Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kuruluyla gerçekleştirdiği toplantı sona erdi.

Bakan Koca toplantının ardından koronavirüsle ilgili basın açıklaması yaptı. 

Bakan Koca’nın açıklamalarının satır başları şöyle;

Yaşadığımız günler örneğini bildiğimiz günler değil.

10 Mart'tan bu yana Türkiye'de hayat değişti.

Türkiye insanını korumak için elinden gelen her şeyi yaptı.

Dünya virüsün ortaya çıkmadığı güne dönemez.

Önümüzdeki günler istesek de istemesek de farklı olacak.

Bu tehlikeden uzak durmanın bir yolu yok mu? Elbette var. Hayat tarzımızda geçici değişikliğe gitmek. En çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor.

Bugün Bilim Kurulumuz ile belki de en önemli toplantımızı yaptık. Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ihtiyacımız var.

En önemli tedbir olan izolasyonu hastalığın yayılmasına karşı prensip haline getirin. Sosyal hareketlilik en alt düzeye inmelidir. Sosyal hayat buna göre düzenlenmelidir. İnsanlar birbirleriyle mümkün olduğu kadar az karşılaşmalıdır.

En önemli konu sokakta geçirilecek zaman kısıtlanma.

“VİRÜSÜN ŞEHİRDEN ŞEHRE TAŞINMASINA SET ÇEKMEK”

Bizim teması en aza indirecek bir hayata ihtiyacımız var. Hareketliliği olabildiğince azaltmak gerekiyor. Virüsün şehirden şehre taşınmasına set çekmek.

Bilim Kurulu'nun 83 milyon için önerdiği tedbir geçici bir hayat tarzıdır.

Artık yeni bir mücadele yöntemi hayata geçiyor.

Hastalığın önünü keseceğimize inanıyorum.

 

“BİLİM KURULUNUN ALDIĞI KARARLARI CUMHURBAŞKANIMIZA ARZ ETTİM”

Bugün Bilim Kurulumuzun aldığı kararları Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim.

Hastalığa dair verileri her gün yayınlayacağımızı açıklamıştık. Bugün itibariyle güncellenerek her akşam açıklanmış olacak.

TOPLAM VAKA SAYISI 5.698, KAYIP SAYISI 92

Son 24 saate 7 bin 533 test yapıldı. 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5.698 oldu. Toplam can kaybımız 92'yi buldu.

SORU CEVAP

“BAZI İLLERİMİZDE VAKA SAYISININ FAZLA OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Bütün illerimizde vaka sayılarını biliyoruz. Bazı illerimizde vaka sayısının fazla olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede Bilim Kurulu'nun önerileri oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız değerlendirme sonrası açıklama yapar.

“HASTANIN TEMAS ETTİĞİ KİŞİLERE BİR AN ÖNCE ULAŞMAMIZ GEREKİYOR”

Geçen toplantıda da bahsetmiştim biz testlerle ilgili özellikle hiçbir vatandaşımızın ücret vererek yaptırmaması gerektiğini, iznini de bakanlık olarak veriyoruz. Eğer pozitif vaka tespit edilirse, hastanın temas ettiği kişilere bir an önce ulaşmamız gerekiyor. O nedenle biz şu dönemde sadece kamu değil üniversite hastanelerine izin vererek bu dönemde ihtiyacı gidermek üzere bir gayret içinde olduk.

Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına kit alarak, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil.

Testlerle ilgili her geçen gün talebin arttığını biliyoruz.

'TESTLERİN SÜRESİ 60-70 DAKİKAYA DÜŞECEK'

Bir testi 3-4 saatten önce sonuçlandırmanız mümkün değildir. Çin'den daha kısa sürede test sonucu alan testleri getirdik. Testin süresini 60 ila 70 dakikaya çeken yöntemi bu dönemde çalışan laboratuvarlara verildi. Pisiyar yöntemiyle çalışan toplam 350 bin kitimiz var. Şu an 7-8 binlere ulan test sayısı oldu. Önümüzdeki günlerde bu sayı 15-20 binlere tarama testi ile çıkacak. Herhangi bir kişinin ya da laboratuvarın kendi başına ve bizim uygun görmediğimiz kitlerle çalışması uygun değildir.

“HER TÜRLÜ TEDBİRİ ALMA KONUSUNDA GAYRET İÇİNDEYİZ”

Sağlık personelimizin özellikle çok riskli olan hekimlerimizin bu dönemde covid 19 tanısı aldığı oldu. Sayılarının da şu an söylememin doğru olmadığını, özellikle her türlü tedbiri alma konusunda bir gayret içinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sadece 2 gün önce N95 dediğimiz maskeleri 3 milyon 615 bin tane bütün kurumlarımıza dağıtıldı. Bu oranın ne kadar büyük bir oran olduğunu dikkatlerinize sunuyorum.

Sağlık çalışanlarımızın ihtiyaç noktasında hiçbir şeyden tavsiye vermeyeceğiz.

SPOR CAMİALARINDAKİ KORONA VAKALARI...

Eğer bu dönemde biz temas ve izolasyonu olması gereken şekilde sağlayamazsak birçok camia, birçok vatandaşımızın bu enfeksiyonu taşıması mümkün hale gelmiş olur. Bir kişide görülmesi, birçok kişiye bulaştırdığının göstergesidir.

İL İL VAKA SAYILARI AÇIKLANACAK MI?

Bir bölgenin salgını taşıdığı, bazılarının taşımadığı, bir bölgeden başka bölgeye geçişin daha fazla olmaması için (İtalya'da olduğu gibi) açıklamak istemiyoruz. Cumhurbaşkanımız bu konuyu değerlendirmektedir. Daha fazla vakanın görüldüğü iller varsa bunun için yapılması gereken önerileri de Cumhurbaşkanımıza sunmuş bulunuyoruz. Benim bilgi vermem doğru değil.

AYRINTILAR GELİYOR