Son dönemlerde Elazığ’da gelişme gösteren Sağlık Turizmi masaya yatırılarak, daha iyi atılım yapılabilmesi amacıyla görüş alışverişinde bulunuldu.

Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde düzenlenen Sağlık Turizmi değerlendirme çalıştayına her kurumdan ve sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

 CAHİT POLAT “SAĞLIKTA TÜRKİYE CAZİP KILINIYOR”

Elazığ Sağlık Müdürü Doç.Dr. Cahit Polat,Türkiye’nin sağlık altyapısının ve fiyatların diğer dünya ülkelerine göre daha uygun olması nedeniyle yurt dışından ilginin olduğunu söyleyerek “Diğer ülkelere göre alt yapımız yeni yapılan şehir hastanelerine göre özellik ile fiyatlarında çok düşük olması Türkiye’yi çok cazip kılıyor. 2017 yılında bize yaklaşık 750 bin tane sağlık turizmi ile alakalı turist gelmiş. Normal turist sayımız 30 milyon. Türkiye’ye gelen 2017 yılında. 750 bin tanesi sağlık turizmi ile alakalı müracaat etmiş. Gelen en çok müracaatlar da genelde estetik amaçlı geliyorlar” diye kaydetti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü  Ahmet Demirbağ’da Elazığ’ın din ve tarih turizmi açısından önemine değinerek “ Harput yaşanılan bir merkezdi. Üzerinde Bizans’ı, Roma’sı, Selçuklu ’su, Osmanlı ve birçok medeniyetin ikamet ettiği çok önemli bir medeniyet merkezi” diye aktardı.

 FATİH TÜRKÖZMEN “İSTİHDAM ALANINDA KATKI SAĞLAYACAKTIR”

ETSO adına konuşan Fatih Türközmen, sağlık turizmi ile ilgili Tıp turizmi, termal ve yaşlı bakım rehabilitasyon turizmi ile ilgili bilgi vererek “ Sağlıkta Turizm gibi bir başlık ile biz yola çıktığımızda aslında 50 kişiden fazla istihdam sağlayan bugün hastaneler elliler, yüzler ile ifade edilen istihdam sağlamaktadır. Bu alanda ki yapılacak bir açılım ilimizde çok ciddi oranda belki bu %3 firmaların daha üstüne çıkarak istihdam alanında katkı sağlayacaktır” şeklinde aktardı. 

Medical Park Hastanesi Adına konuşan Dr. Mahmut Yıldız, sağlık turizmi içerisinde yaptıkları çalışmaları anlatarak “ %41 oranında Almanya, %30 oranında Irak’tı. Elazığ Hastanesinde yapılan bir sunum bunu biz bütün dünyaya bütün Türkiye’ye gönderiyoruz” dedi.

Jeoloji Mühendisi Nusret Çoban’da sağlık sektörü için önem arz eden ve Elazığ’da bulunan jeotermal su kaynakları hakkında sunum yaparak “ Bizim Elazığ’da yaptığımız araştırmalarda en büyük yatağımız golandır” dedi.

Fırat Kalkınma Ajansı asına konuşan Muhammed Çubuk, sağlık turizmine yaptıkları destekler hakkında bilgi vererek “ Ticaret Bakanlığı tarafından Sağlık Turizmi sektörünün uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi için Türkiye’de yerleşik sağlık kuruluşlarının faaliyetlerine ilişkin giderlerin bir kısmı hibe desteği olarak sağlanmaktadır” ifadelerine yer verdi.

 SERMİN BALIK “BİZ BU KONUDA ÇOK DAHA İYİ HİZMET VERECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Ak Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık, Türkiye’nin sağlık turizminde dünyada 3. Sırada yer aldığını söyledi. Balık, Türkiye’nin de geleneksel tıp alanında yapılan çalışmalara destek verdiğini belirterek “ Dünya artık geleneksel tıbba dönüyor. Biz buna alternatif tığ demiyoruz çünkü bu tamamen yanlış anlaşılıyor. Alternatif tıp dediğinizde Medikal Tıp’ı bırakıp başka bir alana geçmek gibi. Destekleyici tıp dediğimizde Dünya artık bu alanda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Türkiye’de de Sayın Cumhurbaşkanlığımızın önderliğinde özellik ile de Sayın Emine Erdoğan’ın destekleri ile bu konuda çok ciddi çalışmalar yapılıyor. İşin açıkçası Dünyanın geleceği artık Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp’ta görülmekte. Ülkemizde hem Medical açısından hem bitkisel açısından hem de bu kaplıcalarımızın fazlalığından bu alanda geleceği parlak olan en önemli ülkelerden biri. Dolayısıyla biz bu konuda çok daha iyi hizmet vereceğimizi düşünüyoruz. Bu alanda çok daha iyi hocalarımız var” ifadelerini kullandı.

Orman ve Tarım İl Müdürü Turan Karahan, sağlık ve eko turizmin gelişmesi için kurum olarak yaptıkları çalışmaları anlatarak “ Sağlık Turizmi dediğimiz zaman tabi ki bütün faktörleri ile bir arada değerlendirmek gerekiyor. Biz eğer bu trizimi Elazığ’a kazandırmak istiyorsak ilimizin bize ait olan zenginliklerimizi, farklılıklarımızı ortaya koyarak hem yurt içinden hem de yurt dışından insanları buraya çekebilmek ve burada ki memnuniyetlerini en üst seviyede tutarak onların bir gönül elçisi olarak başka bir yere gittikleri zaman ilimizi bu manada tanıtmamız gerekiyor” şeklinde söyledi.

 EBUBEKİR IRMAK “GERÇEKTEN BÖLGEMİZİ ÇOK HEYECANLANDIRDI”

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, Sivrice’de termal su kaynaklarının sağlık sektörüne kazandırılmasıyla sağlık turizminin gelişimine katkı sağlanacağını söyleyerek “ Sağlık Turizminde en çok benimsediğimiz ve istediğimiz geçen yıl genel müdürlüğümüz ile birlikte yapmış olduğumuz çalışmada 42 derece termal suyun bulunması gerçekten bölgemizi çok heyecanlandırdı. Çünkü o bölgemizde zaten  Aile ve Sosyal Bakanlığımıza bağlı şizofren hastalarımızın tedavi gördüğü bir ünite vardı. Biz sayın bakanlarımız ile il müdürlerimiz ile görüştüğümüzde bunu Sağlık Turizmine nasıl kazandırırız diye bu bizi çok heyecanlandırdı” diye anlattı.

 RAMAZAN GÜRGÖZE “BU İŞİ DAHA DA İLERİ GÖTÜRMEK SAĞLIK TURİZMİNİ DAHA DA CANLANDIRMAK”

Hükümetin sağlık alanında ciddi reformlar yaptığını ifade eden Ak Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze’de, alt yapı ve teknik destek vermeye devam edeceklerini söyleyerek “ Biz hükümet olarak alt yapının hazırlanması hizmetlerin sunulması noktasında gerek personel desteği gerek makine, ekipman ve teçhizat anlamında bu desteği veriyoruz. Biz eksikliğimizin olmadığını da zaten sizlerde ifade ediyorsunuz. Bundan sonrası bu işi daha da ileri götürmek Sağlık Turizmini daha da canlandırmak. Sizlerin görevi sizlerin işi. Özel sektör mantığı ile çalışarak. Özellik ile de şuan da içinde bulunduğumuz Şehir Hastanesinin yapılması Kamu Özel Sektör aracılığı ile yapılması da kamu mantığından uzaklaşarak özel sektör mantığı ile yapılması taraftarıyım” diye belirtti.