Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu, UN Women işbirliğinde, BM 62. Kadının Statüsü Komisyonu toplantıları kapsamında "WEPs Hareketi-Bilgi Aktarımı ve Network Etkinliği"ne ev sahipliği yaptı.

New York’ta gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye’den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bürokratlar, bazı STK Temsilcileri ve TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık katıldı.

PROF. DR. AÇIK, BAKAN KAYA İLE BİR ARAYA GELDİ

Prof. Dr. Yasemin Açık, etkinlikler kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ile bir arayada geldi. Prof. Dr. Açık, yaptıkları çalışmalarla ilgili Bakan Fatma Betül Sayan Kaya’ya bilgiler vererek desteklerinden dolayı teşekkür etti.

PROF. DR. AÇIK: KADINLAR HALEN DEZAVANTAJLI

Programın açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Başkan Yardımcısı ve İDK Başkanı Yasemin Açık, kadınların hala ekonomik ve sosyal kaynaklara ulaşmada dezavantajlı olduğunu belirterek, sürdürülebilir kalkınma için kadınların toplumsal hayata tam ve eşit bir şekilde katılmasının gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Açık, İDK olarak, kadınların toplumdaki sosyal ve ekonomik konumunu güçlendirme, toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri ile mücadele etme ve kadın istihdamını artırma konusunda çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

PROF. DR. AÇIK: ATILACAK ÇOK ADIM VAR
Toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde kadınların hayatın her alanına aktif ve etkin katılımını önemsediklerini belirten Prof. Dr. Açık, şöyle konuştu: “Kadın, maalesef ekonomide ve sosyal hayatta hala hayal ettiğimiz konumda değil. Bu alanda halâ yapılacak çok şey, atılacak çok adım var. Kadınlar üst yönetimde yer almakta, ekonomik ve sosyal kaynaklara ulaşmada maalesef hala dezavantajlı durumda. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak ve bölgelerarası eşitsizliği azaltmak amacıyla, toplumun yarısını oluşturan kadınların, iş dünyasında daha etkin yer alabilmelerinin, bu sayede de sosyal hayatta çok daha güçlü var olabilmelerinin önü açılmalı.”

“ÜÇÜNCÜ ULUSLARARASI KADIN ZİRVESİ DÜZENLEYECEĞİZ”
TÜRKONFED’e üye 40 bin şirketin ‘WEBs-Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerini imzalaması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Prof. Dr. Açık, kurumların ve şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği ile kadın ve aile dostu işletmeler olarak zihinsel bir dönüşüm başlatmaları gerekliliğine de vurgu yaptı. 
“TÜRKONFED olarak ‘Kadın güçlenirse, toplum güçlenir’ felsefesiyle hareket ediyoruz. Bu nedenle, geçen seneyi Türkiye’de ‘Kadın Yılı’ ilân ettik” diyen Açık, “Bu kapsamda pek çok ilimizde etkinlikler düzenledik, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta konumlarını güçlendirmek adına kanun koyuculara önerilerde bulunduğumuz İş Dünyasında Kadın raporumuzu yayınladık. Bu yıl ise yine aynı hedeflerle Türkiye’de üçüncü uluslararası kadın zirvesi düzenlemeyi planlıyoruz” dedi.


“İŞ DÜNYASINDA KADIN RAPORUMUZU YAYINLADIK”
Ulusal lansmanı 7 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirilen ve kadının ekonomik ve sosyal hayatta daha etkin olabilmesi için çözüm önerileri sunan 3. İş Dünyasında Kadın: Sorunlar, Çözümler ve
Öneriler raporuyla ilgili olarak ise Prof. Dr. Açık, “11 yılda üç kez, İş Dünyası’nda Kadın adıyla kapsamlı raporlar yayınladık. Geçen hafta yayınlanan son raporumuz, cinsiyete duyarlı ücretlendirme, aile dostu şirketler, cinsiyet ve gelir vergi karşılaştırması, kayıt dışı istihdam için sosyal güvenlik sistemleri gibi pek çok konuda sorunları tespit ettik ve politika önerilerimizi ortaya koyduk. Bu konuda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yakın temas içindeyiz. Kadın işgücünü teşvik eden çözümler üretmeye ve kadın istihdamının artırılması adına önerilerimizin yeni uygulamalara dahil edilmesi için takipçi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. AÇIK, AMERİKADA ÇEŞİTLİ TEMASLARDA BULUNDU
TÜRKONFED İDK Başkanı Açık ve beraberindeki heyet, BM temasları kapsamında, New York Başkonsolosu Ertan Yalçın, BM Türkiye Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ile ABD’nin önemli sivil toplum kuruluşlarının yöneticileriyle de önemli temaslar gerçekleştirdi.