Prof. Dr. Yasemin Açık, Türkiye’nin en çok izlenen ekonomi kanallarından olan Bloomberg HT’de yayınlanan “Üst Düzey” programının canlı yayın konuğu oldu.

“DÜNYA EKONOMİSİNE 12 TRİLYON DOLAR EK KATKI OLUŞTURACAKTIR”

    Programda kadın istihdamı konusunda ülkemizdeki verileri paylaşan ve Elazığ’da kadın istihdamına katkı sağlamak için kurduğu ELİKAD hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Açık, “Kadın istihdamında Eylül 2018 yılı TÜİK verilerine göre ülkemizde kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 34. Kadınların istihdam oranı ise yüzde 28. Kadınların İş gücüne katılma oranlarının dünya ortalaması yüzde 50, Avrupa’da ise yüzde 70. Kadınların istihdam edilme oranı Avrupa ortalamasında yüzde 60.4 bizde yüzde 28. Bizim bu alanda biraz gelişmeye ihtiyacımız. Aslında son 10’da kadının hem iş dünyası yaşamasına katılmasında hem de istihdamında önemli gelişmeler ama tabi ki daha çok yolumuz var. Özlenen istenilen düzeye henüz gelmedi. Ülkemizde işveren kadın oranı oldukça düşük yüzde 8 oranında. Girişimci kadın oranımız ise yüzde 9. Ama biliyoruz ki 2025 yılına kadar toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanırsa, dünya ekonomisine 12 Trilyon Dolar ek katkı oluşturacaktır. Kadının iş yaşamında istihdam da yer alması bu kadar önemli. Şirketlere baktığınız zaman ülkemizde ilk 102 şirket incelenmiş bunlarda kadın yönetici oranı yüzde 41 bulunmuş. Üst düzey yönetici sayısı daha da düşük” dedi.

“OKUR YAZAR OLMAYAN KADIN ORANI ERKEKLERDEN 5 KAT DAHA FAZLA”

Doğuda kadın olmanın güçlüğüne dikkat çeken  Prof. Dr. Yasemin Açık, “Kadın olmak zor ama doğuda kadın olmak daha da zor. Hele işkadını olmak çok daha zor. Ülkemizde ve doğu ve güneydoğuda kadınlar ve erkeklere biçilmiş toplumsal cinsiyet rolleri var. Örneğin erkekler dışarıdaki işleri yapma ve evi geçindirmeyle sorumludur. Kadınlar ise ev işleri çocuk bakımlarıyla sorumludur gibi toplumsal cinsiyet ayrımı var. Bunu göz önüne aldığınız zaman erkeklerin para kazanmak için yaptıkları bir tek işte başarılı olmaları beklenirken, kadın iyi bir anne iyi bir eş iyi bir ev hanımı olmak zorunda. Bu nedenle de tüm bu işleri sıraya koyarak çalışmak zorunda yoksa başarılı olamaz. Kadının güçlenmesini istiyorsak kadının eğitimsel açıdan ve ekonomik açıdan güçlenmesini sağlamamız lazım. Eğer kadın eğitimsel ve ekonomik açıdan güçlenirse zaten girişimci kadın, siyasetçi kadın kendiliğinden ortaya çıkacaktır. Türkiye’nin genelinde okur yazar olmayan kadın oranı erkeklerden 5 kat daha fazla. Son dönemlerde kız çocuklarında lise ve üniversite okuma oranları arttı ama yine de çok yolumuz var. Bu yapı içerisinde kırsal alanda evde ücretsiz aile işçisi olarak çalışan kadın, kente geldiğinde hem eğitim ve mesleki eğitim yetersizliği hem de çalışma yaşamına girmesini  engelleyen diğer nedenlerle  ya çalışmıyor yada emek yoğun iş kollarında düşük statü ve düşük ücretli sosyal güvenceden yoksun çalışıyor” ifadelerini kullandı.

“ORASI BENİM ÇOCUĞUM GİBİ”

Seza Çimento Fabrikasıyla da ilgili soruları cevaplandıran Prof. Dr. Yasemin Açık, Fabrikanın kurulma hikayesini anlattı. Prof. Dr. Açık, Seza Çimento Fabrikası’nın kurulmasının her aşamasında başında bulunduğunu belirterek, “Baştan sona kadar benim kurguladığım, her aşamasında emek verdiğim bir iş kurmak istedim. Yapacağım yatırımı düşünürken de bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılmasına katkı sağlasın, yerel kalkınmayı artırsın, oradaki insanların istihdamını artırsın ama bu istihdamı artırırken de biraz da hayatlarına dokunsun gibi düşündüm ve bunun bir sanayi yatırımı olması gerektiğini gördüm. Ardından da çimento fabrikası olmasına karar verdim. Yaptığım araştırmalar neticesinde 2011 yılında çimento fabrikası kurmaya karar verdim. İlk kazmayı 2014 yılı Şubat ayında vurduk. 2016 yılı Mart ayında artık çimento üretip, satıyorduk. Şantiye süreci çok zorlu geçti. Ben o dönemde üniversitedeki görevimden 3 yıl ücretsiz izin aldım. Bir fiil şantiyede gece gündüz çalıştım. Her taşına emek verdim. Orası benim çocuğum gibi oldu” dedi.

“2 BİN 500 KİŞİYE OLUMLU KATKI SAĞLAYAN BİR YER”

Seza Çimento fabrikasında günde ortalama 7 bin 500 ton çimento üretimi yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Açık, “Bizim yıllık üretim kapasitemiz 2.3 milyon ton çimento. 500 kişiyi istihdam ediyoruz. İstihdam ettiklerimiz, tedarikçilerimiz ve aileleriyle birlikte en az 2 bin 500 kişiye olumlu katkı sağlayan bir yer. Elazığ ile Malatya arasında, kömürhan köprüsünün Elazığ yüzünde, en son teknoloji üretim yapıyoruz. Tüm analizlerimiz el değmeden yapılıyor. Şuanda otomatik kumanda sistemimiz var. Dilersek otomatik bir şekilde de fabrikamızı çalıştırabiliyoruz. 2018 yılında üretimimizin yüzde 22.5’ini ihraç ettik. Bizim açımızdan iyi geçti. 2019 yılında ise üretimimizin yüzde 35 – 40’ını ihraç etmeyi düşünüyoruz. Limanda yerimiz var. Ürünlerimizi tren yoluyla gönderip yurt dışına satıyoruz” dedi.