Koronavirüs Bilim Kurulu'nun toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız" dedi.

Bakan Koca, "Ramazan’ın başlamasıyla birlikte ne gibi tedbirler alınabilir, önerilerimiz neler olabilir diye genel kapsayıcı bir şekilde alternatifli hazırlık yapıldı, öneri yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Kabine toplantısı var. Bu kapsayıcı alternatif önerileri sunmuş olacağız. O çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları uygun gördükleri halde açıklarlar" diye konuştu.

Şimdi gözler Bilim Kurulu’nun önerilerinin görüşüleceği Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağı açıklamaya çevrildi.

Kritik toplantı saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılacak. İşte masadaki yasak, kısıtlama ve ilave tedbirlerle ilgili son dakika gelişmesinin tüm detayları...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının ardından Koronavirüs Bilim Kurulu’nun önerilerinin görüşüleceği Kabine toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak.

Ramazan Bayramı’nı da kapsayacak şekilde, sokağa çıkma kısıtlamasının süre ve kapsamının gözden geçirilmesi, yüksek risk grubundaki illerde 8 ve 12. sınıflar haricinde yüz yüze eğitime ara verilmesi, kademeli mesaiye yeniden geçilmesi konuları gündemin önde gelen maddeleri.

13 KRİTİK MADDE

İşte Bilim Kurulunda ve ardından bugün de kabine toplantısında konuşulacağı belirtilen tedbirler: 1- Tam kapanma. 2- Türkiye genelinde ya da kırmızı illerde seyahat yasağı. 3- Yüz yüze eğitimin devam ettiği illerle ilgili değerlendirme yapılacak. 4- Ramazan ayı boyunca toplu iftar ve sahur tedbirleri uygulanacak. 5- Kamuda yeniden esnek çalışma modeli de gündemde. 6- Özel sektörün uzaktan çalışmaya teşvik edilmesi.

7- Seyahat yasağı da gündeme gelecek. 8- Kısıtlama saatlerinin değiştirilmesi. 9- Ramazanda kafe ve lokantaların kapalı olması. 10- Hafta sonu yasaklarının devam etmesi. 11- Ramazan boyunca teravihler için camilerde geçtiğimiz yıl uygulanan tedbirlerin uygulanması. 12- Kalabalık meydan ve caddelerin sınırlandırılması. 13- Bayramda seyahat yasağı.

SEYAHAT YASAĞI MASADA

Ayrıca aşılama oranının yükseltilmesine yönelik yeni tedarik ve uygulama yöntemleri ile başta İstanbul olmak üzere yüksek riskli illerde seyahat yasağı gibi tedbirlerin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Alınacak kararlar Kabine toplantısı sonrası Erdoğan tarafından açıklanacak.

SALGINDA EN ZOR DÖNEM

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ramazan ayı tedbirlerinin, 50 bini aşan vaka sayılarının ve olası “tam kapanma”nın ele alındığı Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Koca özetle şu mesajları verdi:

Aylardır süren şartlar herkesi yordu. Ülkemiz salgın boyunca yaşadığı en zor dönemlerden birini geçirmektedir. Korona risk haritamız, nüfusun yüzde 80’inin çok riskli yerlerde yaşadığını ortaya koyuyor. Zamanla yorulmuş olmamız ve virüsün yeni varyantları olumsuz faktörlerdir.

YÜZDE 85’İ İNGİLTERE VARYANTI

Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. Virüsün değişime uğramış bu şekli, ilk koronavirüse göre daha hızlı yayılmaktadır. Bugün virüsün dünyada yaygın olan tipi budur. Güney Afrika varyantı 11 ilde 285 kişide görülmüştür, Brezilya varyantı ise 9 ilimizde 166 kişide görülmüştür.

Az sayıda olmakla birlikte, Kaliforniya, New York ile B1525 varyantı da tespit edilmiştir. DSÖ’nün yüksek bulaştırıcılığı nedeniyle sıkı takibini tavsiye ettiği E484K mutasyonuna ise, 4 bin 820 vakada rastlanmıştır. Bu durum vaka sayılarını etkilemekle kalmadı, gün be gün hastaneye başvurular ile yatan hasta sayısına da yansımaya başladı.

TAM KAPANMA KARARI KABİNE’DE

Bilim Kurulu özellikle Ramazan’ın başlamasıyla birlikte ne gibi tedbirler alınabilir, önerilerimiz neler olabilir diye genel kapsayıcı bir şekilde alternatifli hazırlık yapıldı, öneri yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Kabine toplantısı var. Bu kapsayıcı alternatif önerileri sunmuş olacağız.

O çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları uygun gördükleri halde açıklarlar. Mutant ve bulaşıcılığın arttığı yeni bir pik dönemi yaşıyoruz. Bulaşıcılığın arttığı bir pikten bahsediyoruz. Yakın temas ve hareketliliği azaltıcı bir döneme girmek durumundayız.

Ramazan ayı tedbirler açısından çok önemli bir dönem. (Bilim Kurulu tam kapanma olarak ne önerdi?) Sayın Cumhurbaşkanımız ifade etti; Ramazan’da dinlenerek tedbirlere uymayı söylemişti. Bilim Kurulumuz da öneri anlamında alternatifli yaklaşımını ortaya koydu. Ben de Kabine’de bunları sunmuş olacağım.

HAZİRANDA 30 MİLYON DOZ BİONTECH GELECEK

Bugüne kadar Çin’den gelen aşı sayısı 26 milyonu geçmedi. Önümüzdeki haftalar, aşıların gelebileceğini düşünüyorum. İzinler verildi, 2-3 hafta içinde sevkiyatlar gerçekleşecek. Bugüne kadar 4,5 milyon doz BioNTech aşısı geldi. Ayrıca biz opsiyonel olarak 30 milyona tamamlamak üzere bir sözleşme yapmıştık. Gelecek ay sonuna kadar yine belli bir miktarın gelmesi için görüşüyoruz.

Haziran ayı için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin dediler. Bunu artırmak üzere görüşüyoruz. 10 gün içinde de bu rakamların ne kadar olabileceğini netleştirmiş olacağız. Haziran sonu itibariyle, 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi bunun 30-35 yaşına kadar da düşebileceğini söyleyebilir duruma geldik.

SİNOVAC’IN ETKİNLİĞİ 83.5

Sinovacla ilgili yapılan açıklama  düzeltildi, yanlış anlaşıldığı ifade edildi. Orada söylenmek istenen şu. Bizde yapılan Faz-3 çalışmasında, yüzde 83.5 etkinliği idi. Aşının etkinliği bir yere kadar. Bu aşının etkinliğini artırmak için farklı aşılar yapılarak bu etkinlik artırılabilir mi? Söylenmek istenen aslında bu.

8 VE 12’LERDE ÖĞRETMENLERİ AŞILAYACAĞIZ

Köy okulları ve ilkokullar açık olduğu için öğretmenlerin aşılanmasına oradan başladık. Önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde, ilkokul öğretmenlerimizin aşılanmasını istiyoruz. 8. ve 12. sınıfların sınav günleri belli olduğu için fırsat eşitliğini sağlamak açısından eğitimin devam etmesi noktasında, genel bir değişmez yaklaşım söz konusu. O sınıflarla ilgili öğretmenlerimizi tanımlayıp, onlarında da aşılamalarını ilkokullar dışında yapmak istiyoruz.

AŞININ ETKİSİNİ GÖSTEREN TABLO

Birkaç tabloyu özellikle vermek istiyorum. 65 yaş üstü vatandaşlarımızın 1 Ocak itibariyle toplam vaka içindeki oranı 17.7, şimdi ise yüzde 8.2, yani aşılama sonrası neredeyse toplam vaka sayısı içinde yarı yarıya düşmüş durumda. Bu dönemde aşılanan kişi sayısı ise 65 yaş üstü yüzde 76.4, yani yüzde 100 aşılanamadı.

Halen yüzde 23.6 oranında 65 yaş üstü vatandaşımız aşısı tanımlandığı halde aşısını yaptırmış değil. Sağlık çalışanlarına baktığımızda ise toplam vaka içindeki payı ocak başında yüzde 5.3, aşılama oranı yüzde 86. Toplam vaka içindeki payı 1 Ocak’ta yüzde 5.3 iken şu an 1.37’ye kadar indi.

ENTÜBE ORANLARI DÜŞTÜ

Hastanede özellikle 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının hastanede yatışlarını gösteren tablo. Yatanlar içinde 65 yaş üstünde 57.4 iken şimdi yüzde 31’e kadar düşmüş durumda. Yatanlar içinde neredeyse yarı yarıya kadar düşmüş. Sağlık çalışanlarında bu daha belirgin. Yüzde 3.1 iken şu an 0.78.

Entübe vakalar içinde 65 yaş üstü ve sağlık çalışanları, özellikle aşıladığımız için aşının etkisini görmek açısından bu iki grubu söylüyorum. Ortalama 42 gün sonra etkisinin olduğunu görüyoruz. Entübe vakalarda 65 yaş üstü yüzde 71’den yüzde 54’e indiğini görüyoruz. Sağlık çalışanlarında yüzde 1.1 iken şu an 0.15’e inmiş durumdadır.

AŞILARINIZI YAPTIRIN

Vefat edenler içinde ise 65 yaş üstü vatandaşlarımızın da yüzde 65 oranında düştüğünü görüyoruz. Aşılama oranında yüzde 76.4 olduğunu ifade etmek istiyorum. Aşının, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarına yoğun yapıldığı için hem hastanede yatış, hem yoğun bakım hem de entübe olan hastalar boyutuyla baktığımızda belirgin bir fayda sağladığını o nedenle vatandaşlarımızın tanımlanmış olan aşılarını yaptırma noktasında hassasiyet göstermelerini özellikle ifade etmek istiyorum.

6 İLE YOĞUN BAKIM UYARISI

Bu yaşadığımız Türkiye’de üçüncü İstanbul için dördüncü pik. Vaka sayısının yoğun olduğu, ama aynı oranda ağır hasta sayımızın artmadığını rakamlardan görüyorsunuz. Şu dönemde sağlık altyapımız açısından ciddi bir sorun olmadığını çok rahat söyleyebilirim.

Yatak doluluk oranlarımızın şu an 247 bin yatağın içinde, yüzde 56.3 olduğunu söylemek istiyorum. Servis yatağı doluluk oranında bir sorun olmadığını söyleyebilirim. 47 bin yoğun bakımımızın 32 bini erişkin yoğun bakım olarak kullanılıyor, yüzde 71.3. Yüzde 30’a yakın kapasitemizin olduğu bu da 10 bine yakın ağır hasta anlamına geliyor.

Bazı illerimizde yer yer birtakım sorunlar yaşadığımız oluyor. Yüzde 80’in üzerinde yoğun bakım doluluğu oran birkaç ilimizi söyleyeyim Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 80’in üzerinde bu illerimizde. Erişkin yoğun bakım anlamında ortalama 71.3.

BİR GÜNDE 243 CAN KAYBI

Türkiye’de dün 301 bin 68 Kovid-19 testi yapıldı, 54 bin 562 kişinin testi pozitif çıktı, 243 kişi yaşamını yitirdi. Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu’na göre; 2 bin 671 kişiye hastalık tanısı konuldu, 41 bin 218 kişinin tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 372 bin 629’a yükseldi. Toplam test sayısı 41 milyon 892 bin 922’ye ulaştı, vaka sayısı 3 milyon 903 bin 573, vefat sayısı 34 bin 182, ağır hasta sayısı 2 bin 891 oldu.