TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı ve Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, TÜRKONFED tarafından “İş Dünyasında Kadın Raporu’nun açıklanmasının ardından Bloomberg HT televizyonuna açıklamalarda bulundu.

“ÇALIŞAN KADINLAR İÇİN FON OLUŞTURULABİLİR”

Prof. Dr. Yasemin Açık, “Ülkemizde 1.3 milyon kadın çocuğuna baktığı için istihdama, iş yaşamına girmediğini vurgulamıştır. Yine her yıl 120 bin kadın çocuk ya da yaşlı bakımını yapmak için işinden ayrılmaktadır. Bu sorunun çözülmesinde de bizim önerimiz bir kreş fonunun oluşturulmasıdır. Kadınların çalışan kadının devlete ödediği vergi diliminden kesilmek üzere oluşturulacak olan bir fonla çalışan kadının çocuğunun kreş ücreti karşılanabilir. Aynen AGİ’de olduğu gibi, asgari geçim indiriminde çalışan kişinin, çalışmayan eşi ve çocuklarına nasıl bir destek olunuyorsa burada da çalışan kadının çocuğunun kreş parasını ödemek için böyle bir fon oluşturulabilir ve onun devlete ödediği vergi diliminden kesilerek oluşturulabilir” şeklinde konuştu.

“ÇOCUĞUNU KREŞE GÖNDERECEK KADINLARA BİR TAKIAM UYGULAMALAR LAZIM”

Kreş fonunun örneklerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yasemin Açık, “Örnekleri de var, örneğin Fransa’da Teks Credit adı altında çalışan kadının çocuğunun kreş ücretinin %50’si evde bakım ücretinin ise %30’u devlet tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde sevindirici bir durum, son dönemde bu Şubat ayı içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda kreş çeki adı altında bir uygulama ortaya çıktı. Sevindirici bir şey ama daha çok özel okullarda olduğu gibi vergi muafiyeti söz konusu kreş açan kişiye. Oysa bunun yanı sıra çocuğunu kreşe gönderecek olan kadınlara yönelik de bir takım uygulamalarının olması lazım. Yine bu verilecek olan kredi çekinin miktarı da brüt asgari ücretin %15’ini geçmeyecek şeklinde açıklandı.  Bu çok güzel sevindirici bir durum. Ama ülkemizde geliştirilmesine daha da ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.