Kanal Fırat Televizyonu’nda canlı olarak yayınlanan ve Furkan Dilaver’in hazırlayıp sunduğu “Son Baskı” programına Hemşehrimiz Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan katılarak alınacak olan tedbirlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. İlhan, yapmış olduğu açıklamada vaka sayılarında düşüş olduğu taktirde yeni tedbirlilerin uygulanmayacağı, artışların devam ettiği halde ise yeni tedbirler alınacağını söyledi.

İLHAN: DURAĞANLAŞMA HALİNDE TEDBİRLER AYNEN DEVAM EDECEK

Prof. Dr. Necmi İlhan, “Hepimizin doğası bunları görmemek yönünde. İnşallah önlemler yeterli olur. Ayın 20’sinde saat 20.00’de başlayacak bu önlemler Cuma günü itibariyle başlıyor. Biraz zamanda tanındı ki insanlar hazırlıklarını yapsınlar, kendilerini ayarlasınlar diye. Şimdi yaklaşık 40-45 gün var 31 Aralık’a kadar baktığımızda. Biliyoruz ki virüs temas ettiği kişiye etki ettikten sonra o kişi 7 gün çevreye virüs salınımında bulunuyor, 15 güne kadar uzayabiliyor. Nereden bakarsanız bakın en az 3 çarpı 15 gün 3 tur kadar bulaş ihtimali 31 Aralık’a kadar bir kısıtlama söz konusu. Eğer virüsün artış hızında azalma söz konusu olursa, durağanlaşma söz konusu olursa yani plato şu anda yukarıya doğru ok şeklinde gidiyor. Okun yönü biraz eğrilir, sonra stabilleşir, plato çizer düz olur, sonra aşağı doğru yönlenmesi söz konusu olursa bu korunma yöntemleriyle, bu kısıtlamalarda devam edilir” ifadelerini kullandı.

İLHAN: HASTA SAYISI YÜKSELİRSE TEDBİRLER ARTABİLİR

Prof. Dr. Necmi İlhan, “Yok bakıldı; diyelim ki Aralık 15 oldu ama halen beklenen söz konusu olmadı. Baktık pek de bir şey fark etmemiş. O zaman tabi ki önlemler peyder pey kademeli olarak daha sertleştirilebilir. Nasıl olabilir? Örneğin haftasonu temelli bir sokağa çıkma yasağı söz konusu olabilir. Hafta içi risk gruplarına tanımlanan süreler tamamen kapatılabilir herkes evinde kalsın denilir ya da biraz daha ilerlesek alışveriş merkezleri tamamen kapatılabilir o zaman dilimleri içerisinde. Bazı üretimi zorlu olan yerler dışında tüm üretimler durabilir ama bunları hiç birimiz görmek istemiyoruz. Vatandaşlarımız kendi muhasebelerini yapsalar, kendi önlemlerini alsalardı biz şu günlerin daha rahat geçebileceğini biliyoruz. Çocuklarımızın daha rahat okullarına devam edebileceğini pekala kestirebilirdik. İlla bizim bazı şeylere uymamız için, illa virüsün kontrol altına alınması için devletin önlem almasını beklemek gerekli değil aslında. Herkesin kendi risk değerlendirmesini yapıp, kalabalık ortama girmemesi, temiz havayla yüzleşecek ortamlarda bulunması gerekiyor” şeklinde konuştu.