeli, “Şuan da üretim ve paketleme aşamalarında hizmet vermekteyiz. Burayı TKDK işbirliği içerisinde geçmişte plan ve projelerimizi vererek değerlendirdik. Şuanda üretime geçtik. Küçük çapta da olsa ihracat yapmaya başladık. İnşallah ileri dönük beğeniler alarak kendi kalitemizi daha üstlere çıkararak ileride dünyaya ihracat yaparız. Bu konuda gereken çalışmaları ve adımları başlattık. Çok küçük çapta dünyaya bir ihracatımız oldu. Yakında ikinci bir ihracatımız olacak. Ürünlerimiz şuan da İstanbul’da. Temaslarımız var. Ama zaman gerektirecek. Biz de çok yeni bir işletme olduğumuz için dolayısıyla eksikliklerimiz olacaktır. Bunları da değerlendirerek kendimizi geliştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

YORUMLAR
gakgo
gakgo - 4 yıl Önce

adam pilotluk yapamayacak yaşa gelince bırakmış onda sorun yok da baskilimizde elazığımızda böyle bir ticarethane açtığı için tebrik ederim Allah yolunu açık etsin

ERBAİN GÜNCE
ERBAİN GÜNCE - 4 yıl Önce

65 yaşında pilot.. Uçamayınca bu işe girişmiş... Pilıtluğu kşmse durduk yere bırakmaz...

Selim tasli
Selim tasli @ERBAİN GÜNCE - 4 yıl Önce

Bı gün olumlu tarafından bakın şu memlekette...Helal olsun adama diyeceğiniz yerde niye bırakmış diyosunuz. Abiye helal olsun. İnşallah yüzlerce kişi calistirir

Cemal
Cemal @ERBAİN GÜNCE - 4 yıl Önce

Yazı yazmasını beceremiyorsun haline bakmadan birde yorum yazıyorsun.

Cemal
Cemal - 4 yıl Önce

Kazancı bol olsun başarılar. Elazığ'ın boş boğazlara ihtiyacı yok yatırımcı ve girişimcilere ihtiyacı var. Bu memlekete kim yatırım yaparsa Allah işini rast getirsin. Memleket kazansın ülke kazansın.

N.B
N.B - 4 yıl Önce

Adam 19 yaşında pilot olmuş vay bee

SIRADAKİ HABER

banner137