Cuma günü saat 11.27’de meydana gelen ve AFAD tarafından Pütürge merkezli, büyüklüğü ise 4.7 olarak açıklanan depremle ilgili İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi, Jeofizikçi ve deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan oldukça önemli açıklamalarda bulundu.

Daha önce orta hasarlı binalarla ilgili açıklama yapan ve orta hasarlı binalarda güçlendirmeye karşı olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, bu kez bölgede artçıların 1 – 2 yıl daha süreceğini vurguladı.

Cuma günü meydana gelen depremin, 24 Ocak 2020 tarihli 6.7 büyüklüğündeki Sivrice depreminin artçısı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Van depreminin üzerinden 9 yıl geçti. 7.2 büyüklüğündeydi o deprem. Nasıl ki, üzerinde 9 yıl geçen, Van depreminin artçılarını 2020’ye kadar halen algılıyorsak, 24 Ocak depreminin artçıları da devam edecektir. Kaldı ki, 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6,7’lik deprem henüz daha genç bir deprem Bunun artçılarının ne kadar süreceğini kestirmek zor. Ama en az, en az 1-2 yıl sürer” dedi.

“ORADA DAHA BÜYÜK DEPREM BEKLENTİMİZ YOK”

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Doğu Anadolu fayıyla ilgili büyük deprem beklentilerinin olmadığını belirterek “Karakaya Barajı deprem algılamalarını yaklaşık 3 ay o bölgede yapmıştım. Etkin bir kırık. Ama Doğu Anadolu Fayı çok sık aralıklarla patlamaz. Kuzey Anadolu kırığı oluşmadan önce Anadolu’nun tek kırığı Doğu Anadolu kırığıydı. O nedenle Doğu Anadolu kırığı en yaşlı kırıktır. Yaklaşık 15 milyon yıllıktır. 15 milyon yılda burası artık yorgun düşmüştür. Daha sonra buna yardımcı olmak için Kuzey Anadolu kırığı bundan yaklaşık 3,5 milyon yıl önce Doğu Anadolu kırığının çocuğu olarak doğmuştur. Artık onun üzerindeki yükü Kuzey Anadolu kırığı daha büyük depremlerle almaktadır ki o 8’e kadar deprem üretir. Ama Doğu Anadolu kırığının üreteceği en büyük deprem 7- 7,1 büyüklüğünde deprem. Zaten Elazığ- Malatya depremi zaten oradaki kırık boyunca oluşabilecek en büyük deprem. Bunun ardından orada daha büyük deprem beklentimiz yok” şeklinde konuştu.

“BÖLGEDEKİ GERGİNLİĞİ BOŞALTACAK ŞEKİLDE ARTÇILAR HENÜZ OLUŞMADI”

24 Ocak depreminin ardından henüz gerginliği boşaltacak artçıların olmadığını belirten Prof. Dr. Ercan, “Net olarak söylüyorum. Ama 6,7’lik deprem küçümsenemeyecek bir deprem olduğu için, sizlerle daha önce yaptığımız oturumlarda, bunun artçılarının 5,7- 5,8’e kadar varabileceğini, yarıçap olarak da 150 km.’lik bir alanda olacak her türlü depremin, Elazığ- Malatya depreminin bir artçısı olarak algılanması gerektiğini belirtmiştik. Şimdi, tabi ki bu deprem ve büyük artçıları oldu. Ama bu bölgedeki gerginliği boşaltacak şekilde artçılar henüz oluşmadı” ifadelerini kullandı.

“6,7’LİK DEPREMİN ARTÇILARI EN AZ 1-2 YIL SÜRER”

Bölgede artçıların devam edebileceğini belirten Prof. Dr. Ahmet Ercan, “Nasıl ki, Van depremi 2011’de, şu andaki 2020’ye kadar halen artçılarını algılıyorsak ki, onun büyüklüğü 7,2’ydi. Aşağı yukarı 9 yıl geçti ama halen artçılarını algılıyoruz. Ama 6,7’lik deprem henüz daha genç bir deprem, 2020’de olan. Bunun artçılarının ne kadar süreceğini kestirmek zor. Ama en az, en az 1-2 yıl sürer. Ama bunların artçıları, biraz önce Sayın Büyükşehir Belediye Başkanının konuştuğu gibi, artık yıkacağını yıktı 6,7’lik deprem, dolayısıyla 4,7’lik depremin artık yıkacağı bir ev yok. Çünkü, genellikle 4,7’lik deprem, eğer 6,7’lik deprem olmasaydı, Pütürge dolayı, Pütürge kaldı ki dağlık bir kesimdir, ovada yer almaz. Pütürge’nin ovalarının olduğu yerde tamamen Karakaya Barajı’nın suları kapladı. O nedenle, depremden etkilenecek yapı sayısı çok değildir. Evet, Pütürge civarında yoksulluk vardır ama o yapılar zaten yıkılmıştır. O nedenle bu çok büyütülecek bir deprem değildir. Beklenen depremlerden bir tanesi olmuştur, daha büyük bir deprem beklentisi içinde değilim” dedi.