Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Genel Yayın Yönetmenimiz Zeki Akbıyık’ın hazırlayıp sunduğu “Gündem” programının canlı yayın konuğu oldu.

Fırat Üniversitesi’nin dünya genelindeki başarılarının yanı sıra üniversitede yapılan çalışmalar ve yapılacak olan projelerle ilgili bilgiler veren Rektör Prof. Dr. Göktaş, Elazığlıları heyecanlandıran ikinci üniversite çalışmalarına da değindi.

PROF. DR. GÖKTAŞ: ÖNÜMÜZDEKİ FIRSATI DEĞERLENDİRMEK İSTEDİK

Mevcut kampüs içerisindeki yeşil alanları katletmek istemediklerini şehrin bu yeşil alanlardan nefes aldığını belirten Rektör Prof. Dr. Göktaş, “Bizim bir mevcut kampüsümüz var. Elazığ’ın en yeşil, gerçekten en güzel yeri. Tabi Elazığ’da bir deprem yaşandı. Depremden dolayı bizim Zafran tarafındaki arazimizin etrafı artık TOKİ konutlarıyla doldu. Yani üniversitenin o tarafa genişlemesi artık çok zor bir durum. Bir de yeşil alanları da katletmek istemiyoruz. Çünkü şehrimiz buradan nefes alıyor. Ayrıca bizim Malatya Yolu’nda da bir arazimiz var. Yıllardır bu ilde tartışma konusu oluyor. Üniversite oraya bir yatırım yapmıyor. Böyle olunca bizde hem bu araziyi değerlendirelim hem de Elazığ çevresindeki bütün illerde artık 2 tane üniversite hatta daha çoğu mesela Antap’te çok sayıda üniversite var. Bizim de ilimizde böyle bir fırsat varken hem arazimizi değerlendirelim hem de geleceğe yönelik ilimizin bir üniversitesi daha olsun. İkinci bir üniversitesi olsun. Önümüzde bu fırsatı değerlendirmek için birtakım binalarımızın ödenekler çıkmıştı. Biz bu binalarımızı o tarafa kaydıralım dedik” ifadelerini kullandı.

PROF. DR. GÖKTAŞ: REKTÖRLÜK BİNASINI HARPUT YERLEŞKESİ’NE KAYDIRACAĞIZ

Çevre illerde hep ikinci üniversite olduğunu hatırlatan Rektör Göktaş, Rektörlük binasını da Harput kampüsüne taşıyacaklarını belirtti. Prof. Dr. Göktaş, “Rektörlük binasını da o tarafa kaydıracağız ki hocalarımız bizi o tarafa gönderdi kendileri şehir içerisinde demesinler. Aslında yeni bir üniversite kurarken eskiden Yüksek Öğretim Kurulu’nun bazı şartları vardı. Olmazsa olmaz bazı fakülteler olmak zorundaydı. Fakat şimdi o şart yok” dedi.

PROF. DR. GÖKTAŞ: BİRKAÇ YIL İÇERİSİNDE İKİNCİ ÜNİVERSİTEYE KAVUŞACAĞIZ

Rektör Prof. Dr. Göktaş,Hali hazırda orada bir fakültemiz var. 2-3 tane daha fakülteyi ve rektörlük binasını oraya kaydıracak olursak ileride birkaç yıl içerisinde eğer devletimiz de uygun görürse sadece tabelasını değiştirmek kaydıyla ikinci bir üniversiteye kavuşmuş olacağız. Amacımız yıllar önce ekonomik kurultayda da böyle bir öneride bulunulmuş. ‘Harput Üniversitesi’ diye bir üniversitesi olsun diye düşünülmüş. Biz de bunu duyduk. Bir televizyon programında seyretmiştim. Bizim senatoda da arkadaşlarımızla tartıştık. İsminin Harput olacağı senato kararıyla tescillendi. Dolayısıyla şu anda ismini Harput Kampüsü koyacağız ama ileriki süreçte inşallah 4-5 yıl içerisinde Harput Üniversitesi olarak ikinci bir üniversite kendiliğinden oluşmuş olacak” şeklinde konuştu.

GÖKTAŞ: ŞEHRİN EKONOMİSİ AÇISINDAN DA İKİNCİ BİR ÜNİVERSİTENİN OLMASI ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

“Şehrin ekonomisi açısından ikinci bir üniversitenin olması önemli bir faktör” diyen Rektör Prof. Dr. Göktaş, “Bazı şehirlerimiz aslında üniversiteleriyle öne çıkan şehirlerimiz vardır. Mesela Eskişehir. Aslında Eskişehir’in ekonomisi de bunun üzerine kurulu. Bir takım fabrikaları var, sanayi tesisleri de var ama geçmişten bugüne baktığımız zaman aslında Eskişehir’in en önemli gelir kaynaklarından birisi üniversitenin çok yoğun öğrenci barındırması ve şu anda orada da iki üniversite var. Dolayısıyla şehrin ekonomisi açısından da ikinci bir üniversitenin olması önemli bir faktör. Şimdi tabi bizim şu anda mevcut kampüsümüzde sağlık bölümleri oldukça öne çıkmış. Bizim Mühendislik Fakültemiz Türkiye’de sayılı Mühendislik Fakülteleri’nden, eski bir fakültemiz. Şimdi her ne kadar burası bu iki alanda çok öne çıkmış ise de biz Harput yerleşkesinde aslında mastır planını düşünürken burada olan her bölüm orada da olacak şekilde düşündük. Mastır planı da var ama doğal olarak bir tarafın daha çok sayısal ağırlıklı, teknik ağırlıklı ve sağlık alanında çıkması, öbür tarafında daha çok sözel ve sayısal bölümlerden oluşması tabi ki daha iyi olacak ama biz amaç olarak iki üniversitede de çünkü Malatya’da da öyle yapılmış hem sağlık tesisleri hem mühendislik hem sosyal bilimler, temel bilimler hepsi olacak şekilde biz mastır planımızı ona göre hazırladık” dedi.

GÖKTAŞ: YENİ BİNALARIMIZI YÖRENİN MİMARİSİNE UYGUN YAPACAĞIZ

İki yıl içerisinde dört yeni binayı Harput Kampüsü’nde yapmayı planladıklarını belirten Rektör Göktaş, “Devlet ödenekleri verince maksimum 3 yıllık bir süre tanıyor. Ona göre ödenekleri bölüştürüyor. Yani biz büyük ihtimalle 2 yıl içerisinde orada 4 tane yeni bina yapmış olacağız. Bunları tamamen yörenin mimarisine uygun, Harput mimarisine uygun binalar olacak. Benim en büyük arzularımdan birisi 4 yıl sonra görevim bittiğinde bu binalarımızı şöyle bir görmek istiyorum. Şehrimize hizmet ettiğimizi gördüğümde çok mutlu olacağım” diye konuştu.