Ramazan ayında tutulan orucun bedensel faydaları kadar ruhsal faydalarının da olduğunu vurgulayan Psikolog Ömer Deniz, oruç tutmanın psikolojik ve sosyal açıdan bireye olumlu etkilerini sıraladı.

DENİZ: RUHSAL VE SOSYAL SIHHAT AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ BİR İBADET

Ömer Deniz, “Ramazan tabi çok özel bir ay,  insanlar için manevi açıdan çok duyguların, hislerin doruk noktada yaşandığı bir ay. Bu sene tabi Ramazan’lar biraz daha farklı olacak. Özellikle pandemi sürecinde geçmiş yıllardaki Ramazan’lardan biraz daha farklı geçecek gibi gözüküyor. Oruç tutmak, Ramazan ayını yaşamak sadece bedensel olarak sıhhat bulmak değil, aynı zamanda ruhsal olarak, duygusal olarak da sıhhat bulmak için son derece önemli. Bu ayda insanlar özellikle olumsuz duygularla, kötü davranışlarını daha azaltıp insanlara yardım etmek, kendi iç huzurlarını arttırmak, kendilerini bir gözden geçirme açısından son derece önemli. Oruç tutmak hem bedensel sıhhat açısından hem de ruhsal ve sosyal sıhhat açısından çok önemli bir ibadet” ifadelerini kullandı.

DENİZ: PANDEMİ BEDENSEL OLDUĞU KADAR RUHSAL OLARAK DA İNSANLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Salgının gölgesinde geçirilecek ramazan ayına değinen Deniz, “Pandemi sürecinde dikkat etmemiz gereken şeyler var. Ben bir sağlıkçı olarak bu konuyu çok önemsiyorum ve halkımızı da bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu sene teravih namazları olsun, iftarlar olsun. Bu sene biraz dikkat edeceğiz, farklı geçecek. Her zaman toplu iftarlara aileler arasında kalabalık iftarlara alışıktık. Ama bu sene bu konularda biraz daha titiz olmamız gerekiyor. Çünkü pandemi bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiş durumda. Pandemi de bedensel olduğu kadar ruhsal olarak da insanları olumsuz etkiliyor, insanları kaygılandırıyor. Bir başkasının rahatsızlığına vesile olmak hem dinen hem de ahlaken bizim dikkat etmemiz gereken bir durum. Bu vesile ile vatandaşlarımızın Ramazan ayında bu konulara da çok dikkat etmelerini öneriyorum. Tabi toplu iftarlara gitmeyeceğiz belki aileler arasına kalabalık iftarlar yapmayacağız ama bu şu demek değil; birbirimizi aramayalım, sormayalım, yardımlaşmayalım. Ramazan ayının en önemli özelliklerinden bir tanesi de yardımlaşmanın çok yoğun yaşandığı, insanların öfkelerini kontrol etmekte çok daha dikkat ettikleri önemli bir ay. Bu vesile ile özellikle yoksul insanlara, yani bazı konularda maddi yönden ihtiyaç sahibi olan kişileri unutmamak lazım. En önemli dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de bu” şeklinde konuştu.