Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarının satır başları şöyle;

Geçtiğimiz Ramazan Bayramı, Covid-19 hastalığına karşı uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sevdiklerimizle bir araya gelmemize mani oldu. Buruk geçen Ramazan Bayramı eski bayramları bize özletti. O günden bugüne değişen şeyler var. 1 Haziran'dan itibaren normalleşme sürecine geçtik. Kurban Bayramı'nı mevcut şartlarda ruhuna en uygun şekilde yaşamanın yolunu biliyoruz. Gelenek ve göreneklerimizle bayramı daha da zenginleştiriyoruz.

Kurban Bayramı'nda dikkat etmemiz gereken hususları üç grupta toplayacağız. İlk gruptaki tedbirler, kurbanlık alışverişleri belediyeler tarafından belirlenen ve denetlenen yerlerden yapılmalıdır. Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır. Müşteri ve satıcılar arasında el sıkışma suretiyle pazarlık yapılmamalıdır. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişiler hayvan satış alanlarında bulunmamalıdır. Kesim tercihen işin ehli tarafından en az katılımla yapılmalıdır.

Maske mesafe ve el temizliği kurallarına her aşamada dikkat edilmelidir.

İkinci gruptaki tedbirler namazla ilgilidir. Cemaatle kılınacak namazlarda, abdest namazdan hemen öncesine bırakılmamalıdır. Cami şadırvanında alınmamalı evde alınmalıdır. Bayram ve Cuma namazına herkes kendi seccadesi ile gitmelidir. Secde sırasında halı veya seccadelere virüs bulaşması kolayca mümkündür. Maske ve sosyal mesafe kuralı bütün bayram boyunca geçerli kritik kuraldır. Saflar sıklaştırılmamalı seyrek tutulmalıdır. Camilerin içinden çok açık hava kullanılmalıdır. Vaaz ve namaz süreleri kısa tutulmalıdır. Namaz sonunda cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır. Bayramlaşma amacıyla gruplaşma meydana gelmemelidir.

Üçüncü gruptaki tedbirler, 65 yaş ve üstü büyüklerimizle kronik hastalığı bulunanlar lütfen bayram namazına gitmesin. Mezar ziyaretleri kalabalık ihtimali varsa mutlaka arife ve bayram sonrasına ertelenmeli. Bayramlaşmalar mümkün olduğunca telefonla yapılmalıdır. Başka aile ve konukların bir araya geldiği kurban yemekleri verilmemelidir.

Yoksullara et dağıtılacaksa dikkatli olunmalalıdır. Bayram günlerinde bir araya gelmek zaruri ise açık ortamlar tercih edilmelidir. Eğer eve ziyaretçi alınmışsa ev havalandırılmalıdır. Bayram boyunca hasta ziyaretinden uzak durulmalı. Bayram boyunca dikkat edeceğimiz en kritik husus şudur, el öpmeyi, el öptürmeyi, sarılıp öpüşmeyi gelecek bayramlara erteleyeceğiz.

Kurban bayramında kısıtlama gündeme getirilmemiştir. Ramazan Bayramı'nda uygulanan kısıtlamaların tamamı düşünüldüğünde 10 gün sonraki günlük vaka sayısında yüzde 15 azalma olmuştur.

Kurban Bayramı'nda işi öyle ciddiye alalım ki artık gözümüz vaka tablosunda olmasın. Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz bir sınav. Hayatımızda el öpmediğimiz, sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacak. Bayramda risk alırsak bu bize ağır bir vebal yükler.

Salgınla mücadele bir ülkenin bütün insanlarının katılımıyla gerçekleşir bunun bilincinde olan vatandaşlarımıza minnet borçluyuz. Sonuç verecek kısıtları gönüllü olarak koyacak olan sizlersiniz. Risk geçmiş değil, kurallara mutlak uyum çok önemli

Test kitlerimizin doğru sonuç verme oranı yüzde 90'ın üzerindedir.

Bazı illerimizde yaşanan artışlar nedeniyle bölgesel tedbirler farklılık gösterebilir. Tüm tedbirleri İçişleri Bakanlığı ile müzakere ettik, duyurusu yapılacak.

Okullar 31 Ağustos'ta açılacak, eğitimin nasıl olacağı bir iki hafta içinde netleşecek. Okullardaki eğitimin uzaktan eğitim mi, hibrit eğitim mi, ya da karma eğitim mi olacağı konusunda çalışmalar yapılıyor.

2021'in ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir, 1-2 ay içinde olacak beklentisinde olmamalıyız.

Ayrıntılar gelecek...