Ramazanın Dokuzuncu Gününde Elazığlılara Özel Yemek Menüsü

11 Ayın Sultanı Ramazan ayı geldi, sofralar bereketlendi. Ramazan ayında iftar ve sahur ne yemek yapayım derdi ortadan kalkıyor. Editörlerimizin seçtiği iftar ve sahur menüleriyle sofralarınız daha neşeli daha sağlıklı oluyor. İşte ramazanın dokuzuncu gününde hazırladığımız menümüz. Şimdiden afiyet olsun…

Ramazanın Dokuzuncu Gününde Elazığlılara Özel Yemek Menüsü

İftar ve sahur sofralarınız şenlensin, iftar ve sahur da ne yapayım sorunuzun cevap bulması için ramazan ayı boyunca sizlere hatırlatmalar yapacağız.

İşte bugünkü menümüz…

ÇORBA

MANTAR ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 500 gr kültür mantarı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 3 su bardağı su ( et suyu ve ya tavuk suyu varsa tercih edilmeli)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet bulyon ( eklemek tercihe kalmış)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım limon suyu, 2 kaşık sirke ( mantarları haşlarken)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ( mantarları kavururken)
  • Üstüne arzu edilirse dereotu kıyılarak eklenebilir

ANA YEMEK

CİĞER TİRİDİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

2 su bardağı pilavlık bulgur
3 adet kuru soğan
1 kaşık domates
2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
300 gram karaciğer

5 bardak su
2 yemek kaşığı reyhan
Pul biber
Tuz

SALATA

SERİNLETİCİ YAZ SALATASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 1 su bardağı mısır
  • 1 diş sarımsak
  • 1 demet semizotu
  • 2 adet salatalık
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz

TATLI

BALLI LOKMA TATLISI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Bardak ölçüsü 250 ml

  • 3 bardak un, tepeleme (500 gr)
  • 2 bardak ılık süt (500 ml)
  • 1 paket kuru maya
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke (isteğe bağlı)

Şerbeti için:

  • 3 bardak şeker
  • 3 bardak su
  • 2 yemek kaşığı bal (yerine birkaç damla limon suyu da kullanabilirsiniz)

Kızartmak için:

  • 1 litre ayçiçek yağı

SAHUR

PEYNİRLİ TEPSİ ÇÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant kuru maya (10 gr)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet küp şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı peynir (Çökelek, Lor, )
  • Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış )
  • 3 su bardağı kadar un

MANTAR ÇORBASI NASIL HAZIRLANIR TARİFİ YAPILIŞI

  1. Mantarlarınızı bir kaba alınız ve soyunuz. Mantarların tüm soyma aşamalarını resimlerden görebilir mantarlarınızı o şekil de soyabilirsiniz. Soyduğunuz mantarlarınızı şöyle bir sudan geçirin, yıkayın.
  2. Su ısıtıcınız ile su kaynatın, kaynayan suyu bir tencereye alın içine yarım limon ve 2 kaşık sirke ekleyin. . . .
  3. Yıkanan mantarları da kaynayan suyun içine ekleyin mantarlarınız yumuşayana kadar haşlayın.
  4. Mantarlar haşlandı mantarları bir süzgece alın soğusunlar. Mantarlarınız soğudu mantarları bir tabağa doğrayın.
  5. Bir tavaya 2 kaşık tereyağ ekleyin, eritin doğramış olduğunuz mantarları da tavaya ekleyerek mantarlarınızı bir güzel kavurun. Resimlerden kavrulan mantarları görebilirsiniz.
  6. Çorbayı hazırlayacağınız tencere de 2 kaşık tereyağı eritin buna 3 kaşık unu ekleyin ve kavurun. . . .
  7. Kavrulmuş ununuza 500 ml sütü ekleyin ve kaynatın…. süt kaynadı şimdi evde var ise süte 3 su bardağı et suyu veya tavuk suyu ekleyin yok ise de 3 su bardağı kaynamış su ekleyin. .
  8. Tencereyi 2-3 karıştırın fokurdadığında kavrulmuş mantarları bu karışıma (yağı ile beraber tavayı sıyırın)ekleyin. Çorbanız nerede ise hazır.
  9. Baharat olarak kaynayan çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Arzuya göre bu aşamada 1 adet bulyon ekleyebilirsiniz ama şart da değil tercihinize kalmış.
  10. Çorbanızı karıştırarak ağır ateşte üstü göz göz olana kadar pişirin kıvamı çok sulu olmayacak unlu çorbalar çok sulu olmamalı, krema kıvamında olmalı resimlerde göstermeye çalıştım.

Yeni evliler yeni yemek yapanlar sözüm sizlere. . . Çorbanın suyu için eklediğiniz süt kaynamadan sakın tuz eklemeyin neden? İçine süt, yoğurt, yumurta eklenen çorbalar kaynamadan tuz eklenir ise çorba kesilir pütür pütür olur düzeltemezsiniz. .

Bir de benden size tavsiye mantarı ne için kullanacaksanız kullanın bu şekil de soyun ve mutlaka haşlayıp öyle kullanın haşlarsanız etli etli, dişe gelen çok lezzetli mantarlarınız olur mantar yediğinizi anlarsınız( sote de dahil) mantarları haşlamadan kullanırsanız siyah suyunu yemeğe salmış, kararmış, incelmiş yemek için de yok olmuş mantarlarınız olur. Ben mantarları hep soyarım ve ne yapacaksam yapayım haşlar öyle kullanırım. (fırında kaşarlı mantar dolma hariç onda sadece soyarım, haşlamam ).
Bu da benden size püf noktası, kulağınıza küpe olsun mantarları haşlayarak kullanın

Yok ben kremalı mantar çorbası istiyorum derseniz de çorba pişince içine sıvı krema ekleyin kaşık ile 2-3 karıştırın ocaktaki tencereyi 2 dakika kadar daha kaynatın ve ocağın altını kapatın çorbaya krema ekledikten sonra çorbayı çok kaynatmayın. İşte bu şekilde de kremalı mantar çorbası yaptınız.

Hangisini tercih ederseniz edin güzel olacaktır. Tercih sizin keyfinize kalmış

CİĞER TİRİDİ YAPILIŞI:

Yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğanlar yağda hafif kavrulur. Önceden kavrulmuş ciğerler ile birlikte domates salçası da ilave edilip karıştırılır. Pul biber, tuz ve bulgur ilave edilir. Beş dakika kadar kavrulur. Kaynatılmış su ilave edilip pişirilir. Pilav suyunu çekince içerisine reyhan serpilir, karıştırılır ve ateşten alınır. Dinlenmeye bırakılır. Ciğer tiridi pilavı servise hazır hale getirilir.

SERİNLETİCİ YAZ SALATASI TARİFİ YAPILIŞI

Sıcak yaz günlerinde sizi serinletecek sağlıklı, nefis bir salata…

  1. Yoğurdu, sarımsağı, tuzu ve sıvı yağı bir kase içinde iyice karıştırın.
  2. Mısırı, yıkayıp doğradığınız salatalık, semiz otu ve dereotunu ilave edip iyice karıştırdıktan sonra, servis tabağına alıp dilediğiniz gibi sunuma hazırlayarak afiyetle tüketin.

Ben semiz otunu vitamini kaybolmasın diye elimle kopartarak hazırladım. Sunum için ayrıca salatalık ve mısır kullandım.

Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet Olsun:)

BALLI LOKMA TATLISI TARİFİ YAPILIŞI

  1. İlk önce şerbetini hazırlamak için şekeri ve suyu uygun bir tencereye alın, kaynamaya başladığında kısık ateşte 20-25 dakika kıvam alana kadar kaynatın, ılınmaya bırakın.
  2. Balı ekleyin ve karıştırın, tamamen soğumasını bekleyin veya buzdolabına kaldırın. (Şerbet çok soğuk olması gerekiyor, şerbet tamamen soğuduktan sonra hamuru hazırlayabilirsiniz)
  3. Hamuru için bütün malzemeleri uygun bir kaba alın ve mixer ile hızlıca çırpın (5 dakika kadar çırpın, bütün malzemeler özleşene kadar).
  4. Hamurun mayalanması için yarım saat kenara alıyoruz.
  5. Yağı geniş bir tencereye alın ve yüksek ayarda ısıtın, çöp şiş ile ısısını kontrol edin. Küçük bir kaseye sıvı yağ ekleyin, lokması için kullanacağınız yemek kaşığını bu yağda yağlayın.
  6. Soğuk şerbet kızdırdığınız yağın yakınında olsun. Mayası gelen hamura elinizi batırıp avucunuza hamur alın ve yumruk yapın, zeytin büyüklüğünde yağlanmış kaşıkla lokmalar alın ve yağa bırakın. Lokmaları fazla büyük tutmayın, yağda 2-3 katı şişecektir.
  7. Her ikinci lokmadan sonra kaşığı tekrar yağlayın.
  8. Yüksek derecede olan yağın altını hafif kısalım, lokmaların ağır ve içi pişmesi için. (ben ocak ayarını 9 dan 6 ya indirdim, hamur bitene kadar 6 da pişirdim).
  9. Kevgir yardımı ile sık karıştırarak altın sarısı renk alana kadar pişirelim.
  10. Pişen lokmaları yağdan alıp hemen soğuk şerbete alalım, başka bir kevgirle lokmaları şerbette 2-3 kere sağa sola karıştırarak bir kaba alın.
  11. Hamurunuz bitene kadar bu işlemi yapın.

Un ve süt miktarı aynı ölçüde olması lazım, mesela 1 kg un için 1 litre süt, 2 kg un için 2 litre süt, diğer malzemeleri de ona göre arttırmanız lazım. Mümkünse lokma tatlısında süt kullanın, su kullanıldığı zaman yağda pişerken hamurda su kabarcıkları oluşuyor. Çok fazla lokma bir arada pişirmeyin. Şerbet ve yağ için ayrı kevgir kullanın. Derin bir tencerede pişirin, alçak tencerede veya tavada olmaz, lokmalar tabanına yapışır, yağda yüzmesi lazım. Lokmaları şerbetin içinde fazla bekletmeyin 10-15 saniye yeterli. Şerbetlenmiş lokmaları süzgece almanızı tavsiye ederim, hem fazla şerbeti aksın hem altta kalan lokmalar üstlerdeki lokmalardan dolayı yumuşamasın. Benim verdiğim miktar ile küçük bir borcam kadar tatlı çıkıyor. Taze tüketilmesini tavsiye ederim, durdukça maalesef dışı çok yumuşuyor, ertesi güne tavsiye etmem. Şerbeti bir gün önceden hazırlayın ve buzdolabında soğutun, daha güzel sonuç alırsınız. Aynı hamurdan İzmir lokması da yapabilirsiniz. Ben ilk defa İzmir lokması yaptığım için elim fazla yatkın değildi, maalesef 10 tane çıkarabildim. İzmir lokması için hamurdan ceviz büyüklüğünde hamur alın ve avucunuzda işaret parmağınız ile ortasından delik açın ve halka şekli vermeye çalışın. Lokma tatlısı gibi aynı işlemi uygulayın. Şimdiden herkese Afiyet olsun.

Peynirli Tepsi Çöreği (Simit Tadında) Tarifi Yapılışı

Herkese Merhaba
Sizlere pratik bir şekilde hazırlayabileceğiniz buz gibi ayran yada sıcacık çay ile yenilecek harika simit tadında peynirli tepsi Çöreği tarifi vereceğim. Hem az malzemeli hemde harika eminim çok beğeneceksiniz

  1. Ilık süt, maya ve şeker bir kaba alınır ve çırpılarak eritilir. 10 dakika kadar bekletilir.
  2. Ardından yağ ve tuz eklenir ve karıştırılır.
  3. Yavaş yavaş un ilavesi yapılarak hamur toparlanır.
  4. Hamura peynir ve kıyılmış maydanoz ilave edilir ve iyice yoğurulur. Peyniriniz hamura eklendiğinde fazla gibi gözükse de aldanmayın bolca koyun çünkü hamur kabaracak ve içinde çok az bile görünecektir. Ben Lor peynir kullandım tuzlu olmadığı için tuzu tam geldi eğer tuzlu peynir kullanacaksınız daha az koyabilirsiniz. Yöresel köy peynirleri ile daha bile harika olacaktır.
  5. Hazırlan hamur yağlanmış tepsiye bastırılır ve tepsi boyutunda düzlenir. Bolca susam serpilir ve 1 saat sıcak ortamda kabarması beklenir yada 100 derece fırında 1 saat mayalandırılır.
  6. Mayalanan çörek hamuru 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  7. Fırından çıkarır çıkarmaz üzerine hafif hafif su serpilir ve üzeri temiz bez ile örtülür. 5 dakika sonra yumuş yumuş hale gelmiş olan çöreğimiz servise hazır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER

banner137