Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsle ilgili son durum hakkında açıklama yaptı.

BAKAN KOCA’NIN AÇIKLAMASININ SATIR BAŞLARI ŞÖYLE

Corona virüsle mücadelemizde bilinç daha da pekişti. Corona virüsün ne kadar hızlı yayıldığını anlamıştık. Daha detaylı ele almak istiyorum.

Virüs taşıyan yani ilk taşıyıcı yayılıma kaynaklık edecek birçok kişinin varlığına yol açtı. Taşıyıcı görmeyen birçok kişi zincirleme bulaşma ile hayatını kaybetti. Bu örneği göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

18 bin 135 hastanın her birini anlattığım olaydaki virüs taşıyan yerine koyun.

Tespit edilmemiş başka hastalar olduğu gerçeğini buna ilave edin.

Yayılımın ne kadar hızlı, kolay olduğunu hatırlayın.

Bizi güvenceye alan tedbir belli. Temas içinde olmayacağız.

Büyüklerimizi uyarıyorum, evden çıkmayın.

Yeni tedbirler var. Yayılımın hızını kesecek iki uygulama üzerinde duruyoruz.  Gençlerimizin bizi anlayacağından emin olmak istiyorum.Bilim Kurulu'muz daha sıkı tedbirler alınması yönünde tavsiye kararı aldı.

Cumhurbaşkanımız bu konudaki takdirlerini kendilerini açıklayacaktır.

Hastalığa karşı zafer elde etmenin yolu yayılmasını durdurmaktır. Virüsün bütün gücü yayılma fırsatıdır.

Son 24 saatte 16 bin 160 test yapıldı. 2 bin 786 pozitif vaka.

Bugün 69 kişi hayatını kaybetti. Toplam can kaybımız 425.

SORU CEVAP

Her geçen gün risk taşıyan vaka sayısının arttığı bölgelerin olduğunu biliyoruz. Maske takmanın doğru olabileceği, özellikle kalabalık ortamlarda yoğun ortamlarda maske takılması gerektiği Bilim Kurulu'nun da önerisi.

Türkiye'nin analizi şu an itibariyle İstanbul'da 1 kişi 16 kişiye bulaştırıyor.

Normalde bulaşıcı hastalıklarla ilgili nasıl gömülüyor ise Covid 19'dan vefat eden kişilerin de aynı şekilde gömülmesi gerekiyor.

Benim de gönlümden şehit olarak geçmeleri yatar. Önümüzdeki günlerde gündeme gelebilecek bir konu.

Havada kaldığı yönüyle ilgili yapılan araştırmanın detaylarını bilmiyoruz. Geniş kapsamlı çalışmalar daha yok. Bulaşıcılığın çok yüksek olduğunu biliyoruz. Normal bir mevsimsel grip gibi başladığı solunum sistemini özellikle eklediği şeklinde.

Testi özellikle semptomu olan hastalar vakalar için yapılması gerektiği bir arzumuz var. Herkesin test yaptırma talebinin doğru olmadığını biliyoruz. Bilim Kurulunda da bu kişiyi taşıyan kişiler potansiyel olarak her zaman olabilir. Semptomu olan arkadaşlar testlerini yaptırmış oluyor. Bir arkadaşımızın bir bilim insanımızın böyle bir durumu olduğunu söyleyebilirim.

Ayrıntılar Geliyor…