Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs sürecindeki son durumla ilgili açıklama yaptı. 

Bakan Koca’nın Açıklamasının Satır Başları…

'SALGINI EN AZ KAYIPLA AŞACAĞIZ'

Koronavirüse karşı mücadelemiz birlikteliğimiz olmuştur. Bir salgının aşamaları hakkında kesin ifadeler kullanılamaz. Şu ana kadar aldığımız sonuçlar, Türkiye'nin salgını en az kayıpla aşacağına işaret ediyor. Tedbirler yüzde yüz uygulanmadığı halde alabiliyoruz. Kurallara istisnasız uyalım. Sonuca odaklanalım. Bilelim ki tedbir yüzde yüze ulaştıkça uğraşılacak tek sorun vakalardır.

'VAKA SAYISI DÜŞTÜ'

Vaka sayıları gün geçtikçe artıyor. Vaka sayıları veriler pek çok ülkede tartışma konusu. Türkiye'de tespit edilen her olay sizin gözünüzün önündedir. Hastalık Amerika'da 10., İtalya'da 8. haftada, İspanya'da 9. haftada bir günde görülen en yüksek vakaya ulaştı. Türkiye'de iste 4. haftada ulaştı. Yani Türkiye'de vaka artış hızı düşüşe geçti.

'FİLYASYONDA NELER OLUYOR?'

Yayılma hızını kontrol altına almaya başladık. Filyasyon kelimesini çok duydunuz. İşte bu ağırlıklı filyasyonla oldu. Bu kelimeyi ilerideki günlerde unutmayacaksınız. Filyasyon bildiğiniz gibi bulaşıcı hastalıkla ilgili temas zincirinin tanınmasının adıdır. Vaka artış hızının erkenden düşüşe geçmesini biz filyasyon uygulaması ile sağladık.

Filyasyonda neler oluyor? Bu kişilere ulaşılıyor. Tanı konanlar izole ediliyor ve tedavilerine başlanıyor. Filyason uygulaması soruya güçlü bir cevap getiriyor. Biz nokta atışı yaparak ilerliyoruz. Yaygın temas taraması, sıkı takip. Salgının önünü kesmenin yolu bu. Dünyada birçok ülke ise filyasyonu kullanmayıp sadece şikayetle ilerliyor.

Türkiye'de ölüm artış hızındaki yavaşlama 5. haftada gerçekleşmiştir. En erken yakalan ülkeyiz. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğini ve sonuç alacağımızın işaretidir. Yöntemi ilkece benimseyen en yaygın şekilde filyasyon yapan Türkiye'dir. 261 bin 989 temaslı kişi belirlenmiştir

FİLYASYON EKİBİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Yeni bir tanı konduğunda nasıl yapıyoruz. Hastanın detaylı bir hikayesini, kimle ne zaman görüştüğü yakınlarındaki insanların bilgileri toplanıyor. Bir vaka tespit edildiğinde iş ve ailesi otomatik sisteme düşüyor. Filyasyon ekibi de harekete geçiyor. 3 kişiden oluşan ekipler vaka ortaya çıkar çıkmaz 48 saat zaman zarfında taranmaktadırlar.

Filyasyon ekipleri temaslı kişileri tarıyor.

Vakaların en yoğun olduğu İstanbul'da 1 bin 200 filyasyon ekibi görev almaktadır.

Hekim arkadaşlarımız telefonla iletişimle varıncaya kadar sıkı bir takip ortaya koymaktadır.

Söylediklerimden şu sonucu çıkarabilirsiniz corona virüsle mücadelemiz mahalle bazına kadar inmiş mücadeledir.

Filyasyon sağlam veri kaynağına ihtiyaç duyar.

SORU CEVAP

Tablolarda demin gösterdim. Amerika, İngiltere, Fransa seyrini. Bir hafta vakanın en fazla görüldüğü zaman dilimini de göstererek. Türkiye'de şu an vaka artışı söz konusu ama artış hızının artık dördündü haftada düştüğünü çok rahat söyleyebiliriz. Özellikle burada Türkiye'nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarında, vaka sayısı arttığı oranda daha fazla oranda hastaneye yatış oranı artış gösterir. Hastanede bu yük giderek artar. Yoğun bakım yataklarının yetmediği, koridorlarda entübe edilir tabloları gördük. Türkiye'de ise vaka artış hızı düşmekle birlikte vaka artmasına rağmen yoğun bakın ve entübe edilen hasta sayısında duraklamaya girdiğini çok net görüyoruz.

Yeni bir dalga oluşumu olmazsa seyrin nasıl olacağını biliyoruz. Bu dönemde, temas izolasyon noktasında çok hassasiyet gösterin.

Aşıyla ilgili dünyada yoğun çalışma yapılıyor. Türkiye'de bu anlamda yoğun bir çalışma içinde. Çalışma yapan bütün birimlerimizi destekliyoruz. 3 merkez virüsü izole etmiş oldular. Bu dönemde bundan sonraki çalışmalar hızla devam ediyor olacak.

Tedavide farklı bir yaklaşım içindeyiz. Dünyada hiçbir ülke vatandaşına pozitif olan vakaya bizde olduğu gibi başladığımız bir ilaç oldu, bizde görülmediği dönemden önce tedarikini sağlayan ve ücretsiz veren bir ikinci ülke yok. Dünya bu ilacın peşinde. Biz 1 milyon ilacı baştan stokladık.

HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Bilim Kurulu'nun her zaman üzerinde durduğu hareketliliği minimalize etmek. Bu anlamda hareketliliği azaltan izolasyonu hedefleyen her türlü yaklaşım Bilim Kurulu'nun istediği ve talep ettiği bir durum. Sonuçlarıyla ilgili biz bütün rakamları şeffaf bir biçimde her gün sizlere aktarıyoruz. Önümüzdeki dönemde sonuçları görmüş olacağız.

İyileşen hastalarımız sayısı giderek artıyor.

Biz artık bu dönemde bir haftada görülen en yüksek vaka sayısı dönemine ulaştık. Araya yeniden dalga girmezse beklediğimiz dönemi görmemiz mümkün olabilir. Önümüzdeki bir iki haftanın önemli olduğunu, piki önümüzdeki bir iki hafta içinde yakalayacağımızı düşünüyorum.

“SÜLEYMAN BEY GEREKLİ AÇIKLAMALARI ŞEFFAF BİÇİMDE YAPTI”

İstanbul'da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 59.

Bu dönemde genel olarak bu oranın yüzde 59.5 geçmediğini görüyoruz.

Toplu halde yaşayan bölgelerde bu anlamda alınması gereken tedbirler devrede.

Biz vatandaşımıza test için şu merkeze gidin demiyoruz. Vatandaşımıza testi yaparken bulunduğu ortamda numune alıyoruz.

Cuma günü yaşananlarla ilgili benim farklı bir şey söylememe gerekmiyor. Özellikle sayın İçişleri Bakanımız ile hem deprem hem corona mücadelesini bu dönemde birlikte mücadele arkadaşlığı yaptık. Ben perşembe günü de görüştüm, cuma günü de cumartesi ve pazar, pazartesi günü de görüştüm. O günle ilgili de Sayın Süleyman Bey gerekli açıklamaları şeffaf biçimde yaptı.

AYRINTILAR GELİYOR...