Elazığ İş Kadınları Derneği ve Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, Dünya Gazetesi Genel Koordinatörü ve Yazarı Vahap Munyar’ın hazırlayıp sunduğu “Patronlar Anlatıyor” programının konuğu oldu.

İnternetten yayınlanan “Patronlar Konuşuyor” programına konuk olan Prof. Dr. Açık, Baskil’e kurulan, Cumhuriyet tarihinin en büyük özel yatırımı olan Seza Çimento’nun kuruluş hikâyesini anlattı.

AÇIK: BENİM AMACIM HİÇBİR ZAMAN PARA KAZANMAK OLMADI

Elazığ İş Kadınları Derneği ve Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Fabrika 2011 ile 2014 yılı Nisan ayı başladı. Bana inanan arkadaşlarımla beraber yola çıktık. 2014 ile 2016 yılları arasında fabrikayı kurduk. Ben bu dönemde fakültedeki üniversitedeki görevimden 3 yıl ücretsiz izin aldım ve gece gündüz şantiyede inşaatın başında durdum ve çok güzel bir fabrika kurduk. Aslında ben bu fabrikayı başka bir ilde ya da liman içerisinde kurabilirdim. Hiçbir bölgesel teşvik almadım. Yani bu fabrika İstanbul’da kurulsaydı aynı paraya kurulacaktı aynı şekilde kurulacaktı. Ama benim amacım hiçbir zaman para kazanmak olmadı hem bu bölgeye bir yatırım yapmış olayım, istihdamı arttırayım hem de doğup büyüdüğümüz topraklara vefa borcumu ödeyeyim diye düşündüm” dedi.

Prof. Dr. Açık, programda Ticaret Bakanlığı kararıyla çimento ihracatına getirilen sınırlandırmayı değerlendirdi.

AÇIK: LOJİSTİK YA DA KDV KATILARAK HİÇBİR ŞEY ÖYLE SATILMAZ

Prof. Dr. Yasemin Açık,  "Çimento fiyatı söylenirken fabrika teslim fiyatının söylenmesi lazım. Lojistik ya da KDV katılarak hiçbir şey öyle satılmaz. Banka altı fiyat çıkış söylenir. Bizim fiyatımızda 300 ile 340 arasında değişir kesinlikle 500 diye bir fiyat yok. 300 gram dışındaki bir çimentoyu düşünün 150 metre karelik bir evde yüzde 3 bir oranda beton kullanıldığını düşünün bu betonunda yüzde 30 ile 35 ancak çimento betonda yapılırken sadece çimentodan yapılmıyor ki içine kimyasal konuluyor yani sonuçta betonun yüzde 30, 35’i çimento. Yani bu şekilde baktığınız zaman 150 metre karelik bir dairenin temeli bahçesi ile birlikte hesapladığınız zaman zaten orada kullanılan çimentonun maliyeti o sattıkları atıyorum 800, 1 milyon TL’lik dairelerde 7 lira 9 bin lira civarında bir şey. Yani kalkıp ta bütün suçu bu sektöre yüklemek çok doğru bir şey değil” dedi.

Prof. Dr. Açık, dünyanın en ucuz çimentosunu sattıklarını, iç pazara daha da ucuz sattıklarını belirterek, emlak fiyatlarındaki artışı çimentoya bağlamanın doğru olmadığını savundu.

AÇIK: ASLINDA OLMASI GEREKEN FİYATIN ÇOK ALTINDA BİR FİYATA SATILIYOR

Prof. Dr. Yasemin Açık, “Dünya’nın en ucuz çimentosunu satıyoruz ve iç pazara daha ucuz satıyoruz. Çimento fiyatları 35 dolar seviyelerinde. Çin Dünya’da çimentoyu en ucuz satan ülkelerden birisi 70 dolara satıyor. Ortalama çimentonun fiyatı 100 doların altında değil. Çimento aslında deminde bahsettiğim bu kadar maliyet artışlarını da göz önüne aldığımız zaman aslında olması gereken fiyatın çok altında bir fiyata satılıyor. Bazen zararına; maliyetin iç pazarına da çimento satılıyor ama diğer taraftan da dış pazara satış yaparak aradaki o edilen zararı gidermeye çalışıyor aslında çimento sektörü. Bir binanın yapımı içerisinde çimentonun payına baktığımız zaman ortalama yüzde üç katkısı var bina maliyeti içerisinde. Bina yapılırken maliyete etki eden okadar çok kalem varken üst yapı müteahhitleri derneğinin çimentoyu hedef alarak ve daha sonra kota uygulamasına kadar giden bir, kamuoyunu yanlış bilgilendirme yaparak ve üstelik kendi üretimleri içerisine yaptıkları binanın içerisinde en az miktar tutan ve en az para olarak en az maliyeti tutan ürünü ana beden göstererek kamuoyunu yanlış bilgilendirerek ben çok masum bulmuyorum” dedi.