İftar ve sahur sofralarınız şenlensin, iftar ve sahur da ne yapayım sorunuzun cevap bulması için ramazan ayı boyunca sizlere hatırlatmalar yapacağız.

İşte bugünkü menümüz…

ÇORBA

ELAZIĞ AYRANLI ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

1 su bardağı döğme

Yarım su bardağından biraz fazla nohut

2 kase yoğurt

Nane ve tuz

ANA YEMEK

PRATİK ETLİ GARNİTÜR YEMEĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

250-300 gr dana kuşbaşı et

1 büyük kavanoz garnitür

1 adet soğan

1 tatlı kaşığı salça

2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Tuz

PİLAV

DEMLEME KUSKUS PİLAVI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

2 su bardağı kuskus

50 gr margarin veya tereyağ

2 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı çeşni veya 1 adet knorr tablet

1 su bardağı haşlanmış nohut (isteğe bağlı)

4 su bardağı sıcak su

Tuz

TATLI

MUHALLEBİLİ KADAYIF TARİFİ İÇİN MALZEMELER

Kadayıf harcı için:

300 gr kadayıf

1 çay bardağı toz şeker

1 çay bardağı fındık veya ceviz içi

100 gr tereyağı ( 2 yemek kaşığı )

1 çay kaşığı tarçın

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Muhallebisi için:

1 litre süt

1su bardağı un

1 su bardağı şeker

1 paket sıvı krema ( 200 ml ‘ lik )

1 paket vanilya

1 çay bardağı hindistan cevizi

SAHUR

MENEMEN TARİFİ İÇİN MALZEMELER

2 yemek kaşığı sıvı yağ

3 adet yeşil biber (Sap ve çekirdekleri temizledikten sonra, ince doğranmış)

3 orta boy domates

1/2 (yarım) çay kaşığı tuz

3 adet yumurta

İsteğe bağlı: kaşar peyniri küçük bir kasenin yarısı kadar yeterli olur.

YAPILIŞ

ELAZIĞ AYRANLI ÇORBASI TARİFİ YAPILIŞI

Kışın sıcağı yazında soğuğu çokça tüketilen ayranlı çorbamız için bir gece önceden nohut ve döğme ıslatılır. Sonra süzdüğümüz bu karışımı düdüklü tencereye koyuyoruz. Üzerini biraz geçecek kadar su koyup 20 dakika pişiriyoruz. Kapağını açtıktan sonra yeteri kadar tuz ve nane ekleyip karıştırıyoruz. Ayrı bir kapta yoğurdu çırpıp biraz sulandırıyoruz. Pişen döğmeyi tekrar ocağa koyup karıştıra karıştıra yoğurdu ekliyoruz .1 kaynar gelince kapatıyoruz. biraz soğuğunda buzdolabına kaldırıp serin serin yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

PRATİK ETLİ GARNİTÜR YEMEĞİ TARİFİ YAPILIŞI

Sizlere yapımı çok pratik çok lezzetli etli  ana yemek tarifi vermek istiyorum. 

Etler düdüklüye alınır üzerine biraz tuz serpilir sıvı yağ konulur ve kısık ateşte çevrilir. Suyunu saldıktan sonra üzerine 1 su bardağı su konulur ve düdüklünün kapağı kapatılır. Kendi düdüklünüzün pişirme zamanına göre yaklaşık 10-15 dakika suyunu çekip yumuşayana kadar kadar pişirilir. Suyunu çekip sadece yağı kalan etler bir iki tur çevrilip üzerine minik minik doğranmış soğan ilave edilir ve o şekilde soğanlar yumuşayana kavrulur. Salça ilave edilir bir iki tur çevrildikten sonra suyu süzülmüş garnitür ilave edilir. O şekilde de bir iki tur çevrilip biraz tuz serpilir su ilave edilir. Etler yumuşamış ve garnitür de haşlanmış olduğu için ve düdüklüde yemek buharıyla piştiği ve suyunu çekmediği için fazla suya gerek yok 1-2 bardak yeterli gelecektir. Suyu ilave edip kaynamaya başlayınca düdüklü tekrar kapatılır ve 5-6 dakika daha pişirilir. Havası çıkınca açılır ve kontrol edilir istenilen zamanda da servis edilir.

DEMLEME NEFİS KUSKUS PİLAVI TARİFİ YAPILIŞI

Tencereye yağlar konulur üzerine kuskus konulur ve altın sarısı olana kadar kavrulur.
Üzerine sıcak su konulur. Çeşni yada knorr tavuk bulyon tablet atılır. Varsa yarı yarıya tavuk suyu da ilave edebilirsiniz daha harika olur. 1 tatlı kaşığı kadar tuz ilave edilip karıştırılır ve ara ara karıştırılarak demlenmeye bırakılır. Yarı suyunu çekince nohut ilave edip karıştırılır ve suyunu tamamen çekmeye bırakılır. Suyunu çektikten sonra karıştırılır ve dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra karıştırılıp servise sunulur.

MUHALLEBİLİ KADAYIF TARİFİ YAPILIŞI

Öncelikle kadayıf harcını hazırlamakla işe başlayalım. Bunun için daha pratik olması amacıyla kadayıfları bir kaç saat dondurucuda bekletin. İyice donan kadayıfı dondurucudan çıkartıp  elinizle ufalayın. Böylelikle kadayıflar kolaylıkla parçalanmış olacak. Ardından tavaya tereyağı ve sıvı yağı koyup tereyağı eriyince kadayıf ve şekeri ekleyerek kadayıfların rengi dönene kadar kavurun.  Fındık  ve tarçını ekleyip bir kaç dakika daha kavurduktan sonra soğumaya bırakın.  Kadayıf harcı soğurken muhallebiyi hazırlayın. Bunun için sütü, şekeri ve unu tencereye koyup, iyice karıştırın.  Ardından ocağın üzerine alıp kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp yaklaşık 5 dakika daha pişirdikten sonra muhallebiyi ılıması için kenara alın.(Yaklaşık 10-15 dakika ılıması için yeterli ). Ilıyan muhallebiye kremayı ve vanilyayı ilave edip çırpın. Hindistan cevizini de ilave edip çırptıktan sonra kenara alın. Geldik kadayıfla muhallebiyi buluşturmaya…..

Bunun için öncelikle kabınızı ayarlamanız gerekiyor. Eğer benim gibi porsiyonluk yapmak istiyorsanız sufle kabları ideal. Fakat nescafe fincanlarında veya uygun ebattaki kaselerdede yapabilirsiniz. Öncelikle tatlının muntazam şekilde kalıptan çıkarabilmek için iç kısmını streç folyoyla kaplayın. Ardından dip kısmına bir miktar kavrulmuş kadayıf serpiştirin(1-1.5 yemek kaşığı kadar). Üzerine muhallebiyi  koyup, tekrar kadayıf serpiştirdikten sonra streç folyoyu üzerine doğru kapatın. Muhallebi ve kadayıf bitene kadar işlemi tekrarlayın. Ardından iyice soğuması için buzdolabına kaldırın. Servis etmeden önce strec folyoyu açıp fotoğraflardada görüldüğü gibi kenarlarından hafif yukarı doğru çekin. (Folyo kaseye yapıştığı için bu işlemi yapmak gerekir) Ardından servis tabağını veya benim gibi kağıt altlığı üzerine kapatıp ters çevirin ve kaseyi çıkarıp, üzerindeki folyoyu sıyırın.  Dilediğiniz gibi sunuma hazırlayıp servis edin.

MENEMEN TARİFİ YAPILIŞI

Sıvı yağı ve biberleri tavaya alarak biberlerin rengi dönünceye kadar kavurun.

Üzerine kabukları soyulup küçük küçük doğranmış domatesleri ilave edin.

Kısık ocakta tavanın kapağını kapatarak domateslerin iyice pişmesini bekleyin.

Domatesler çok suyu değil, tavaya yapışıyorsa birazcık kaynar su ekleyebilirsiniz. Genellikle de bu duruma gerek kalmayacaktır.

Fotoğraftaki gibi domatesler piştikten sonra yumurtaları kırabilirsiniz. Yumurtaları ister ayrı bir kapta çırpıp ekleyin isterseniz de benim gibi tavaya kırıp tavada karıştırabilirsiniz.

Üzerine tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyerek yumurtalar pişene kadar bekleyin.

Kaşar peyniri eklemek istiyorsanız bu aşamada peynirleri de ilave edebilirsiniz. Menemeni sıcak olarak servis yapın.